Proteiinista potkua liikuntaan

Tutkimuksien mukaan ja käytännön kokemuksen perusteella proteiinipitoinen ruokavalio näyttää olevan suureksi avuksi painonhallinnassa: se pitää kylläisyyden tunteen paremmin ja pidempään, vähentää mielitekoja makeaan, ja kaiken lisäksi proteiini ei myöskään varastoidu kovin helposti rasvaksi.

Liikkuvan painonhallitsijan kannattaa syödä reilusti proteiinia, vähintäänkin 1 g proteiinia per painokilo. Eli 80 -kiloinen tarvitsee noin 80 g proteiinia päivässä. Tutkimusten mukaan liikunnan kannalta ei ole mitään lisähyötyä kun proteiinin saanti ylittää 2 g per painokiloa. Kannattaakin suhteuttaa proteiinin saanti kulutukseen, noin 20-25 % energiasta on hyvä määrä. Jos proteiinia ei tule riittävästi ravinnosta, keho kuluttaa lihaksia saadakseen välttämättömät aminohapot. Luuston kannalta tärkeää on riittävä kalsiumin saanti. Siksi painonhallitsijan on syytä käyttää reilusti maitotaloustuotteita (5-6 dl maitoa, piimää, viiliä tai jogurttia sekä 20-30 g juustoa päivässä) tai otettava käyttöön kalsiumvalmiste.

Runsaasti proteiinia on eläinkunnan tuotteissa, palkokasveissa, siemenissä ja pähkinöissä. Lisäksi proteiinia on jonkin verran kaikissa muissa tuotteissa lukuun ottamatta puhdasta rasvaa ja sokeria. Hyvinvoinnin kannalta proteiinin lähteellä on merkitystä: Eläinkunnan proteiinissa on ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Kasvikunnan proteiinit taas täydentävät toisiaan, joten palkokasvien ja pähkinöiden lisäksi tarvitaan viljatuotteita. Tutkimuksia tehdään myös siitä, onko eläinkunnan proteiineissa eroja, mutta vielä ei ole riittävänä näyttöä jonkin tietyn proteiinin paremmuudesta. Kannattaa kuitenkin muistaa suositukset: kalaa pari kertaa viikossa eikä punaista lihaa joka päivä.

Kämmensääntö

Proteiinin saannin turvaamiseksi on hyvä valita päivän pääaterioilla oman kämmenen verran lihaa, kanaa, kalaa, palkokasveja tai vaikka kananmunaa. Lisäksi on hyvä käyttää rahkaa, raejuustoa sekä pähkinöitä ja manteleita välipaloilla. Unohtamatta luustolle erityisen tärkeitä maitotaloustuotteita: maitoa, viiliä, jogurttia tai piimää, 2-3 lasillista päivän aikana. Lisäksi voi laittaa leikkeleitä tai juustoa leivälle.

Kokoa tästä päivän proteiinit. Jokaisessa annoksessa on 10 g proteiinia.

  • 2-3 dl maitoon keitettyä puuroa
  • 5 viipaletta juustoa
  • 40–-50 g pähkinöitä tai manteleita
  • 20–-30 g soijarouhetta
  • 2-3 dl maitoon tehtyä kalakeittoa
  • 1,5 kpl kananmunaa
  • 3 dl maitoa, jogurttia, viiliä
  • 30–-40 g lihaa, kalaa tai kanaa
  • 2 dl Valio Maito Plus™ maitoa
  • 4 rkl raejuustoa
  • 1 dl maitorahkaa

Treenin jälkeen

Painonhallinnan kannalta liikunta auttaa tasapainottelussa energian saannin ja kulutuksen kanssa. Kunnon kohoamisen ja lihasten kehittyminen kannalta on tärkeää syödä proteiinipitoinen välipala tai ateria liikuntasuorituksen jälkeen. Hyvä palautumisvälipala syntyy vaikka rahkasta ja marjoista tai raejuustosta ja hedelmästä. Jogurtti-, rahka- ja maitopohjaisen pirtelön voi tehdä kaappiin odottamaan. Koska hiilihydraattejakin tarvitaan proteiinin lisäksi, keitetty kananmuna leivälle ja lasillinen maitoa on myös oivallinen valinta. Jos nälkä on isompi voi hyvin syödä treenin jälkeen aterian, jossa on lihaa, kalaa tai kanaa. Munakas on myös loistava proteiinipitoinen ruoka. Markkinoilla on tarjolla proteiinijuomia, -patukoita ja -jauheita. Ne ovat helppo ja hyvä tapa korvata välipala, kun muuta ruokaa ei ole tarjolla.

Proteiinipitoisia välipaloja:

  • Kourallinen manteleita ja hedelmä
  • Marjarahkaa
  • Lasillinen Valio Maito Plus™ -maitoa ja näkkäri leikkeleellä
  • Raejuustoa ja kurkkua
  • Kasvistikkuja ja muutama pala juustoa
  • Jogurttipohjainen smoothie
  • Proteiinipatukka- tai juoma
  • Kananmuna ja salaattia
  • Tomaattia ja mozzarellaa

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

  • Terveellinen ruokavalio on vastustuskyvyn perusta – näin syömällä taistelet flunssaa vastaan

    Tavallisen flunssan lisäksi myös influenssat kaatavat tällä hetkellä porukkaa petiin. Ravitsemusterapeutti Anette Palssan vinkeillä voit välttää sairastumisen. Käsien pesu lienee se yleisin ja helpoin keino, mutta useimmat miettivät myös, millaisella ruokavaliolla voisi vastustaa taudin aiheuttajaa....
  • Rasvaa vähän, mutta laadukkaasti

    Rasva puhuttaa paljon ja monet meistä tietävätkin jo, millaista rasvaa elimistö tarvitsee ja millainen rasva on terveellistä. Aika usein kuitenkin levite jätetään pois leivän päältä, kun halutaan keventää ruokavaliota. Tarvitsemme rasvaa energiantuotantoon, rasvaliukoisten vitamiinien turvaamiseksi...
  • Napostelusta tietoiseen syömiseen

    Napostelu, välipalastelu, näykkiminen, laiduntaminen, ohimennen syöminen, syöpöttely - millä nimellä halutaankaan kutsua ruokailua, jossa syödään monta kertaa ja yleensä pieniä määriä. Tämä on suunta, johon suomalaisten ruokailu on menossa. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan noin 90...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest