Kaupassa käydessäni silmiini osui lehtihyllyn luona erään naistenlehden kannessa ollut otsikko: ”Elämäsi tärkein lukema”. Kiinnostukseni heräsi. Mikä tämä minun elämäni tärkein lukema oikein on?
Terveyttämme, kehoamme ja elämäämme mitataan jos jonkinlaisilla luvuilla. Ikä, paino, pituus, vyötärön ympärys, kilokalorit, askelmäärät, nukutut tunnit ja rasvaprosentti, vain muutamia mainitakseni. Jäin pohtimaan, miten tärkeää tällainen mittaaminen ja näiden lukemien seuraaminen oikeastaan on? Määräytyykö hyvinvointimme näiden lukemien perusteella?
Jatkuva painon kyttääminen ja vaa’alla ravaaminen eivät varmaankaan aiheuta muuta kuin stressiä. Jos painon kehitys kiinnostaa, kerta viikkoon punnitseminen riittää ja se auttaa seuraamaan ollaanko oikeilla urilla. Vyötärön ympärys on kuitenkin nostettu viime vuosina jopa tärkeämmäksi hyvinvointimittariksi kuin paino.
Moni kokee mielekkääksi seurata ravinnonsaantiaan ja pitää siksi esimerkiksi ruokapäiväkirjaa. Tällöin energiansaanti ja -kulutus pysyvät paremmin tasapainossa. Jokaista kaloria ei mielestäni ole kuitenkaan ole syytä kytätä. Elämään kuuluu myös silloin tällöin torikahvilassa nautittu munkki ja kevään ensimmäinen jäätelö.
Ranteessani oleva älykello mittaa päivittäisiä askeleitani ja unen määrää. Pakko myöntää, että illalla tulee aina tarkistettua, onko 10 000 askeltavoite täyttynyt. Stressiä en kylläkään tästä(kään) ota. Pikemminkin askelmäärien seuraaminen kannustaa minua kävelylle, varsinkin passiivisempina päivinä. Unen määrän ja laadun katson kellostani aina aamuisin ja olenkin oppinut, mitkä tekijät vaikuttavat siihen, että saan laadukasta unta tarpeeksi.
Mikä sitten on elämäni tärkein lukema, josta naistenlehti kannessaan julisti? Se ei yllättäen ollut mikään ylläolevista, vaan kyseessä oli verenpaine. Kyllä: verenpaine.
Jutussa kerrottiin, miten verenpaine voi salakavalasti nousta iän mukana ilman, että sitä itse huomaa. Korkeasta verenpaineesta kärsii noin kaksi miljoonaa suomalaista, ja vain puolella heistä on tähän lääkitys. Verenpaineeseen vaikuttavat toki elintavat, kuten esimerkiksi suolan käyttö, mutta myös muut tekijät, kuten stressi. Korkeasta verenpaineesta kärsii koko keho: sydän, aivot ja esimerkiksi munuaiset.
Mikä on sinun elämäsi tärkein lukema?
Nouseeko sinunkin painosi iän myötä?
Nuorempana minun oli suhteellisen helppo ylläpitää ihannepainoa ja myös tarvittaessa pudottaa muutama kilo, mikäli siihen ilmeni tarvetta. Painoa ei tarvinnut tarkkailla jatkuvasti, päinvastoin. Tuntui, että sitä saattoi syödä melko vapaasti. Toisaalta, jos housut alkoivat kiristää...Mitä voimme oppia teinitähdiltä?
Hymähdän vinosti, kun näen nuoren ja innokkaan sometähden tai julkkiksen julistavan, että ”Kaikki on mahdollista, kun vaan uskot ittees ja teet töitä unelmies eteen!” Hymähdyksessäni on lempeän hyväksyvää ymmärtämystä nuoruuden vimmalle ja naiiviudelle, mutta toisaalta...Kesäksi kuntoon!
Minua on aina lähtökohtaisesti ärsyttänyt mediassa pyörivät ”Kesäksi kuntoon!” -kampanjat. Joka vuosi samat lupaukset ja toivon kipinän herättäminen, vasta talviturkeistaan kuoriutuvissa suomalaisissa. Tässäkö sitä pitäisi nyt innostua elämänmuutoksesta, kun pääsiäisen herkut siintävät ihan muutaman viikon...