Arvaatko, mikä annos on kevein? – Katso lautasen huikea vaikutus kalorimäärään ja annoskokoon

Tutkimuksissa on osoitettu, että isoista astioista tulee syötyä enemmän kahdesta syystä. Ensinnäkin niihin mahtuu enemmän ruokaa ja toiseksi ruokamäärä näyttää isolla pinta-alalla pienemmältä. Isojen astioiden sääntö vaikuttaa myös kolmannella tavalla: isoista astioista otetaan todistetusti enemmän ruokaa kuin pienistä kulhoista.

Astian koon lisäksi myös sen muoto vaikuttaa. Läpinäkyvät (lasi)astiat paljastavat heti syöjälleen, mitä ne kätkevät sisälleen. Toisaalta korkeisiin, kapeisiin laseihin voi mahtua hämmentävän paljon esimerkiksi jälkiruokaa.

Villeimmissä kokeissa on osoitettu, että jopa lautasen väri voi vaikuttaa syötyyn ruuan määrään.

Tämä kaikki ei ole aivan yhdentekevää nippelitietoa, sillä jokapäiväiset valintamme vaikuttavat painonhallintaan paljon enemmän kuin se, mitä ja kuinka paljon me satunnaisina juhlahetkinä syömme.

Katso itse, valehtelevatko silmäsi? Arvaatko, missä annoksissa on eniten ja missä vähiten kaloreita?

Kanasalaatti

Salaattisekoitus, broilerin paistettu rintafilee, kurkku, avokado, feta, siemensekoitus, vinegretti

1. Matala iso lautanen: 890 kcal

Isolle lautaselle mahtuu helposti jopa 250 g broileria, eikä annos näytä valtavalta! Energiapitoisia ”sattumia”, kuten fetajuustoa ja siemensekoitusta tulee myös helposti ripoteltua isolle lautaselle hövelillä kädellä.

2. Syvä kulho: 490 kcal

Ravintolat hyödyntävät usein kulhoja salaattiannoksissaan, sillä ne on helppo täyttää (huokeilla) salaattikasviksilla. Keventäjälle tästä on hyötyä. Kun kasviksia on kekona kulhon pohjalla, ”sattumat” ovat vain pinnalla, eikä niitä tarvita paljoa runsaan vaikutelman aikaansaamiseksi. Tässä kulhossa on broileria vain 100 g ja fetajuustoa (1 rkl) ja siemensekoitusta (2 tl) puolet vähemmän kuin isolla lautasella.

Lihapullat ja perunamuusi, lämmin kasvislisäke ja bearnaisekastike

Lämmin kasvislisäke sisältää: tomaatti, porkkana, valko- ja ruusukaali, rypsiöljy, mausteet

1. Pieni lautanen: 330 kcal

Pieni lautanen ei yksinkertaisesti mahdollista ylenpalttista ahmimista. Muusia mahtuu lautaselle alle puolet suositellusta annoksesta (=200 g), eli 75 g. Kasvisten määrää voi näin kasvattaa. Huomioi, että kun lihapullat puolittaa, niitä näyttää olevan runsaasti, vaikka niitä on lautasella vain 2,5 kpl! Kastikkeen määrä on myös vain 2 tl.

2. Syvä lautanen: 385 kcal

Syvä lautanen hämää silmiä siinä, missä pienikin. Pinta-alaa on vähemmän kuin matalassa lautasessa, joten kokonaisuus näyttää runsaalta, vaikka kalorit ovat hyvin kurissa. Kasviksia on 1/3 lautasesta ja ne vievät tilaa perunamuusilta. Muusia on tässä annoksessa vain 100 g, kun buffetlounaalla muusia saatetaan ottaa lautaselle jopa 400 g! Lihapullia on 3 kpl ja kastiketta 2 tl.

3. Matala, iso lautanen, kastike erikseen: 805 kcal

Muista, että silmämme mieltävät yhden astian yhdeksi annokseksi. Jos kastike tarjotaan erikseen kulhosta (vaikkakin pienestä sellaisesta), se tulee usein käytettyä kokonaan. Tämä helposti kolminkertaistaa syödyn kastikkeen määrän siihen nähden, jos kastike olisi pirskotettu ruokaan valmiiksi. Iso lautanen myös tarjoaa mahdollisuuden tuplata muusin normaaliannoksesta jopa puoleen kiloon. Lihapullia tulee otettua helposti 5 kpl, eikä määrä näytä isolla lautasella paljolta. Kokonaiskalorimäärä on lähes kaksinkertainen suositeltuun nähden!

4. Lautasmalli: 560 kcal

Kun noudattaa lautasmallia, suositellussa annoskoossa on helppo pysyä. Muusia on 200 g, lihapullia 4 kpl, kasvislisäkettä puolet ja kastiketta 1 rkl. Energiamäärä on järkevä.

Jälkiruoka-/aamiaisherkku

Turkkilainen jogurtti, hunaja, hedelmäsalaatti (mango, banaani, persikka, kiivi, karhunvatukka), granola)

1.  Lasi: 250 kcal

Maltillisen kokoinen lasi on järkevä jälkiruoka-astia. Täytyy kuitenkin muistaa, että energiapitoisia raaka-aineita, kuten siemeniä, hunajaa ym. tulee helposti ripoteltua joka väliin. Hedelmäsalaattia on suhteessa vähemmän, jotta kaikki kerrokset ovat ”saman kokoisia”. Estetiikka saattaa siis kääntyä keventämistä vastaan.

Tässä annoksessa on 3 rkl granolaa, 2 rkl hedelmäsalaattia, 2 rkl turkkilaista jogurttia ja hunajaa 1 tl.

2. Jalallinen lasi: 137 kcal

Jalallisessa lasissa on yllättävän vähän pinta-alaa, joten se on keventäjän ykkösvalinta. Jalalliseen maljaan mahtuu usein puolet vähemmän sisältöä kuin jalattomaan lasiin!

3. Jälkiruokakulho: 450 kcal

Jälkiruokakulho on petollinen, sillä se on tilava, eikä läpinäkyvä, joten se tulee helposti täytettyä yli äyräittensä. Tässä jälkiruuassa on jopa 4,5 rkl granolaa, 4 rkl hedelmäsalaattia, 4 rkl jogurttia ja 1 rkl (eli kolminkertaisesti muihin nähden) hunajaa.

4. Matala lautanen: 195 kcal

Matala lautanen on todellinen jälkiruokapöydän hämääjä, sillä vaikka se näyttää isolta ja runsaalta, sen kalorimäärät ovat tämän nelikon toiseksi pienimmät. Ensinnäkin kevyttä hedelmäsalaattia helppo annostella paljon pohjalle ja jättää muiden osuutta vähemmälle. Tässä annoksessa on 5 rkl hedelmäsalaattia ja vain 1,5 rkl jogurttia, 2 tl granolaa ja 1 tl hunajaa.

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Kevään juhlien makeat herkut

    Kevät on iloisten juhlien aikaa. Niissä keventäjänkin on lupa nauttia, elämäntaparemontti ei romutu juhlissa herkutteluun. Ihannetilanteessa emäntä on kuitenkin varannut noutopöytään myös kevyempiä vaihtoehtoja. Perinteisiä kaloripommeja ovat voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset, paksut keksi-rasvaseospohjaiset juustokakut sekä erilaiset...
  • Kulhollinen keveyttä

    Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...
  • Keventäjä kermojen viidakossa

    Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest