Uudet ravitsemussuositukset tuovat lisää leipää ja puuroa lautaselle

Syksyllä julkaistavissa suomalaisissa ravitsemussuosituksissa täysjyväviljasta annetaan ensi kertaa 90 gramman suositus. Tämä vastaa esimerkiksi kolmea ruisleipäpalaa, yhtä lautasellista kaurapuuroa ja kolme desilitraa keitettyjä ohrasuurimoita.

Täysjyvää saadaan edelleen liian lähän

Moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna suomalaisten täysjyväviljan saanti on kärkipäässä, mutta ei kannata silti tuudittautua ajatukseen, että saantimme olisi riittävällä tasolla.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) tutkimuksen mukaan suomalaiset saavat täysjyväviljaa keskimäärin 60 grammaa päivässä.

Vaikka syömme paljon ruisleipää, joka THL:n selvityksen mukaan on yleisin täysjyväviljan lähteemme, jää saanti 90 gramman suositukseen nähden liian alhaiseksi.

Suositus täyteen muutamalla täysjyväleipäviipaleella

Miten puuttuvan 30 grammaa täysjyväviljaa saisi lisättyä päivittäiseen ruokavalioon?

”Se on helppoa: muutama täysjyväleipäviipale tuo ruokavalioosi lisää 30 grammaa täysjyvää”, kannustaa Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen.

Vaihda siis leipäsi täysjyväiseen ainakin muutaman viipaleen osalta.

” Tuotteiden täysjyväviljan määrää voi tutkia pakkausten kyljestä ainesosaluettelosta,” neuvoo Mensonen. ”Mitä aiemmin se on mainittu listalla, sitä isompi osuus sitä on tuotteessa. Jos esimerkiksi vehnäjauho on luettelossa ennen täysjyvävehnäjauhoa, tuote sisältää enemmän valkoista vehnäjauhoa kuin täysjyväistä.”

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest