Kesällä on loistava tilaisuus keventyä

Kirjoittaja Anna Saivosalmi

Viimeisten viikkojen työkiireet ovat saaneet aikaan sen, etten ole mukamas ehtinyt nauttia niistä asioista, joista suunnittelin nauttivani kesän tullen – kesäaamujen kävelyistä, ulkouinnista maauimalassa, torikahveista, ulkotreeneistä, mansikoista ja oman puutarhan hoidosta. Päinvastoin, olen saanut itseni monena päivänä kiinni ajattelemasta: ”Sitten kun loma alkaa, niin sitten teen sitä ja tätä ja tuota..”

Tämä sitku -ajattelu on omasta mielestäni haitallista ja harmillista. Se estää keskittymästä tähän hetkeen ja nauttimaan arjen pienistä iloista. Sitku -ajattelu huijaa meitä ajattelemaan, että elämä on parempaa joskus toiste, jossain muussa hetkessä – ei nyt. Lomalle ladataan muutenkin kovasti odotuksia, ja paineitakin. Kun sitten vihdoin jäädään lomalle, saatetaan olla niin väsyneitä, että kallisarvoinen vapaa-aika meneekin vain toipumiseen. Kaikki ennen lomaa sitku-listalle kirjatut asiat jäävät toteutumatta.

Eräs tuttuni kertoi minulle, että koronavuosi on suorastaan lamauttanut hänet ja kuntosaliharjoittelu on jäänyt kokonaan tauolle. Samaan hengenvetoon hän totesi, ettei nyt ennen kesää enää kannata aloittaa, vaan sitten lomien jälkeen. Jäin pohtimaan hänen lausahdustaan. Olisiko kuitenkin parempi aloittaa juuri nyt. Kuntosalille ei tarvitse mennä, liikkua voi muutenkin. Kesäiset kävelyt, kotitreenit, uinti ja muut kesäaktiviteetit toisivat hänelle hyvää oloa jo nyt, kesällä. Syksyllä olisi sitten pienempi kynnys palata taas oman kuntosaliharjoittelun pariin.

Sen sijaan, että keräämme hurjan pitkää sitku-listaa loma-aikaa silmällä pitäen voisimme aloittaa omaa hyvinvointiamme tukevien asioiden tekemisen jo nyt, tänään. Tässä minun ehdotuksiani:

 • Sen sijaan, että päätän panostaa uneen, nukkumiseen ja palautumiseen lomalla, teen sen jo nyt. Näin voin aloittaa lomani levänneenä ja valmiiksi virkeänä, eikä loma mene pelkästään univelkojen makseluun.
 • Sen sijaan, että päätän lisätä liikettä/ulkoilua/treenejä lomalla, teen sen jo nyt. Työaamuina käyn pienen aamukävelyn haistellen kesän tuoksuja ja kuunnellen lintujen laulua. Tai sovin vesijuoksutreffit ystävän kanssa maauimalaan töiden päätteeksi, tai teen taukojumpan keskellä päivää parvekkeella. Mikä upea lataus koko päiväksi!
 • Sen sijaan, että päättäisin aloittaa uuden ja terveellisen elämän elokuussa, teen sen jo nyt. Sokerin sijaan herkuttelen kotimaisilla mansikoilla, jätän alkoholia vähemmälle ja panostan terveellisiin lounaisiin ja säännölliseen syömiseen. En kaipaa kesä-ähkyä ja tunkkaista oloa, vaan haluan nauttia lomastani keveällä fiiliksellä!

Kesä on nyt – nautitaan siitä!

 • Nouseeko sinunkin painosi iän myötä?

  Nuorempana minun oli suhteellisen helppo ylläpitää ihannepainoa ja myös tarvittaessa pudottaa muutama kilo, mikäli siihen ilmeni tarvetta. Painoa ei tarvinnut tarkkailla jatkuvasti, päinvastoin. Tuntui, että sitä saattoi syödä melko vapaasti. Toisaalta, jos housut alkoivat kiristää...
 • Mitä voimme oppia teinitähdiltä?

  Hymähdän vinosti, kun näen nuoren ja innokkaan sometähden tai julkkiksen julistavan, että ”Kaikki on mahdollista, kun vaan uskot ittees ja teet töitä unelmies eteen!” Hymähdyksessäni on lempeän hyväksyvää ymmärtämystä nuoruuden vimmalle ja naiiviudelle, mutta toisaalta...
 • Kesäksi kuntoon!

  Minua on aina lähtökohtaisesti ärsyttänyt mediassa pyörivät ”Kesäksi kuntoon!” -kampanjat. Joka vuosi samat lupaukset ja toivon kipinän herättäminen, vasta talviturkeistaan kuoriutuvissa suomalaisissa. Tässäkö sitä pitäisi nyt innostua elämänmuutoksesta, kun pääsiäisen herkut siintävät ihan muutaman viikon...

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest