Kookosöljy ja laihdutus

Kookosöljy laihdutuksessa

Kysymys:

Olen ostanut kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä ystäväni suosituksesta. Pitäisi kuulemma olla avuksi jos vaikka mihin ja paras ravintosuhteiltaan, jopa auttaa painonpudotuksessa! Suosittelisitko sinä sitä laihduttajan rasvanlähteeksi ja kannattaako sitä syödä 3-4rkl/vrk, kuten purkissa suositellaan?

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa vastaa:

Kookosöljyn terveysvaikutuksista on valitettavan vähän tieteellisiä tutkimuksia ja suhtautuisin varauksella väitettyihin vaikutuksiin. Osa voi varmasti pitää paikkansa, mutta täytyy sanoa, että jotkut väitteet ovat varsin villejä. Kannattaa muistaa, että rasvassa on runsaasti energiaa ja yhdessä rkl (15 g) kookosöljyä on 135 kcal energiaa. Painonhallinnan kannalta energian saanti vaikuttaa ja en suosittele kookosrasvaa ainoana rasvan lähteenä, joten ehkä tämä 3-4 rkl on aika paljon.

Kookosöljy ja kolesteroli

Kysymys:

Olisin kysynyt kylmäpuristetusta neitsytkookosöljystä. Erilaisilla keskustelupalstoilla sen ominaisuuksia ylistetään terveellisiksi ja kehotetaan käyttämään ruuanlaitossa. Sitten kun katsoo esim Fineli-tietokantaa, sieltä löytyy vain tiedot, että kookosöljy 100 % sisältää tyydyttyneitä rasvahappoja. Myös purkin tuoteselosteessa 93% on tyydyttyneitä rasvoja. Onko luotettavia tutkimustuloksia siitä, mikä on neitsytkookosöljyn vaikutus kolestroliin?

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa vastaa:

Mielenkiintoinen kysymys. Kookosöljy on tosiaan tyydyttynyttä rasvaa ja siinä on todella vähän välttämättömiä omega-3- ja omega-6-rasvahappoja. Tämän perusteella voitaisiin ajatella, että se nostaa myös kolesterolia. Olen itsekin tätä yrittänyt selvittää, mutta valitettavasti ei ole saatavilla tarkkoja tutkimustuloksia, siitä miten kookosrasva vaikuttaa veren rasva-arvoihin. Mitä ilmeisimmin kookosöljyn kolesterolia nostava vaikutus on vähän pienempi kuin voilla, mutta selvästi korkeampi kuin muilla kasviöljyillä, kuten oliivi- tai rypsiöljyllä. Jos haluat kookosrasvaa käyttää, suosittelen että seuraat samalla veren rasva-arvoja, niin saat selvyyden miten se vaikuttaa sinun kohdallasi.

Kysymys:

HEI! Olen saanut lahjaksi purkin BIONA-luomukookosöljyä. Minulle kerrottiin sillä olevan terveellisiä vaikutuksia verenpaineeseen ja veren rasva-arvoihin. Nyt olen ihmeissäni kun tuoteselosteessa mainitaan öljyn sisältävän tyydyttyneitä rasvahappoja 89.29% Eikös nämä tyydyttyneet rasvahapot ole juuri niitä jotka tukkivat verisuonia? Tähän haluaisin vastauksen. Olen laittanut kookosöljyä aamupuuron reilun teelusikallisen. Liukenee heti ja on hyvän makuista, mutta uskaltaako käyttää?

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa vastaa:

Kookosöljystä ei ole vielä kovin kattavia tieteellisiä tutkimuksia, joten sen terveysvaikutuksia on vaikea arvioida. Se on tosiaan tyydyttynyttä rasvaa, joka ei yleisen tietämyksen mukaan ole sydänterveydelle hyväksi. Mutta tosiaan kookosrasvasta tiedetään hyvin vähän, joten en osaa sanoa, onko se todella terveydelle hyväksi vai heikentääkö se terveyttä. Kookosöljy sisältää lauriinihappoa, mikä lisää veren hyvää HDL-kolesterolia. Eli vaikka kookosöljy nostaa kokonaiskolesterolin tasoja, niin ilmeisesti HDL-kolesterolitaso nousee enemmän huonon LDL-kolesterolin, jolloin niiden suhde paranee.

Käyttömääräsi ovat kuitenkin hyvin pieniä, joten en usko, että kookosöljyn käytöstä on sinulle missään tapauksessa haittaa, joskaan hyötyjäkään en voi luvata. Suosittelen, että käytät päivän mittaan sitten muitakin kasviöljyjä, pähkinöitä ja rasvaista kalaa, näin saat niitä tutkitusti terveyden kannalta hyviä rasvahappoja.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest