Makeanhimo vaivaa – mikä avuksi?

Vaikka jotkut jäävät sokerikoukkuun selkeästi muita herkemmin, liittyy makean syömiseen usein myös tunteita ja tapoja. Jotkut käyttävät syömistä ja erityisesti ns. nopeita hiilihydraatteja tunnetilojen hallintaan: syödään iloon, suruun, murheeseen, stressiin tai vaikka yksinäisyyteen. Joskus olemme myös opettaneet itsemme syömään tietyissä tilanteissa – telkkaria katsellessa, lukiessa tai perjantain kunniaksi. Jokainen voi huomata paikkoja ja tilanteita, joihin syöminen kuuluu ikään kuin automaattisesti. Joskus tapa- tai tunnesyöminen on niin syvällä ja pitkäaikaista, ettei ihminen itse edes tiedosta prosessia. Joskus herkkujen syömisen takaa löytyy vakavampia ongelmia, kuten masennus, ja ne vaativat tietenkin asianmukaista hoitoa.

Voiko makeanhimon taltuttaa?

Kun lähdetään pistämään makeanhimoa kuriin, on ensin tärkeää laittaa perusravitsemus kuntoon. Hyvin usein mieliteot johtuvat siitä, että ruokavalio on liian niukka ja yksipuolinen tai aterioiden rytmitys pielessä. Vaikka tavoitteena on painonlasku, ei ruokavaliota saa karsia liikaa. Nälkäisenä mieliteot kasvavat, ja vaikkei nälkää tunnistaisi, saattaa aliravitsemus ilmetä jatkuvana makean haluna.

Uskalla syödä kunnolla

Syö siis säännöllisesti ja riittävästi. Kunnon aamupala, lounas ja päivällinen ovat syömisen runko. Näillä aterioilla on uskallettava syödä kunnolla. Kasvisten lisäksi lautasella tulee olla aina jotain proteiinipitoista eli lihaa, kalaa, kanaa, munaa, rahkaa, raejuustoa, palkokasveja. Muista käyttää myös rasvaa. Liian vähäisen energiansaannin lisäksi vähäinen proteiini ja rasva ruokavaliossa voivat lisätä makeanmielitekoja. Hiilihydraateista kannataa valita täysjyvätuotteet ja hedelmät sekä marjat. Välipaloja syödään tarvittaessa, ja useimmat kaipaavatkin polttoainetta ainakin iltapäivällä. Harvalle riittää välipalaksi hedelmä, vaan suosittelen valitsemaan sen kaveriksi jotain proteiinipitoista: vaikka rahkaa tai kourallisen pähkinöitä. Proteiinipatukka ja juoma ovat kiireisen pelastus, niitä kun saa nykyään joka kaupasta.

Juo!

Juo vettä tai kivennäisvettä runsaasti päivän mittaan, sillä nestehukka voi joskus ilmetä mielitekoina. Runsas kahvin, alkoholin ja kofeiinipitoisten juomien käyttö lisää nesteen tarvetta, sillä alkoholi ja kofeiini poistavat elimistöstä nestettä. Päivittäinen nesteen tarve vaihtelee 1,5 litrasta 3 litraan, ja itselle sopiva määrä löytyy kokeilemalla.

Ehdottomasti ei

Moni päättää olla kokonaan ilman karkkia, suklaata tai muuta herkkua. Tämä tuottaa harvoin pysyvää muutosta. Usein mieliteot vaan kasvavat ja himot ”kiellettyyn” herkkuun vahvistuvat. Usein täyskiellossa ajatukset  pyörivät vain kiellon kohteessa, mikä ei luonnollisestikaan helpota mielitekojen hallintaa. Totaalikieltäytymisen sijaan ratkaisu saattaa löytyä herkkujen sallimisesta: karkkipäivä kerran tai pari viikossa tai kohtuullinen määrä herkkua vaikka joka päivä voi tuoda herkutteluun tasapainoa. Kun sallii itselleen herkut, ei niitä tarvitse syödä kaksin käsin ja kuin viimeistä päivää, vaan tieto siitä, että makeaa saa toistekin voi pitää seh määrän hallinnassa. Jollekin sopii karkkipäivä harvemmin, toinen tarvitsee herkkuhetken joka päivä. Herkkuttelun hallintaan ei ole vain yhtä tapaa, vaan jokainen löytää omansa kokeilemalla.

Mistä makeanhimo kumpuaa?

Jos perusravitsemus on kunnossa ja aina vaan tekee mieli makeaa, on tarpeen pureutua mielitekojen syihin. Päivän mittaan koetut tunteet ja tapahtumat voivat laukaista makeanhimon. Olisi tärkeää tunnistaa tunteet ja hyväksyä ne. Tunteita ei voi hallita, mutta tiedostamalla voi tunteiden aiheuttamaa syömishimoa hillitä. Tunteet kannattaa käsitellä tuntemalla ja jakamalla, sen sijaan että pakkaa ne syvälle sisäänsä suklaan avulla.

Usein jo lyhyt tuumaustauko auttaa tekemään harkitumpia päätöksiä. Mieliteon äärellä, mieti hetki mitä olet tekemässä:

  • Onko nälkä?
  • Tapahtuiko jotain joka laukaisi mieliteon?
  • Mitä päivän mittaan on tapahtunut?
  • Toistuuko tilanne usein? Esim. kun tulet kotiin, olet yksin, katsot telkkaria? Onko näillä tilanteilla jotain yhteistä?
  • Mitä tapahtuu jos et syö?
  • Mitä tapahtuu jos syöt?
  • Miten syömien vaikuttaa oloosi? Auttaako syöminen alkuperäiseen ongelmaan?
  • Voinko käsitellä tilannetta jollain muulla tavalla kuin syömällä? Voisitko puhua jonkun kanssa, kirjoittaa asiasta?
  • Älä anna tunteen viedä, sinä voit itse hallita syömistä, mutta se vaatii toistoja.
  • Mitä muuta voisit tehdä kuin syödä?

Salli itsellesi herkkuja

Kaiken kontrollin keskellä on hyvä muistaa, ettei ole synti syödä makeaa. Vaikka itsestä tuntuisi, että syö paljon herkkuja, saattavat määrät joskus olla todellisuudessa kohtuullisia. Onkin tärkeää tunnistaa, mikä on todella ongelmallista makean syömistä ja missä kohtaa ollaan ihan tavallisella tasolla. Ravitsemussuosituksen mukaan ruokavaliossa voi olla 50 g sokeria päivässä. Tämä tarkoittaa 100 g karkkia joka toinen päivä tai 100 g suklaata tai 300 g (5-6 dl) jäätelöä päivässä. Silloin ollaan vielä ihan suositusten tasolla. Kannattaa myös kokeilla hiukan terveellisempiä herkkuja: rahkojen ja jogurttien lisäksi vaikka marjoja kinuskikastikkeella tai hedelmäsalaattia kermavaahdolla. Kauppojen suklaavanukkaat voivat hyvin toimia herkkuina.

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

  • Alkoholi - juhlakauden salakavala lihottaja

    Alkoholi kerryttää kiloja usein salakavalasti ja vaikuttaa terveyteen monella tavalla. Keventäjän kannattaa pitäytyä kohtuukäytössä ja tiedostaa juomien sisältämät energiamäärät. Monen vapaa-aikaan ja juhlaan kuuluu alkoholi. Niin uuttavuotta, vappua kuin uutta työpaikkaa juhlistetaan usein lasillisella kuohuvaa....
  • Terveellinen ruokavalio on vastustuskyvyn perusta – näin syömällä taistelet flunssaa vastaan

    Tavallisen flunssan lisäksi myös influenssat kaatavat tällä hetkellä porukkaa petiin. Ravitsemusterapeutti Anette Palssan vinkeillä voit välttää sairastumisen. Käsien pesu lienee se yleisin ja helpoin keino, mutta useimmat miettivät myös, millaisella ruokavaliolla voisi vastustaa taudin aiheuttajaa....
  • Rasvaa vähän, mutta laadukkaasti

    Rasva puhuttaa paljon ja monet meistä tietävätkin jo, millaista rasvaa elimistö tarvitsee ja millainen rasva on terveellistä. Aika usein kuitenkin levite jätetään pois leivän päältä, kun halutaan keventää ruokavaliota. Tarvitsemme rasvaa energiantuotantoon, rasvaliukoisten vitamiinien turvaamiseksi...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest