1. Valitse strategia
Toisille sopii se, että juhlakautenakin syö maltillisesti ja lähes normaalissa rytmissä. Jos se sopii sinulle, elä sen mukaan. Toinen tapa on valita satunnainen, tietoinen herkuttelu, jos tiedät, että pystyt liikkumaan kalorikertymän pois tai ettei ”repsahtaminen” masenna sinua.
2. Muista suunnitelmallisuus
Suunnittele etukäteen juhlien syöminen. Tämä auttaa välttämään ylilyöntejä lautasella. Muista suunnitella myös, koska juhlakausi on sopiva aloittaa. Juhlakaudesta tulee kohtuuttoman pitkä, mikäli herkuttelun ja juhlinnan aloittaa jo marraskuussa.
3. Älä unohda lautasmallia
Lautasmalli auttaa ruuan koostamisessa. Täytä juhlissakin lautasesi puoliksi kasviksilla. Muista, että esimerkiksi lautasellisessa rosollia on vähemmän energiaa kuin ruokalusikallisessa sen kanssa tarjottavaa kermavaahtoa. Hyvä nyrkkisääntö on, että pääruuat ovat usein kohtuullisen keveitä, niiden kanssa tarjottavat lisukkeet raskaampia. Kinkkukin sopii keventäjän lautaselle, kermakastiketta kannattaa puolestaan lusikoida sen päälle vähemmän. Muista aina myös tarjoilla juhlissa raskaampien ruokien lisäksi raikasta salaattia.
4. Nauti laadusta, älä määrästä
Mikään yksittäinen ruoka ei ole keventäjältä pannassa. Kaikkea saa syödä, mutta määrä kannattaa pitää järkevänä. Yksi pala torttua maistuu taivaalliselta, toinen jo tavalliselta, kolmas ei aina tuo enää juuri mitään tyydytystä.
5. Älä paastoa juhlapäivänä
Juhlissa ei tule vedettyä ähkyä, kun ei juhli liian nälkäisenä. Tyypillinen keventäjän virhe on kompensoida illan syömisiä syömällä hyvin niukasti päivän aikana. Usein tämä johtaa siihen, että juhlissa tulee syötyä holtittomasti. Syö päivän aikana normaalisti, jopa jotain pientä, kuten hedelmä juuri ennen juhlia. Näin juhlissakaan ei lähde niin helposti mopo lapasesta.
6. Juo tarpeeksi…vettä!
Käytä alkoholia kohtuudella. Korvaa juhlahetkissä olut, siideri tai viini välillä kivennäisvedellä. Vesi on tarpeen myös siksi, että jouluruuat ovat usein suolaisia. Muista myös, että alkoholien energiasisältö vaihtelee: kermalikööri ei ole keventäjän unelmajuoma.
7. Kuluta liikkumalla
Käytä hyväksesi kaikki mahdollisuudet liikkua. Reipas ulkoilulenkki ennen ruokailua saa hyvän mielen ja kaloreita kulumaan. Lumilinnan rakentaminen lasten kanssa on liikuntaa sekin. Muista kuitenkin, että pikkujoululiikunnan pitää olla rauhallista ja pitkäkestoista. Valvomisesta ja alkoholista väsynyt kroppa ei kaipaa kovaa rääkkiä! Juhlissakin voi liikkua, jos tanssijalkaa vipattaa. Unohda kuitenkin suorituskeskeinen ”pakkokulutus”.
8. Ole armollinen itsellesi
Muista, että elämää on myös joulun jälkeen. Pari kertynyttä kiloa ei kaada koko maailmaa. Kaikissa juhlissa ei tarvitse keventää.
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Kevään juhlien makeat herkut
Kevät on iloisten juhlien aikaa. Niissä keventäjänkin on lupa nauttia, elämäntaparemontti ei romutu juhlissa herkutteluun. Ihannetilanteessa emäntä on kuitenkin varannut noutopöytään myös kevyempiä vaihtoehtoja. Perinteisiä kaloripommeja ovat voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset, paksut keksi-rasvaseospohjaiset juustokakut sekä erilaiset...Kulhollinen keveyttä
Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...Keventäjä kermojen viidakossa
Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...