Tunnetko probiootit? Testaa tietämyksesi!

1. Kaikki suolistobakteerit ovat pahoja

Väärin.

Suolistossa on jatkuvasti meneillään hyvän ja pahan välinen taistelu. Suolistossa on yli kilon verran bakteereja, eli miljoonia mikrobeja. Osa niistä on huonoja, kuten patogeenit ja osa hyviä, kuten maitohappobakteerit. Suoliston mikrobisto syntyy jo elämän alkuvaiheessa ja sen koostumukseen vaikuttavat ikä, perimä, ympäristö, ravinnon laatu, mieliala sekä lääkkeiden käyttö. Haitalliset mikrobit voivat päästä vallankahvaan vaikkapa antibioottikuurin jälkeen, kun kuuri on tappanut suoliston hyviä bakteereja. Silloin avuksi tarvitaan probiootteja, suolistomme luontaisen bakteerikannan apujoukkoja.

2. Probiootti on sama asia kuin maitohappobakteeri

Väärin.

Arkikielessä probiootti ja maitohappobakteeri menevät sekaisin, ja valmisteita myydään kummallakin nimellä. Monet probiooteista ovatkin maitohappobakteereja, mutta maitohappobakteeria saa kutsua probiootiksi vasta, kun sen teho on todistettu. Kaikki markkinoilla olevat maitohappobakteerit eivät selviä suoliston kovissa olosuhteissa.

Probioottien kaltaisia eläviä bakteereja on luonnostaankin esimerkiksi hapatetuissa ruuissa, mutta niitä on myös pitkään lisätty moniin elintarvikkeisiin. Probioottibakteereita on laitettu maitotuotteisiin ja myös muun muassa mehuihin ja marjakeittoihin. Elintarvikkeiden probiootit ovat tavallisesti joko bifidus- tai laktobasillussukuisia.

3. Probiootit hapattavat viholliset

Oikein.

Probioottiset bakteerit edistävät terveyttä alentamalla suolen PH:ta. Näin ne häätävät haitalliset bakteerit tontilta ja saavat arvokkaat ravinteet itselleen. Tämän lisäksi probiootit aktivoivat elimistön puolustusjärjestelmää ja sen vasta-ainetuotantoa.

4. Sama probiootti ei toimi kaikille

Oikein.

Probiootteja on paljon erilaisia, ja jokainen toimii hieman eri tavoin. Kaiken lisäksi jokaisen ihmisen suolistossa muhii yksilöllinen mikrobipopulaatio, joten probioottien vaikutuksiakaan ei voi varmaksi ennustaa. Vaikea on myös sanoa, kannattaako valita esimerkiksi hapankaali, jossa on luontaisia probiootteja vai kenties jokin maitotuote, johon probiootit on lisätty. Vai olisiko viisainta ostaa apteekin probioottikapseleita?

Yksi hyvä vinkki on valita bakteerikanta, jonka hyvistä terveysvaikutuksista on paljon tutkimustietoa. Hyvä esimerkki paljon tutkitusta ja hyväksi havaitusta maitohappobakteerista on Lactobacillus reuteri. Lopulta probioottien toimivuus selviää vain kokeilemalla. Parasta on käyttää probiootteja monipuolisesti, eri lähteistä. Usein probiootit alkavat vaikuttaa muutamassa päivässä.

5. Vain apteekkituotteilla on terveysväittämä

Oikein.

Terveysväittämiä saa käyttää pelkästään apteekin probioottivalmisteiden myynnissä, ei elintarvikkeiden. Tämä liittyy kuitenkin elintarvikelainsäädäntöön, eikä kerro vielä siitä, että probiootit olisivat tehokkaita vain kapseli- tai jauhemuodossa. Tärkeämpää onkin se, mitä probiootteja syö kuin se, missä muodossa niitä syö.

6. Probiootit korvaavat lääkkeet

Väärin.

Probiootit eivät ole lääkkeitä ja niiden vaikutuksetkin ovat vähäisempiä. Aikuisen ihmisen suolisto vastaa pinta-alaltaan jopa 500 neliömetriä! On siis selvää, että kun tälle alueelle levittää pikarillisen jogurttia, vatsavaivat eivät katoa sen siliän tien. Probiootit kuitenkin tehostavat ihmisen omaa immuunipuolustusta, joten ennaltaehkäisyn kannalta jo yksi jogurtti päivässä voi riittää siihen, ettei vatsaoireita edes tule.

Probiootit kiinnostavat tutkijoita muutoinkin kuin vatsavaivojen kannalta. Tietyt probioottikannat tutkitusti hillitsevät allergista tulehdusta ja jopa ehkäisevät allergian puhkeamista. Jonkin verran on myös tutkimustuloksia siitä, että probiootit pystyisivät kilpailemaan kariesta aiheuttavia mikrobeja vastaan. Tutkimuksen alla on myös selvittää, voisiko probiooteilla helpottaa kroonista väsymysoireyhtymää.

7. Kilot kuriin probiooteilla

Oikein.

Erilaiset tutkimukset ovat löytäneet yhteyksiä probioottien ja tehokkaan painonhallinnan välillä. Lapsia tutkittaessa on huomattu, että ne lapset, joilla oli enemmän Bifido-bakteereja suolistossaan olivat hoikempia vanhemmalla iällä. Toisessa tutkimuksessa osoitettiin probioottisten elintarvikkeiden teho raskauskilojen karistamisessa. Vaikka probioottielintarvikkeet eivät ole mitään laihduttajan ihmelääkkeitä, ne ovat järkevä lisä keventäjän terveelliseen ruokavalioon.

8. Terveellä ei tarvetta probiootteihin

Oikein ja väärin.

Ihmisen tulisi juoda litratolkulla piimää päivässä tai kantaa jotakin sairautta, jotta probiooteista voisi edes teoriassa saada yliannostuksen. Terveen ihmisen ei ole kuitenkaan järkeä syödä ”varmuuden vuoksi” useita probioottijogurttipurkkeja päivässä tai kaksin käsin kapseleita. Tabletit tai kapselit ovat erityisen tarpeellisia silloin, jos haluaa ulkomaanmatkalla suojautua turistiripulilta. Tässäkin on yksilöllisiä eroja; jos suolen mikrobisto on kunnossa, eikä vatsa oireile helposti, pakollisia probiootit eivät ole tällöinkään.

9. Kuuma kukistaa probiootit

Oikein.

Kuumennus yli 50 asteeseen tappaa probiootit. Näin ollen uunissa paistettavan piimälimpun tai kahvipöydän piimäkakun piimäksi kannattaa valita aivan tavallinen piimä, sillä probiootteja ei ole enää lopputuotteessa jäljellä. Pakastaessa probioottien määrät voivat alentua jonkun verran, mutta bakteerit eivät kuole nollille lyhytaikaisessa (muutaman päivän) pakastuksessa.

10. Prebiootti on probiootin toinen nimi

Väärin.

Prebiootti on kuidunkaltainen sokeriyhdiste, joka takaa suolistossa probiooteille miellyttävät olosuhteet. Prebiootteja on luontaisesti mm. sipulissa, soijapavuissa ja parsassa. Elintarvikkeisiin voidaan myös lisätä prebiootteja. Niiden liikasaanti aiheuttaa helposti vatsakipuja. Kun probiootti ja prebiootti yhdistetään, saadaan synbiootti. Synbiootteja ei ole vielä paljon markkinoilla.

Kokeile seuraavia Keventäjien terveellisiä, probiootteja sisältäviä reseptejä:

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Keventäjä kermojen viidakossa

    Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...
  • Loppukesän parhaat kevythampurilaiset

    Hampurilaiset ovat ihanaa kesäruokaa, keventäjällekin. Viitseliäs valmistaa herkkupurilaisen itse ja muistaa kolmea tärkeää sääntöä: pienempikin hampurilainen täyttää, majoneesi kannattaa vaihtaa kevyempään, ja lisukkeet on syytä päivittää järkeviksi. Hampurilaisissa on paljon energiaa, rasvaa ja suolaa, eikä...
  • Kasvikset valloittavat grillin

    Grillissä kypsyvät maustevoin mehevöittämät varhaisnauriit, muhkeat, tuorejuustolla täytetyt portobellosienet, aromikas tsatsikin kera tarjottava fenkoli sekä makealla thai chilikastikkeella maustetut hedelmät. Tänä kesänä keventäjä innostuu uudenlaisista grillikasvisherkuista. Onneksi yhä useampi muistaa, että kasvikset kuuluvat grilliritilälle siinä...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest