Täysjyväisyyttä – ei leseitä tai kuitukikkailuja

Patrik Borg, ravitsemusasiantuntija

Täysjyväiset viljavalinnat vievät ruokavaliota terveellisempään ja painoa hallitsevaan suuntaan, ns. raffinoidut valkoiset viljatuotteet taas epäterveempään suuntaan. Kuitu puolestaan on useimmissa tapauksissa hyvä mittari sille, paljonko tuotteessa on täysjyvää. Jos tuotteessa on kuitua esimerkiksi  yli 6 g/100g, voi olettaa että tuotteessa on täysjyväisiä aineksia mukana.

Yhden leipäviipaleen kohdalla on ihan se ja sama, onko leipä valkoinen vai täysjyväinen, mutta jos viikkojen aikana menee satakin leipäpalaa, on tärkeää että että suurin osa niistä olisi täysjyväisiä. Viljatuotteissa täysjyväisyys tarkoittaa enemmän magnesiumia, rautaa ja muita mineraaleja, enemmän vitamiineja sekä enemmän antioksidantteja kuten lignaaneja. Lisäksi täysjyväisyyden mukana saadaan maltillisemmat vasteet verensokeriin, insuliiniin ja moniin muihinkin hormoneihin, joilla on vaikutuksia sekä kylläisyyteen, mielialaan ja terveyteen.

Ja lopuksi, täysjyväisistä viljatuotteista saamme myös kuituja – viljasta riippuen liukoisina tai ei-liukoisina.

Kuitu täysjyväviljasta ja kasviksista

Liukoiset kuidut mm. tasaavat ruuan imeytymistä ja tuottavat kylläisyyttä. Ei-liukoiset puolestaan mm. ehkäisevät ummetusta sekä toimivat suolistobakteerien hyvinä energianlähteinä. Kaikkia näitä yhdisteitä ruuasta olisi hyvä saada. Ruuan kuitupitoisuus on usein hyvä yleisindikaattori sille, onko tuote täysjyväinen vai ei. Keventäjän tulisi keskittyä valitsemaan sellaisia ruokia, joilla täysjyväisyys toteutuu.

Kuidun ”saalistaminen” erilaisilla leseillä, lesevalmisteilla tai siemenvalmisteilla on toki mahdollista mutta se on enemmän itsensä harhauttamista kuin hyvää syömistä. Lesevalmisteista emme saa kaikkia tavoiteltuja hyötyaineita. Leseet myös vaikeuttavat ravinteiden imeytymistä. Lisäksi näiden tuotteiden käytöstä on odotettavissa runsasta vatsan turvotusta, vatsanväänteitä ja ilmavaivoja, joita syntyy suolistobakteerien muodostaessa ilmaa poikkeuksellisen runsaasta kuitumäärästä.

Kasviksista saa paljon antioksidanttiyhdisteitä, kuituja ja muita yhdisteitä, jotka osaltaan paikkaavat viljatuotteiden jättämää aukkoa syömisessä. Magnesium ja rauta ovat puolestaan mineraaleja, joista valtaosa saadaan tyypillisesti viljatuotteista. Raudan suhteen ongelmia harvemmin tulee, jos ruokavaliossa on lihaa ja runsaasti kasviksia – lihan rauta on hyvin imeytyvää ja kasvisten C-vitamiini taas edesauttaa raudan imeytymistä.

Tavalliset ruoat riittävät

Runsaasti kuituja voi saada helpostikin kuitulisien käytöllä mutta se ei ole kestävä ratkaisu. Jos kärsit ummetuksesta, voivat lese- ja siemenvalmisteet olla apu akuuttiin tilanteeseen. Muussa tapauksessa ehdotan: jätä ne pois ruokavaliostasi. Pyri sen sijaan syömään kasviksia ja täysjyväisiä viljatuotteita. Runsaskuituinen ruokavalio on mahdollista ja myös suositeltavaa saada aikaan ihan tavallisilla ruoka-aineilla. Siis ihan tavallisilla.

Jos päätät olla syömättä täysjyväisiäkään viljatuotteita, esimerkiksi osana vähähiilihydraattista ruokavaliota, niin näinkin voi syödä terveellisesti. Se edellyttää kuitenkin monipuolista ja runsasta kasvisten käyttöä, sekä muutamien mineraalien saannin huomioimista.

 

Patrik Borg

Patrik Borg, ravitsemusasiantuntija

Patrik Borg on Suomen tunnetuimpia ravitsemusasiantuntijoita. Hän on puhunut väsymättä jo yli vuosikymmenen ajan terveysajattelun, rennon syömisen ja suhteellisuudentajun puolesta ravitsemuksessa ja erityisesti laihduttamisessa. Asiantuntijatehtävien ja tutkimuksen ohella Patrik tekee vastaottotyötä ja pitää luentoja ravitsemuksesta.

  • Vähärasvaisuus ei ole aina terveellistä

    Laihduttajat, kuten kaikki muutkin, tarvitsevat rasvaa terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoon. Pitkään on hoettu, että laihduttajan pitäisi tehdä vähärasvaisia valintoja. Rasvan vähentämisen painovaikutuksia on kuitenkin yliarvioitu. On totta, että liha- ja maitotuotteissa kannattaa suosia vähärasvaisia vaihtoehtoja,...
  • Tunnesyöminen ja makeanhimo ovat usein nälkää

    Onko ruokahalusi korkeimmillaan, kun päiväsi on muuten ollut hirveä? Tunteiden kanavoiminen syömiseen on tuttua monelle laihduttajalle. Suurin osa laihduttajista kokee olevansa tunnesyöjiä. Tunnesyöminen pätee toki moniin, mutta ennen kuin hätäillään diagnoosin kanssa, pitää erottaa oikea tunnesyöminen...
  • Ateriarytmi on laihtumisen avaintekijä

    Tasainen ateriarytmi on painonhallinnassa tärkeää, mutta hieman eri syystä kuin monet usein luulevat. Melko yleinen käsitys on, että tasainen syöminen auttaa aineenvaihduntaa pysymään kovilla kierroksilla ja tasaisi hormonaalisia toimintoja tavalla, joka auttaa painonhallintaa. Näiden vaikutusten merkitys...

Lue lisää


Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest