Kansainvälisessä vyötärönympäryksen luokittelussa on päädytty käyttämään miehillä ja naisilla eri asteikkoa. Miehillähän riskirajoina ovat 90 cm (lievä vyötärölihavuus) ja 100 cm (selvä vyötärölihavuus), naisilla rajat ovat 10 cm matalammat. Tässä luokittelussa on huomioitu koko lihavuuden aiheuttama tautikirjo, ei vain sydän- ja verisuonisairaudet. Vaikka naiset tulevat hieman helpommin luokitelluksi vyötärölihaviksi, miesten on suhtauduttava mahdolliseen vyötärölihavuuteen vielä vakavammin.

Miesten ja naisten lihavuus painoindeksillä arvioituna on Suomessa yhtä yleistä, mutta miehet ovat useammin liikapainoisia. Osa tästä selittyy sillä, että lihasmassa suurentaa helpommin miehillä panoindeksin yli 25:n. Ikävä kyllä miehet eivät voi paeta pelkän lihasmassan taakse ja sillä selittää liikapainoaan: miesten energiatasapaino lipsahtaa naisia helpommin positiiviseksi epäterveellisten ruokatottumusten ja runsaamman alkoholinkäytön takia. Fyysinen aktiivisuus ei miehillä ja naisilla eroa kovin runsaasti, tosin naiset ovat ahkerampina arkiliikkujina myös hieman miehiä aktiivisempia.

Lihavuuden esiintyvyydessä miehillä ja naisilla on yksi kiinnostava ero: naisilla koulutustausta vaikuttaa painoon (pidemmälle koulutetut ovat harvemmin lihavia), miehillä taas koulutuksen ja lihavuuden välillä ei ole yhteyttä. Tätä on yritetty selittää sillä, että hyvin koulutetut naiset – mutta ei miehet – tuntevat erityistä painetta tarkkailla ulkonäköään.

Tällainen on miesten ruokavalio

Mies laihtuu ihan samalla tavalla kuin nainenkin, ts. vähentämällä energian saantia ja lisäämällä energiankulutustaan. Miehet syövät yleensä epäterveellisemmin kuin naiset, eivätkä läheskään kaikki miehet syö vihanneksia edes päivittäin. Ruokatottumusten muuttaminen ja etenkin vihannesten, hedelmien ja marjojen käytön lisääminen saattaa näin ollen vaikuttaa miesten ruokavalioon hyvinkin runsaasti. Alkoholinkäytön vähentäminen on myös yksi hyvä keino. Kannattaa laskea viikon alkoholiannokset ja lähteä liikkeelle esimerkiksi siitä, että vähentää aluksi kolmanneksen nykykäytöstä.

Syömisen rytmin muuttaminen säännölliseksi voi olla yksi avainratkaisu miehen syömistottumusten parantamiseen. Urallaan eteenpäin pyrkivä mies voi luulla, että työn tuottavuus paranee, jos jättää lounaan väliin. Tämä on väärä uskomus. Urheillessakin paras tulos saadaan rasituksen ja levon yhdistelmällä ja sama koskee työtä. Aamiainen, lounas, hyvä välipala ja päivällinen tai illallinen mahtuvat kaikki keventävän miehen päivään.

Lisää arkiliikuntaa

Monilla miehillä arkiliikuntaa tulee kovin vähän. Miehet ajavat useammin autolla ja kävelevät töihin puolet harvemmin kuin naiset. Niinpä arkiliikunnan lisääminen on miehillä suuri mahdollisuus. Jos kiire estää käymästä lenkillä tai punttisalilla, arkiliikunta voi säästää aikaa.

Kaikki miehet eivät pidä kävelystä, vaan kaipaavat rajumpaa touhua. Punttiharjoittelu ei sinänsä laihduta kovin runsaasti, mutta se saattaa olla monelle liikapainoiselle äijälle muuten vain mieleen. Lihasvoiman lisääminen parantaa sokerinsietoa ja ehkäisee kakkostyypin diabetesta. Lisäksi tutkimusten mukaan kestovoimaharjoittelulla (pienet painot, mutta paljon toistoja) voidaan alentaa kohonnutta verenpainetta.

Golf on taitoa vaativaa ja kävelyä sisältävää liikuntaa, jota monet miehet (kuten myös naiset) harrastavat mielellään. Yksi golfkierros sisältää kävelyä n. 10 km, joten siinä saa mukavasti kulumaan energiaa. Mutta edes viikonlopun monen tunnin golf ei korvaa sitä, että liikuntaa pitää harrastaa päivittäin tai vähintään joka toinen päivä. Sanomattakin on selvää, että keventäjä ei liiku kentällä golfautolla ja mailoja kantavalle caddylle pitää antaa lopputili. 

Naisia pidetään usein miehiä sosiaalisempina, mutta kyllä miehiäkin ryhmäliikunta viehättää. Monissa työpaikoissa on hyvä sählyporukka. Niissä myös liikapainoiset ja lihavat saavat hyvää liikuntaa, jos malttavat pelata riittävän varovaisesti. Lentopallo on kuitenkin usein sählyä turvallisempi pallopeli liikapainoiselle.

Joissakin naisvoimisteluseuroissa ja kuntosaleilla on miehille tarkoitettuja jumpparyhmiä. Nämä sopivat keventäville miehille erinomaisesti. Yleensä näissä on naisten ryhmiin verrattuna yksinkertaisempia askelkuvioita, mutta ronskimpi vauhti ja meininki. Monet miehet osallistuvat näihin ryhmiin etenkin siksi, että niissä on kivaa. Miehet eivät myöskään välitä siitä, heiluuko oma tai naapurin maha jumpassa. Hyvään jumppaan kaikki kehtaavat tulla.

Testosteroni edistää rasvan varastoitumista vyötärölle ja keskikehon sisäosiin
Laihduttajista jopa 90 % on naisia. Saman asian huomaa myös laihduttamista koskevista tieteellisistä tutkimuksista, joihin osallistuu paljon useammin naisia kuin miehiä. Laihduttaminen ja keventäminen eivät kuitenkaan ole vain ’akkojen juttuja’ sillä terveys ja hyvinvointi koskettavat ukkoja ja äijiä mitä suurimmassa määrin…

Mikael Fogerholm

Mikael Fogerholm, ravitsemustieteen professori, ETT

Mikael Fogelhom on Suomen tunnetuimpia ravitsemuksen asiantuntijoita. Hän on Helsingin Yliopiston ravitsemustieteen professuurin ohella aktiivinen yhteiskunnallinen ravitsemusvaikuttaja. Mikael harrastaa kestävyysliikuntaa ja pianonsoittoa. Mikael toimi Keventäjien asiantuntijana vuosina 2006-2015.

  • Järkeä laihdutukseen

    Nykytietämyksen mukaan näyttää siltä, että laihdutuksen tulisi aina perustua terveydellisiin seikkoihin. Aina laihdutukselle ei löydy todellista tarvetta ja turha kilojen kanssa ylös ja alas veivailu saattaa olla jopa terveysriski. Ikuisen laihduttamisen sijaan kannattaa tähdätä elinikäiseen...
  • Koska pitäisi syödä? – Säännöllinen ateriarytmi ehkäisee napostelua ja ahmimista

    Pitääkö aamulla syödä kunnolla, vaikka ei jaksaisi? Pitääkö illalla olla syömättä, vaikka olisi sudennälkä? Montako kertaa päivässä pitäisi syödä? Tutkimukset eivät ole selkeästi osoittaneet jonkun tietyn ateriarytmityksen olevan toista parempi. Tärkeää ovat säännölliset ruokatottumukset ja...
  • Kaljamaha, pömppömaha, pallomaha – isolla pahalla mahalla on monta nimeä

    Kaljamaha, pömppömaha, pallomaha... siinä paha, missä mainitaan. Iso maha on etenkin monen lihavan miehen ulkoinen tunnusmerkki. Maha on myös lihavuuden terveysvaarojen selkein osoitin. Siksi isosta mahasta kannattaa olla oikeasti huolestunut. Maha on lihavuuden terveysvaarojen selkein osoitin....

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest