Tee smoothiestasi terveellinen – älä sorru näihin mokiin

Ravitsemuksen kannalta paras smoothie sisältää sopivassa suhteessa sekä kuitua että proteiinia. Hyvä smoothie pitää verensokerin tasaisena pitkään ja estää tehokkaasti mielitekoja. Vältä seuraavat virheet smoothien valmistuksessa.

Valitset vähäkuituisia ainesosia

Kuidunsaanti on hyvin tärkeää erityisesti laihduttajalle, sillä kuitu täyttää vatsaa tehokkaasti. Esimerkiksi kuitupitoisen aamupalan nauttiminen saa sinut syömään vähemmän päivän aikana. Hedelmät sisältävät kuitua, mutta niissäkin on eroja. Banaani on yksi yleisimmistä smoothieiden ainesosista, mutta sen kuitupitoisuus on melko alhainen. Täyttävän smoothien tulisi sisältää kuituja vähintään kymmenen grammaa. Juoman kuitupitoisuutta saa nostettua helposti lisäämällä juoman joukkoon näitä erittäin kuitupitoisia elintarvikkeita, kuten marjoja, avokadoa, kiiviä, päärynää tai pellavansiemeniä.

Kylläisyyttä lisäävä proteiini puuttuu

Lisäämällä juomasi joukkoon marjoja ja hedelmiä saat kyllä paljon kuituja ja ravintoaineita, mutta et lähes lainkaan proteiinia. Hedelmäpitoisten smoothieiden nauttiminen nostaa verensokeria nopeasti, mutta proteiinin puuttuminen voi aiheuttaa mielitekoja. Proteiini lisää kylläisyydentunnetta, joten sen puuttuminen voi saada sinut herkästi epäterveellisten välipalojen kimppuun. Lisää juomasi joukkoon hieman maitoa, jogurttia, raejuustoa, rahkaa, tofua tai pähkinöitä. Näiden tuotteiden avulla juomastasi tulee helposti ravitsevampi.

Liian paljon hyviä asioita

Ihanan paksu, paljon erilaisia hedelmiä sisältävä smoothie on munkkia terveellisempi vaihtoehto, mutta sitäkään ei kannata nauttia liikaa. Vaikka hedelmät sisältävätkin paljon kuitua ja ravintoaineita, ne eivät ole kalorittomia. Täyttämällä blenderisi useammalla eri hedelmällä, saat huomaamattasi paljon verensokeria nostattavaa hedelmäsokeria. Pelkkiä hedelmiä sisältävän juoman jälkeen nälkä palaa nopeasti takaisin. Smoothie kannattaakin koosta monipuolisesti erilaisista, toisiaan täydentävistä raaka-aineista. Yhdistä monipuolisesti hedelmiä, marjoja ja proteiinin lähteitä.

Lisäät turhaan makeutta

Yksi ruokalusikallinen hunajaa tai siirappia tuo juomaasi helposti ylimääräisiä kaloreita. Jos lisäät juomaasi makeita hedelmiä tai marjoja, ylimääräistä makeutta ei välttämättä tarvitse lisätä lainkaan. Maista siis juomaasi ennen makeuden lisäämistä. Jos olet kovin perso makealle, muista että uusiin, vähemmän makeisiin vaihtoehtoihin totutteleminen vie oman aikansa. Voit vähentää makeutta vähitellen ja jättää sen lopulta kokonaan pois.

Luotat terveellisyyteen

Vaikka jotkut raaka-aineet olisivatkin erittäin terveellisiä, se ei tarkoita sitä, että ne olisivat vähäkalorisia. Monet terveelliset tuotteet, kuten avokadot, pähkinät ja mehut sisältävät yllättävän paljon kaloreita. Jopa monet hedelmät, kuten banaanit ja mangot sisältävät yli sata kilokaloria kappaleelta. Sinun ei kuitenkaan tarvitse luopua näistä tuotteista, rajoita vain hieman niiden käyttöä.

Tarkkaile annoskokoa

Proteiinia ja hiilihydraattia sisältävä juoma sopii erinomaisesti treenien jälkeiseksi palautusjuomaksi. Smoothieita juodaankin usein välipalana, mutta kannattaa ottaa huomioon, että monet smoothiet sisältävät enemmän kaloreita kuin monet välipalatuotteet. Kiinnitä siis huomiota myös juoman määrään.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest