Onko lihavuus korvien välissä?

Avatar

Amerikkalaisessa lihavuuskongressissa Washingtonissa lokakuussa 2009 kuuluisa aivotutkija, psykiatri Nora Volkow piti niin innostavan luennon riippuvuuksista, että kuulijat saivat lähes vierotusoireita sen loputtua. Riippuvuuksia on nyt ryhdytty tutkimaan uudenaikaisin aivokuvantamismenetelmin, ja on opittu, että addiktoituminen on yhteydessä ihmisaivojen perustoimintoihin, muistiin, tunteiden säätelyyn, tyydytyksen ja mielihyvän säätelyyn, syömiseenkin.

Tutkijat ovat olleet kiinnostuneita erityisesti sellaisista lihavista, joilla on todellisia ongelmia syömisen säätelyn kanssa, jotka ovat liian painavia noustakseen pyörätuolista tai kävelläkseen ulos oviaukosta. Nämä lihavat eivät syö elääkseen vaan he elävät syödäkseen. He rakastavat ruokaa ja käyttävät kaiken aikansa syömisen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Kuten huumeriippuvaisillakin, jossakin vaiheessa syömisestä voi kuitenkin kadota kaikki ilo. Syömistä jatketaan, vaikka siitä ei edes nautita. Se on pakonomaista, se haittaa elämää ja rajoittaa muuta toimintaa.

Ruokariippuvuuden tutkiminen ihmisillä on monimutkaista. Valtaosalla lihavista ei ole riippuvuuksia eikä heidän aivojen välittäjäainejärjestelmässään tai niiden muussa toiminnassa ole mitään vikaa. On kuitenkin havaittu, että joillakin ihmisillä erityisesti dopamiiniaineenvaihdunnan vajavaisuudet ovat yhteydessä lihomistaipumukseen. Dopamiini on tärkeä mielihyvää ja palkitsemisjärjestelmää säätelevä aivojen välittäjäaine. Tästä aihepiiristä Nora Volkowkin teki vastikään uraauurtavat tutkimuksensa, mutta muistuttaa samalla, että syömisen säätely on lukuisten hormonien (ei vain dopamiinin) ja elimistön toimintojen (ei vain mielihyväjärjestelmien eikä edes vain aivotoimintojen) tuotosta.

Suurin osa aivojen syömistä säätelevistä välittäjäainemekanismeista ei ole tietoisten tai hallittavissa olevien vaan autonomisten aivoalueiden (esim. limbisen järjestelmän ja tyvitumakkeiden) alaisia. Nämä toiminnot ovat kiinnostavalla tavalla yhteydessä paitsi motivaation ja tunteiden säätelyyn, myös muistiin tallentuneisiin fyysisiin tuntemuksiin. Ihminenkin oppii jo syntymästään saakka, miten syöminen, ruoka, lämpö ja hellyys liittyvät kaikki toisiinsa.

Koeasetelmissa on nähty, että stressi muuttaa aivotoimintaa siten, että tarve lämmölle ja hellyydelle kasvaa, ja tätä tuntemusta voi lisätä syömällä. Myös liian tiukka dieetti aikaansaa aivoissa biologisen tarpeen syödä, usein ylensyödä.

Erityisen kiinnostava havainto on toisen amerikkalaisen aivotutkijan, Naomi Eisenbergerin töistä, joissa osoitettiin, että sosiaalinen hylkääminen näkyy aivoissa samalla tavoin kuin kipu. Eisenbergerin tutkimuksissa kuvattiin aivoja samalla, kun tutkittavat osallistuivat virtuaaliseen pallonheittopeliin. Kun ”pelikaverit” jättivät tutkittavat pelin ulkopuolelle, samat aivoalueet alkoivat aktivoitua, joiden tiedetään reagoivan, kun ihminen kokee kipua. Jokainen, joka on kokenut hylkäämisen, tietää, että se sattuu. Nyt siis tiedetään, että tällainen kipu on nähtävissä myös aivoissa.

Jo 1980-luvulla nähtiin samantapaisia tuloksia eläinkokeissa. Näissä tutkimuksissa sosiaalisen hylkäämisen aiheuttamaa kipua lievitettiin mielihyvätuntemuksia lisäävillä opioidilääkkeillä. Ihmiset, joilla on paha olla, saattavat siis tiedostamattaan hoitaa itseään ja lisätä aivojensa mielihyvävälittäjäaineita syömällä, juomalla tai päihteillä. Liikunta olisi todennäköisesti mielihyvää lisäävistä kompensaatiomekanismeista harmittomin, jopa hyödyllinen.

Näidenkin tutkimustulosten valossa on syytä lopettaa lihavien syrjiminen, syyttäminen tai muu hyljeksintä. Se kun tuntuu vähintään yhtä pahalta kuin nipistäisi poskesta.

Kirsi Pietiläinen
Lääkäri
HYKS, Lihavuustutkimusyksikkö

Syömisellä täytetään mielihyvävajetta
Lihavuustutkijat tosissaan alkaneet tutkia aivojen ja lihavuuden yhteyttä – ei itse aiheutettuna vaan sisäsyntyisenä syömisen säätelyn häiriönä.

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest