Kannattaako kalaa syödä?

Kalan rasva on pääosin pehmeää ja kalassa on paljon ihmiselle välttämättömiä monityydyttämättömiä omega-3-rasvahappoja, erityisesti eikosapentaeenihappoa (EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA), ja vain vähän tyydyttyneitä rasvahappoja. Pimeään vuoden aikaan ravinnon D-vitamiinilla on suuri merkitys, koska D-vitamiinin pääasiallinen lähde on aurinko. Luonnostaan D-vitamiinia on vain harvoissa ruuissa, kuten kalassa ja joissakin metsäsienissä. Kalasta tulee jopa 60 % ravinnon D-vitamiinista. Rasvan ja D-vitamiinin määrä vaihtelee runsaasti lajista toiseen. Lisäksi kalassa on paljon hyvänlaatuista proteiinia.

Kalan terveysvaikutukset

Kalan terveysvaikutukset ovat kiistattomia: kalan rasva vähentää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Lisäksi kalan rasvoilla on positiivinen vaikutus mm. vastustuskykyyn, ihoon, keskittymiseen ja luultavasti myös mielialaan. Kalan sisältämä D-vitamiini edistää luuston terveyttä, mm. vaikuttamalla kalsiumin imeytymiseen. D-vitamiinin muut terveysvaikutukset vaativat vielä lisää tutkimuksia, mutta näyttää siltä, että D-vitamiinilla on vaikutusta vastustuskykyyn, eräisiin neurologisiin sairauksiin ja jopa syöpään.

Me suomalaiset olemme kalan kulutuksessa EU-maiden kärkijoukkoa. Syömme kalaa kolmanneksi eniten, edelle menevät vain Portugali ja Espanja. Kalaa syödään vuosittain 13–14 kiloa per henkilö. Kalan käyttö ei tosin jakaudu kovin tasaisesti, sillä toiset syövät kalaa hyvinkin runsaasti mutta toiset vain harvoin ja silloinkin lähinnä kalapuikkoja.

Ympäristömyrkyt

Eräät ympäristömyrkyt siirtyvät vedestä kaloihin. Itämeren rasvaisissa luonnonkaloissa, kuten lohessa ja silakoissa, voi olla dioksiineja ja PCB -yhdisteitä. Elohopeaa esiintyy joidenkin järvien suurissa petokaloissa, esimerkiksi hauessa. Myrkkyjä on erityisesti vanhoissa kaloissa. Kalasta saatavien ympäristömyrkkyjen terveyden kannalta haitallinen merkitys on vähäinen jopa runsaasti kalaa syövillä. Usein kalaa syövien on tärkeää nauttia kalaa monipuolisesti, vaihdellen järvi- ja merikalaa, kasvatettua ja pyydettyä kalaa.

Ympäristömyrkkyjen takia joillekin kaloille on asetettu käyttösuosituksia:

  • Isoja, perkaamattomana yli 17 cm silakoita voi syödä 1-2 kertaa kuussa tai vaihtoehtoisesti Itämerestä pyydettyä lohta 1-2 kertaa kuussa
  • Merestä tai järvestä pyydettyä haukea voi syödä 1-2 kertaa kuussa
  • Sisävesialueiden kalaa lähes päivittäin syöville suositellaan elohopeaa keräävien petokalojen (isokokoiset ahvenet, kuhat ja mateet) käytön vähentämistä
  • Raskaana oleville ja imettäville äideille ei suositella hauen syömistä elohopean takia

Onko joku kala terveellisempää kuin muut?

Kaloissa on eroja, mutta mikään ei ole ylitse muiden. Tärkeintä on, että kalaa ylipäätään syödään. Suositeltavaa olisi kokeilla muutakin kuin kalapuikkoja ja säilyketonnikalaa.

Alla olevaan taulukkoon on koottu eri kalojen energia-, rasva- ja D-vitamiinipitoisuuksia. D-vitamiinin saantisuositus on aikuisille ja lapsille 10 mikrogrammaa (µg) ja vanhuksille 20 µg. Omega-3-rasvahappoja olisi hyvä saada ravinnosta noin 2-3 g päivässä.

Laji Energiaa kcal/100g Rasvaa g/100g Omega3-rasvahapot mg/100g D-vitam. ug/100g Käyttösuositus ja muut huomiot
Kirjolohi 165 11 1600 8 Kasvatetussa kirjolohessa ei ole ympäristömyrkkyjäämiä
Lohi 195 15,5 1400 8 Itämeren lohessa paljon dioksiineja, käyttö 1-2 krt/kk. Norjan lohi turvallisempaa
Siika 100 3,4 783 22 Paljon D-vitamiinia!
Silakka 140 8,9 1200 19,5 Yli 17 cm silakkaa ei suositella syötävän kuin 1-2 krt/kk
Seiti (pakaste) 78 0,7 390 1,5 Kevyttä syötävää, mutta vähän terveysvaikutuksia
Turska 76 0,7 280 7 Kevyttä, seitille parempi vaihtoehto
Ahven 84 1,7 300 8
Kuha 72 0,7 405 24,5 Hyvä D-vitamiinin lähde
Muikku 108 3,4 750 13
Hauki 84 1,1 270 3
Tonnikala (tuore) 176 9 2700 7,2
Tonnikala (säilyke, vedessä) 104 1,5 380 4 Kevyttä ja nopeaa, mutta paljon suolaa!

Kun kala ei sovi

Kaikki eivät voi syödä kalaa, joko allergian tai makumieltymystensä takia. Vaikka kalassa on paljon terveydelle hyvää, ilmankin kalaa pärjää. Kalan proteiinin voi hyvin korvata muulla vähärasvaisella proteiinilla: kanalla, lihalla, munalla tai maitotaloustuotteilla. Useimmat kala-allergiset voivat käyttää kalaöljykapseleita, joissa on kalan rasvojen lisäksi usein lisätty myös rasvaliukoisia vitamiineja (A, D, E). Omega-3-rasvahappoja on runsaasti kitupellavaöljyssä (Camelina), rypsiöljyssä ja rypsiöljypohjaisissa margariineissa. Luonnollisesti D-vitamiinia on kalan lisäksi vain joissakin metsäsienissä ja sitä on myös lisätty maitotaloustuotteisiin ja margariineihin. Jos kala ei kuulu säännöllisesti ruokavalioon, onkin perusteltua syödä talvella D-vitamiinilisää.

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

  • Terveellinen ruokavalio on vastustuskyvyn perusta – näin syömällä taistelet flunssaa vastaan

    Tavallisen flunssan lisäksi myös influenssat kaatavat tällä hetkellä porukkaa petiin. Ravitsemusterapeutti Anette Palssan vinkeillä voit välttää sairastumisen. Käsien pesu lienee se yleisin ja helpoin keino, mutta useimmat miettivät myös, millaisella ruokavaliolla voisi vastustaa taudin aiheuttajaa....
  • Rasvaa vähän, mutta laadukkaasti

    Rasva puhuttaa paljon ja monet meistä tietävätkin jo, millaista rasvaa elimistö tarvitsee ja millainen rasva on terveellistä. Aika usein kuitenkin levite jätetään pois leivän päältä, kun halutaan keventää ruokavaliota. Tarvitsemme rasvaa energiantuotantoon, rasvaliukoisten vitamiinien turvaamiseksi...
  • Napostelusta tietoiseen syömiseen

    Napostelu, välipalastelu, näykkiminen, laiduntaminen, ohimennen syöminen, syöpöttely - millä nimellä halutaankaan kutsua ruokailua, jossa syödään monta kertaa ja yleensä pieniä määriä. Tämä on suunta, johon suomalaisten ruokailu on menossa. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan noin 90...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest