Laihduttajista jopa 90 % on naisia. Tämän seikan huomaa myös laihduttamista koskevista tieteellisistä tutkimuksista, joihin osallistuu paljon useammin naisia kuin miehiä. Laihduttaminen ja keventäminen eivät kuitenkaan ole vain ”naisten juttu”, sillä terveys ja hyvinvointi koskettavat miehiä mitä suurimmassa määrin.

Miesten ja naisten erot

Kansainvälisessä vyötärönympäryksen luokittelussa on päädytty käyttämään miehillä ja naisilla eri asteikkoa. Miehillähän riskirajoina ovat 90 cm (lievä vyötärölihavuus) ja 100 cm (selvä vyötärölihavuus), naisilla rajat ovat 10 cm matalammat. Tässä luokittelussa on huomioitu koko lihavuuden aiheuttama tautikirjo, ei vain sydän- ja verisuonisairaudet. Vaikka naiset tulevat hieman helpommin luokitelluksi vyötärölihaviksi, miesten on suhtauduttava mahdolliseen vyötärölihavuuteen vielä vakavammin.

Miesten ja naisten lihavuus painoindeksillä arvioituna on Suomessa yhtä yleistä, mutta miehet ovat useammin liikapainoisia. Osa tästä selittyy sillä, että lihasmassa suurentaa helpommin miehillä panoindeksin yli 25:n. Ikävä kyllä miehet eivät voi paeta pelkän lihasmassan taakse ja sillä selittää liikapainoaan: miesten energiatasapaino lipsahtaa naisia helpommin ylijäämäiseksi epäterveellisten ruokatottumusten ja runsaamman alkoholinkäytön takia. Fyysinen aktiivisuus ei miehillä ja naisilla eroa kovin runsaasti, tosin naiset ovat ahkerampina arkiliikkujina myös hieman miehiä aktiivisempia.

Lihavuuden esiintyvyydessä miehillä ja naisilla on aiemmin ollut yksi kiinnostava ero: naisilla koulutustausta on selkeästi vaikuttanut painoon (pidemmälle koulutetut ovat harvemmin lihavia), kun taas miehillä koulutuksen ja lihavuuden välillä ei ole aiemmin todettu selkeää yhteyttä. Tilanne on kuitenkin viimeisen 10 vuoden aikana muuttunut ja korkeammin koulutettujen miesten lihavuus on vähentynyt.

Tällainen on miesten ruokavalio

Mies laihtuu ihan samalla tavalla kuin nainenkin, ts. vähentämällä energian saantia ja lisäämällä energiankulutustaan. Miehet syövät yleensä epäterveellisemmin kuin naiset, eivätkä läheskään kaikki miehet syö vihanneksia edes päivittäin. Ruokatottumusten muuttaminen ja etenkin vihannesten, hedelmien ja marjojen käytön lisääminen saattaa näin ollen vaikuttaa miesten ruokavalioon ja painonhallintaan hyvinkin runsaasti. Alkoholinkäytön vähentäminen on myös yksi hyvä keino. Kannattaa laskea viikon alkoholiannokset ja lähteä liikkeelle esimerkiksi siitä, että vähentää aluksi kolmanneksen nykykäytöstä.

Syömisen rytmin muuttaminen säännölliseksi voi olla yksi avainratkaisu miehen syömistottumusten parantamiseen. Urallaan eteenpäin pyrkivä mies voi luulla, että työn tuottavuus paranee, jos jättää lounaan väliin. Tämä on väärä uskomus. Urheillessakin paras tulos saadaan rasituksen ja levon yhdistelmällä ja sama koskee työtä. Aamiainen, lounas, hyvä välipala ja päivällinen tai illallinen mahtuvat kaikki keventävän miehen päivään.

Lisää arkiliikuntaa

Monilla miehillä arkiliikuntaa tulee kovin vähän. Miehet ajavat useammin autolla ja kävelevät töihin puolet harvemmin kuin naiset. Niinpä arkiliikunnan lisääminen on miehillä suuri mahdollisuus. Jos kiire estää käymästä lenkillä tai punttisalilla, arkiliikunta voi säästää aikaa.

Kaikki eivät pidä kävelystä, vaan kaipaavat rajumpaa liikettä. Punttiharjoittelu ei sinänsä laihduta kovin runsaasti, mutta se saattaa olla monelle liikapainoiselle miehelle muuten mieluista. Lihasvoiman lisääminen parantaa sokerinsietoa ja ehkäisee kakkostyypin diabetesta. Lisäksi tutkimusten mukaan kestovoimaharjoittelulla (pienet painot, mutta paljon toistoja) voidaan alentaa kohonnutta verenpainetta.

Golf on taitoa vaativaa ja kävelyä sisältävää liikuntaa, jota monet harrastavat mielellään. Yksi golfkierros sisältää kävelyä n. 10 km, joten siinä saa mukavasti kulumaan energiaa. Mutta edes viikonlopun monen tunnin golf ei korvaa sitä, että liikuntaa pitää harrastaa päivittäin tai vähintään joka toinen päivä. Sanomattakin on selvää, että keventäjä ei liiku kentällä golfautolla ja mailoja kantavalle caddylle pitää antaa lopputili.

Naisia pidetään usein miehiä sosiaalisempina, mutta kyllä miehiäkin ryhmäliikunta viehättää. Monilla työpaikoilla on erilaisia peliporukoita kuten esimerkiksi sählyssä. Niissä myös liikapainoiset ja lihavat saavat hyvää liikuntaa, jos malttavat pelata riittävän varovaisesti. Lentopallo on kuitenkin usein sählyä turvallisempi pallopeli liikapainoiselle.

Joissakin liikuntaseuroissa ja kuntosaleilla on erikseen miehille tarkoitettuja jumpparyhmiä, jos tavalliseen ryhmään meno tuntuu vieraalta. Nämä sopivat keventäville miehille erinomaisesti. Yleensä näissä on naisten ryhmiin verrattuna yksinkertaisempia askelkuvioita, mutta ronskimpi vauhti ja meininki. Monet miehet osallistuvat näihin ryhmiin etenkin siksi, että ne ovat hauskaa ajanviettoa porukassa kunnon kasvaessa samalla. Hyvään jumppaan kaikki kehtaavat tulla.

Mikael Fogerholm

Mikael Fogerholm, ravitsemustieteen professori, ETT

Mikael Fogelhom on Suomen tunnetuimpia ravitsemuksen asiantuntijoita. Hän on Helsingin Yliopiston ravitsemustieteen professuurin ohella aktiivinen yhteiskunnallinen ravitsemusvaikuttaja. Mikael harrastaa kestävyysliikuntaa ja pianonsoittoa. Mikael toimi Keventäjien asiantuntijana vuosina 2006-2015.

  • Nukkumalla paino hallintaan?

    Nukkuessa ei kulu paljon energiaa, joten runsaan nukkumisen luulisi edistävän lihavuutta – eikö tämä ole ihan luonnollista? Asia onkin päinvastoin, sillä univaje saa syömään enemmän. Tutkimukset kertovat ihan kummia: etenkin lapsilla, nuorilla ja työikäisillä vähiten...
  • Raskaus ja imetys – avoin ikkuna uusille elintavoille

    Raskauden ja imetyksen aikana ei laihduteta, mutta terveistä elämäntavoista on silti syytä pitää huolta. Jopa noin puolella lihavista naisista lihavuus on alkanut raskauksista, joten syytäkin elämäntapojen tarkkailuun on. Raskaus ja imetys ovat elämänvaiheita, jolloin kiinnostus...
  • Painanko liikaa?

    Huomattava osa - joidenkin arvioiden mukaan jopa puolet - suomalaisista on huolissaan omasta painostaan ja haluaisi laihtua. Liika paino lisää pitkäaikaissairauksien vaaraa sekä heikentää fyysistä toimintakykyä ja usein myös elämänlaatua, joten huoli saattaa olla ihan...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest

Terveysajattelu tekee annoksesta maistuvan ja terveellisen