Raskaaksi laihduttamalla – liikapaino alentaa hedelmällisyyttä

Liikapainoon liittyvän lapsettomuuden taustalta löytyy monia hormonaalisia muutoksia. Myös raskauteen liittyy enemmän ongelmia, jos äidillä on paljon painoa. Monet keventäjät ovat kertoneet onnistuneensa lapsen saannissa laihduttamisen jälkeen. Moni on myös käynyt läpi hedelmöityshoitoja. Toisilla on tärpännyt, toisilla ei. Yksi keventäjistä kertoi, että ””minulla nukkuu tuolla yksi laihduttamisen tulos ja yksi lääketieteen tulos””.

Liikapaino ja hedelmällisyys

Liikapainoon liittyvän lapsettomuuden taustat ovat moninaiset. Lihavuuteen liittyy monia hormonaalisia muutoksia, jotka alentavat hedelmällisyyttä. Merkittävimmät muutokset liittyvät insuliiniherkkyyden alenemiseen, sukupuolihormoneja sitovan valkuaisen määrän vähenemiseen ja joihinkin muutoksiin mies- ja naishormonien tuotannossa. Munasarjojen monirakkulatauti (Polycystic ovary syndrome eli PCOS), johon joillakin on perinnöllinen alttius, on tärkein liikapainon ja hedelmättömyyden ilmentymä.

Liikapainoisen naisen lapsettomuuden taustalta löytyy usein munasolun irtoamishäiriöitä. Merkkinä tästä naisilla on epäsäännöllisiä kuukautiskiertoja, kuukautisia edeltävää tiputteluvuotoa, pitkittyneet kuukautisvuodot tai toisaalta kuukautisten poisjäänti. Vyötärölihavilla lapsettomuus on todennäköisempää. Lantiolle ja reisiin kertyvät liikakilot eivät tässä suhteessa näyttäisi olevan yhtä haitallisia.

Lapsettomuus koskettaa miehiäkin

Miestenkin liikapainoon arvellaan liittyvän hedelmättömyyttä. Tutkimustieto tästä on kylläkin vielä vajavaista ja monien kysymysten ympäröimää. Ei esimerkiksi tiedetä, liittyykö epäonni lapsen saannissa painavien miesten laimeampaan seksuaaliseen aktiivisuuteen.

Lihavuus lisää raskauden riskejä

Lihavakin nainen saattaa tulla helposti raskaaksi. Raskauteen liittyy kuitenkin valitettavasti enemmän ongelmia silloin, kun äidillä on paljon painoa. Keskenmenon riski on suurempi, ja raskausmyrkytykset sekä muut raskaudenaikaiset lisäsairaudet ovat yleisempiä. Lihavalla äidillä on enemmän ongelmia korkean verenpaineen ja verensokerin kanssa. Raskausdiabeteksen mahdollisuuden vuoksi kaikkien äitien veren ja/tai virtsan sokeria tutkitaan neuvolassa. Raskausdiabetes selviää sokerirasituskokeella. Diagnoosi on siinä mielessä havahduttava, että myöhemmän aikuistyypin diabeteksen riski on huomattavasti lisääntynyt, jos raskauden aikana verensokerin kanssa on ollut ongelmia.

Silloin kun äidin veressä on liikaa sokeria ja muita ravintoaineita, lapsi kasvaa suhteettoman suureksi, ja ison lapsen synnytys saattaa olla hankalaa. Myös keisarinleikkaukseen liittyy lihavalla äidillä ongelmia.

Paljonko painoa pitäisi pudottaa?

Silloin kun painoindeksi on yli 30 kg/m2 tai vyötärönympärys naisella yli 90 cm, kannattaa laihduttaa. Tavoitteena ei ole normaalipaino, vaan jo 5–-10 %:n painonlasku on eduksi. Erityisesti kannattaa liikunnan lisääminen, sillä se parantaa hedelmällisyyttä, vaikka paino ei muuttuisikaan. Ruokavalion pitäisi olla mahdollisimman terveellinen. Runsaasti vitamiinipitoisia kasviksia, hedelmiä ja marjoja!

Lihavankaan naisen ei pidä raskausaikana laihduttaa. Sen sijaan voi koettaa rajoittaa painonnousua noin 7 kg:oon liikkumalla, syömällä ravintorikasta ruokaa ja välttämällä tyhjää energiaa. Keskimääräinen painonnousu raskauden aikana on 12 kg, mutta moni saa painoa jopa kaksinkertaisesti tuon määrän.

Raskausaikana ei tarvitse syödä kahden edestä. Ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana lisäenergiaa ei tarvita juuri ollenkaan. Neljänneltä raskauskuulta alkaen äiti tarvitsee noin 200–-400 kcal enemmän energiaa päivässä. Sen saa esimerkiksi hedelmästä, kevyestä voileivästä ja maitolasista.

Lapsi tuli, kilot jäivät

On arvioitu, että jokainen raskaus jättää naiselle noin 0,5–4 kg lisäpainoa. Raskaus ja lapsensaanti ovat naisten yleisimpiä lihomisen syitä. Lihavien äitien määrä lisääntyy sitä mukaa kun lapsensaanti-ikä kasvaa. Myös elämänmuutokset, jotka liittyvät vakiintumiseen ja perheen kasvattamiseen saattavat altistaa liikakilojen kertymiselle.

Kun perheeseen suunnitellaan tai sinne syntyy lapsi, on oikea hetki miettiä elämäntavat kuntoon. Parasta mitä voit lapsellesi antaa, on eväät hyvinvointiin. Ei ole lapseltasi pois, jos vähennät tarjolla olevien karkkien, sipsien ja muiden ylimääräisten herkkujen määrää. Päinvastoin!

Syö itse säännöllisesti: terveellinen aamiainen, lounas, pieni päivällinen ja pari välipalaa. Lapsi oppii katsomalla eikä käskemällä. Vaikka kevennät, älä kuitenkaan puhu laihduttamisesta! Leikki-ikäisen ei tarvitse kuulla painopulmista, sillä hän helposti kääntää ongelmat itseensä.

Liikkukaa paljon, remutkaa ja riemuitkaa! Painokin saattaa pudota ja ainakin voitte paremmin.

Kirsi Pietiläinen

Kirsi Pietiläinen, lääkäri

Kirsi Pietiläinen on lääkäri, lihavuustutkija ja apulaisprofessori Helsingin Yliopiston lihavuustutkimusyksikössä. Kirsillä on pitkä ja monipuolinen käytännön kokemus ylipainon ja lihavuuden hoidosta. Kirsi toimi Keventäjien asiantuntijana vuosina 2006-2015.

  • Laihduttajan ajatusansat

    Laihduttajaa seuraavat usein ajatusansat, jotka tavalla tai toisella sabotoivat laihdutusyritystä ja nakertavat laihduttajan minäkuvaa. Kielteinen suhtautuminen painoon, mustavalkoinen ajattelu, asioiden suurentelu... Tunnistatko sinä seuraavat ajatusansat? 1. Mustavalkoisuus Ruoka-aineet ovat joko kiellettyjä tai sallittuja. Säännöt ovat...
  • Pitäisikö ryhtyä paastolle?

    Paasto on vapaaehtoista luopumista ruoasta ja joskus myös juomasta. Lääkäri pyytää tulemaan verikokeisiin paastossa, syömättä ja juomatta 12 tuntia, sillä silloin veren sokeri- ja kolesteroliarvot ovat alhaisimmillaan. Länsimaissa paasto mielletään terveydelliseksi ja maalliseksi trenditeoksi, mutta...
  • Keventäjän sydän

    Lihavuus on vaara sydämelle. Riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin on suurentunut etenkin silloin, kun painoindeksi on yli 30. Rasvan kertyminen vyötärölle lisää riskiä. Laihtuminen on hyvä tapa pienentää sydän- ja verisuonisairauksien vaaraa. Aina laihduttaminen ei...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest