Porkkanaletut – arjen helppo herkku, joka tekee hyvää

Kirjoittaja Mette K.

Porkkanaletut ovat täydellinen esimerkki ruoasta, joka yhdistää herkullisuuden, terveellisyyden ja arjen helppouden. Ne sopivat niin lounaaksi kuin iltapalaksi, ja maistuvat koko perheelle – jopa niille, jotka eivät muuten juureksista innostu. Tässä artikkelissa pureudumme siihen, miksi porkkanaletut kannattaa ottaa osaksi viikko-ohjelmaa ja miten niistä saa ravintorikkaan, keventäjällekin sopivan aterian.

Miksi juuri porkkanaletut?

Porkkanaletuissa yhdistyy monta hyvää asiaa: ne ovat täyttäviä, maukkaita, helposti varioitavia ja valmistuvat edullisista raaka-aineista. Lisäksi ne tarjoavat hyvän tavan lisätä kasvisten määrää arjessa – huomaamatta.

Valmiit porkkanaletut tarjottuna vihreällä lautasella, päällä nokareita kermaviiliä ja tilliä koristeena.

Porkkanassa on runsaasti beetakaroteenia (A-vitamiinin esiaste), kuitua ja antioksidantteja. Kun porkkana yhdistetään kananmunaan, kaurahiutaleisiin tai täysjyväjauhoihin ja kevyeen maitotuotteeseen, saadaan aikaan proteiinipitoinen, vatsaystävällinen ja ravinteikas kokonaisuus.

Resepti: Helpot ja kevyet porkkanaletut

Ainekset (n. 8 keskikokoista lettua):

  • 3 dl hienoksi raastettua porkkanaa

  • 2 kananmunaa

  • 1 dl kaurahiutaleita tai täysjyväjauhoja

  • 1 dl maitoa (tai kasvipohjaista vaihtoehtoa)

  • ½ tl suolaa

  • ½ tl leivinjauhetta

  • (mausteeksi esim. currya, valkosipulia tai kanelia – käyttötarkoituksesta riippuen)

Valmistus:

  1. Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Anna taikinan turvota noin 10–15 minuuttia.

  2. Paista letut pannulla tilkassa rypsi- tai oliiviöljyä miedolla lämmöllä, kunnes pinta on kauniin ruskea ja rakenne kiinteä.

  3. Tarjoa lämpiminä tai kylminä – sopivat mainiosti myös evääksi!

Näin teet porkkanaletuista aterian

Porkkanaletut eivät ole vain lisuke – niistä saa täysipainoisen aterian yhdistämällä niitä proteiiniin ja runsaaseen määrään kasviksia. Tässä muutama esimerkki:

Suolainen lautasversio:

Tarjoile porkkanaletut hummuksen, raejuuston tai savulohen kanssa. Lisää rinnalle vihersalaattia, kurkkua, tomaattia ja yrttejä.

Makea välipala tai iltapala:

Tarjoa letut rahkan ja marjojen kanssa. Ripaus kanelia ja lusikallinen maustamatonta jogurttia tekevät annoksesta ihanan kevyen herkun.

Eväsvinkki:

Porkkanaletut säilyvät hyvin jääkaapissa ja kulkevat helposti mukaan töihin tai retkelle. Kääri ne tortillan tapaan täytteiden kanssa tai syö sellaisenaan.

LUE MYÖS: Nokkosletut ovat täällä! Keventäjän sesonkiherkku hurmaa

Porkkanalettuja paistumassa valurautapannulla, letut ovat kullanruskeita ja rapeita reunoilta.

Porkkanalettu on fiksu valinta myös painonhallintaan

Letut ovat keventäjälle sopiva valinta, kun ne valmistetaan paistamalla kevyesti ja annoskoko pidetään kohtuullisena. Ne sisältävät sekä proteiinia että kuitua, joten kylläisyys säilyy pitkään. Myös se, että ne maistuvat hyvältä ilman suurta määrää lisukkeita tai kastiketta, tekee niistä tasapainoisen valinnan.

Psst! Jos haluat lisätä proteiinia entisestään, lisää taikinaan rahkaa, raejuustoa tai käytä proteiinijauhetta osana jauhoseosta.

LUE MYÖS: Mitä vihanneksia kannattaa ostaa torilta juuri nyt?

Keventäjän yhteenveto: Miksi porkkanaletut kannattaa ottaa käyttöön?

  • Helppo ja nopea valmistaa

  • Sopii makeaan ja suolaiseen

  • Ravintorikas ja täyttävä

  • Hyvä tapa lisätä kasviksia

  • Herkullinen ja monipuolinen – kevyesti

  • Mansikka ja kansa salaatti

    Näin teet mistä vaan salaatista herkullisen – 6 avainkohtaa

    Terveellinen salaatti ei tarkoita tylsää. Päinvastoin! Kun rakennat salaatin oikein, saat siitä sekä ravitsevan että vastustamattoman herkullisen aterian, joka vie nälän ja hellii makuhermoja. Tässä vinkit, joilla teet mistä tahansa salaatista houkuttelevan – ja kyllä,...
  • Hedelmäkulho, jossa viinirypäleitä, mansikoita, mustikoita, karhunvatukoita, ananasta ja kiiviä – taustalla toinen salaattiannos.

    Paljonko hedelmiä kannattaa syödä päivässä?

    Hedelmät kuuluvat terveelliseen ruokavalioon – mutta kuinka paljon niitä kannattaa todella syödä? Entä voiko niitä syödä liikaa? Tässä artikkelissa selvitämme suositukset, käytännön vinkit ja yllättävätkin hyödyt. 1. Miksi hedelmiä kannattaa syödä? Hedelmät ovat luonnollisia vitamiinipommeja....
  • Kahdeksan erilaista kahvijuomaa ylhäältä kuvattuna, aseteltuna ympyrän muotoon puiselle pöydälle.

    Mihin aikaan ei kannata enää juoda kahvia? Näin kofeiini vaikuttaa uneen

    Kahvi on monelle tärkeä osa päivää – se herättää, virkistää ja rytmittää arkea. Mutta tiesitkö, että kahvin juontiajankohta voi vaikuttaa uneesi, palautumiseesi ja jopa mielialaasi? Aamukahvilla on paikkansa, mutta iltapäivän tai illan kuppi voi yllättäen...
  • Mansikka ja kansa salaatti

    Näin teet mistä vaan salaatista herkullisen – 6 avainkohtaa

    Terveellinen salaatti ei tarkoita tylsää. Päinvastoin! Kun rakennat salaatin oikein, saat siitä sekä ravitsevan että vastustamattoman herkullisen aterian, joka vie nälän ja hellii makuhermoja. Tässä vinkit, joilla teet mistä tahansa salaatista houkuttelevan – ja kyllä,...
  • Hedelmäkulho, jossa viinirypäleitä, mansikoita, mustikoita, karhunvatukoita, ananasta ja kiiviä – taustalla toinen salaattiannos.

    Paljonko hedelmiä kannattaa syödä päivässä?

    Hedelmät kuuluvat terveelliseen ruokavalioon – mutta kuinka paljon niitä kannattaa todella syödä? Entä voiko niitä syödä liikaa? Tässä artikkelissa selvitämme suositukset, käytännön vinkit ja yllättävätkin hyödyt. 1. Miksi hedelmiä kannattaa syödä? Hedelmät ovat luonnollisia vitamiinipommeja....
  • Kahdeksan erilaista kahvijuomaa ylhäältä kuvattuna, aseteltuna ympyrän muotoon puiselle pöydälle.

    Mihin aikaan ei kannata enää juoda kahvia? Näin kofeiini vaikuttaa uneen

    Kahvi on monelle tärkeä osa päivää – se herättää, virkistää ja rytmittää arkea. Mutta tiesitkö, että kahvin juontiajankohta voi vaikuttaa uneesi, palautumiseesi ja jopa mielialaasi? Aamukahvilla on paikkansa, mutta iltapäivän tai illan kuppi voi yllättäen...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest

Granaattiomena halkaistuna ja siemenet levitettynä tummalle kivipinnalle.Tuoreista mansikoista, mustikoista, kiiveistä ja omenasta koottu värikäs hedelmäsalaatti valkoisessa kulhossa.