Herkuttele kauden tuotteilla

Kati Nappa, ruokatoimittaja

Raparperi maistuu maidon kanssa

Kevään ensimmäiset raparperit ovat herkullisimpia. Raparperista voit valmistaa keittoa, kiisseliä ja puuroa eri hiutaleista ja suurimoista. Voi käyttää sitä leivonnassa kakkujen, piirakoiden ja muffinssien maustamisessa.

Kirpeä raparperi vaatii seurakseen sokeria tai makeutusainetta. Happamuus raparperissa johtuu sen sisältämästä oksaalihaposta. Siksi raparperiruokien yhteydessä on aina hyvä nauttia maitotaloustuotteita tai tuotteita, joihin on lisätty kalsiumia (kaura-, soija- ja riisijuomat tms.).

Korvasieni aloittaa sienikauden

Korvasieni on myrkyllinen, mutta oikein käsiteltynä se herkullisimpia sieniämme. Keitä korvasienet kahteen kertaan runsaassa vedessä n. 10 minuuttia ja huuhdo kummankin keittämisen jälkeen. Myös kuivatut korvasienet tulee käsitellä samalla lailla.

Korvasienimuhennos valmistuu kevyistä kerma- tms. valmisteista (rasvapitoisuus 5-10%). Muhennokseen ei tarvitse lisätä jauhoja. Tarjoa korvasienimuhennosta höyrytetyn tai paistetun kalan (esim. lohi, kirjolohi, kuha tai siika) ja uusien perunoiden kanssa. Öljytilkassa kevyesti kokonaisina tai silputtuna sipulin kanssa paistetut korvasienet maistuvat myös sellaisenaan esim. ruisleivän päällä tai salaatin joukossa. Korvasienen maku sopii hyvin myös erilaisiin piiraisiin ja vaikkapa munakokkeliin. Korvasienikeitto on monen kevätherkkua.

Ravintorikas nokkonen käy moneen

Luonnonyrteissä on hyvin vähän energiaa, mutta erittäin runsaasti vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita. Ravintorikkain on nokkonen, joka sisältää paljon esim. flavonoideja (antioksidantteja), B-, C-, E- ja K-vitamiineja, rautaa, kalsiumia ja kaliumia.

Poimi yrttejä aina puhtaalta paikalta eli lähellä ei saa olla vilkasliikenteisiä teitä tai tehtaita. Kerää vain niitä kasveja, jotka varmasti tunnet. Kerää vihanneksena käytettävien kasvien lehdet mahdollisimman nuorina, esim. nokkoset 10-20 cm:n korkuisina. Käytä nokkosen poimimisessa kumi- tai muita hansikkaita.

Huuhdo kerätyt lehdet ja ryöppää ne vedessä 1-2 minuuttia. Jäähdytä kylmässä vedessä ja purista kevyesti kuiviksi. Säilytä jääkaapissa ja 1-2 päivän sisällä. Suurista määristä voit pakastaa kerta-annoksia tai kuivata talven varalle.

Käytä nokkosta ruoanlaitossa kuten pinaattia. Kiehauta ja tarjoa kasvislisäkkeenä sellaisenaan esim. kalan tai lihan kanssa. Kokeile ryöpättyä nokkosta kasvispizzan päälle. Nokkosesta valmistat keittoa, kastiketta ja muhennosta (kevyet kermavaihtoehdot, ei jauhoja). Lisää ryöpättyjä silputtuja nokkosia dippi- ym. kastikkeisiin, lettu- ja leipätaikinaan, makaronilaatikkoon, piirakkaan ym.

Kokeile myös voikukan lehtiä! Ne sopivat hyvin esim. salaatin joukkoon, sämpylä- tai lettutaikinaan. Valitse aina sileäreunaisia lehtiä, sillä ne ovat miedon makuisia. Leikkaa keskiruoto pois, se on usein kitkerä. Salaattiin voit lisätä myös voikukan kukkia. Myös poimulehden pienet lehdet antavat makua ja kauneutta erilaisille salaateille. Ne sopivat hyvin esim. perunasalaatin joukkoon.

Alkukesän reseptejä:

Raparperikiisseli maidon kanssa

Raparperihirssihiutalepuuro ja maitoa

Raparperipiirakka

Muurinpohja-nokkosräiskäleet savukala- ja marjatäyttellä

Korvasienimuhennos

Korvasienileipä

Keväisiä herkkuhetkiä!


Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest