Millainen on täydellinen ruokapäiväsi? Mitä on mielestäsi täydellinen syöminen? Varaa hetki aikaa ja kirjoita itsellesi ylös lyhyt kuvaus täydellisestä syömisestä täydellisenä ruokapäivänä, joka sujuu täydellisesti juuri niin kuin sinä toivoisit sen sujuvan. Mitä syöt? Miten paljon syöt? Milloin ja missä yhteydessä syöt? Miten syöt?
Katso nyt kuvaustasi ja tarkastele, minkälainen on täydellinen ruokapäiväsi. Onko se onnistumista tiukkojen normien noudattamisessa, säännösteltyä ja säädeltyä syömistä tai ruokavalion suorittamista kurissa ja nuhteessa?
Täydellinen syöminen on onnistumista tiukkojen normien noudattamisessa, säädeltyä syömistä, ja ruokavalion suorittamista kurissa ja nuhteessa. Onnistuminen tuo itsetuntoa, parantaa itsearvostusta ja antaa pystyvyyden, pärjäämisen ja aikaansaamisen kokemuksia. Epäonnistuminen vuorostaan aiheuttaa itsearvostuksen romahduksen, epävarmuuden, pettymyksen ja itsesyytösten vyöryn.
Jos sinulla on ajatus, että syömisiä on hallittava tai niitä on suoritettava täydellisesti, kaikki siitä poikkeaminen on todennäköisesti pahasta. Täydellisyydentarpeisessa syömisessä pienet yksityiskohdat saavat silloin kohtuuttoman suuret mittasuhteet. Riski, että täydellinen syöminen menee pilalle pienestäkin ”epäonnistumisesta” on suuri. Herkut, ”epäterveelliset” ruoat, aiottua enemmän syöminen, omista säännöistä poikkeaminen ja mikä tahansa pienikin ”lipsahdus” tai harha-askel saavat silloin ikävän merkityksen: ne ovat ”repsahduksia”, luovutustappioita, epäonnistumisia jostain – siis täydellisestä syömisestä.
Täydellisen syömisen kaita polku on niin kapea, että sillä kulkeminen on vaaroja täynnä – vaaroja siitä, että lipsahtaa tai astuu harhaan. Pienikin harha-askel muuten täydellisesti sujuneessa syömisessä on riittävä kaatamaan kaiken. Armollisuus ja salliva ajattelumaailma on vierasta laihduttajalle, joka mittaa omaa onnistumistaan ainoastaan syömisen kautta. Epäonnistuminen syömisessä on riittävä syy lytätä itsensä alimpaan maanrakoon.
Mutta tämä on raskas polku kulkea, sillä syömisissä ei voi koskaan oikeastaan onnistua täydellisesti. Täydellisyys on kuuluisa siitä, ettei sitä voi koskaan saavuttaa.
Syömisissä onnistuminen on kuin elohopea: mitä tiukemmin sitä yrittää puristaa nyrkkiinsä ja pakottaa tiettyyn muottiin (täydellisyyteen), sitä varmemmin se valahtaa pienimmästäkin raosta ulos ja leviää hallitsemattomasti ympäriinsä. Sen sijaan, jos pitää kämmentä avoimena ja antaa sen olla, se ei karkaa vaan asettuu omanlaisekseen.
Mitä tapahtuisi, jos et pyrkisi säätelemään tai säännöstelemään syömisiäsi täydellisesti? Riistäytyisikö syöminen täysin käsistä? Vai, voisiko se asettua aloilleen ja hakea oman tasapainonsa ilman jatkuvaa pakottamista?
Täydellisyyteen pyrkivä syöminen on kuin nuoralla tasapainottelua ja kauhua siitä, milloin astun harhaan. Kauhun tasapainoa. Siksi, jos haluat saavuttaa tasapainoa syömisiin, et voi samaan aikaan tavoitella täydellisyyttä.
Täydellisyydestä (tai sen yrittämisestä) luopuminen voi tuntua vieraalta tai jopa pelottavalta, mutta se on välttämätöntä. Täydellisyydestä luopuminen tarkoittaa rennompaa, joustavampaa, sallivampaa otetta syömiseen. Samalla se tarkoittaa myös armollisempaa suhtautumista harha-askeliin ja kompasteluihin.
Syömisessäsi tulet kohtaamaan monia tilanteita, joissa kompastelet ja haet tasapainoa – ja olet kaikkea muuta kuin täydellinen. Niissä tilanteissa sinua ei auta kuri ja nuhde, vaan lempeä hyväksyvyys, armollinen asennoituminen ja sallivuus. Kun suhtaudut armolla itseesi etkä pingota liiaksi syömisten kanssa, huomaat, että vähitellen syömisiinkin alkaa löytyä rentoutta ja joustavuutta. Kun mieli vapautuu pingottamisesta, syömiseenkin löytyy vähitellen tilaa, jopa iloa ja nautintoa.
Syömisen kuuluu olla hyvinvoinnin ja mielihyvän – ei kärsimyksen – lähde. Syömisen pitäisi tehdä hyvää. Mutta, ennen kaikkea, syöminen on aina epätäydellistä – ja hyvä niin. Täydellisyyden sijasta, entä jos tavoittelisitkin riittävän hyvää syömistä?
Palaa alussa tekemääsi täydellisen ruokapäivän kuvaukseen. Kirjoita nyt itsellesi uusi kuvaus, jossa kuvaat riittävän hyvän syömisen ruokapäivän. Mitä syöt? Miten syöt? Missä yhteydessä syöt?
Tarkastele kuvaustasi ja pohdi, mitä riittävän hyvä syöminen tarkoittaa sinulle. Voisiko se olla rennon mutkatonta syömistä nälän mukaan, läsnä olevaa pysähtymistä syömishetkeen ja ihanan nautinnollista ruokailua?
Kokeile sitten riittävän hyvää syömistä käytännössä! Salli itsesi syödä yhden päivän ajan juuri sitä, mitä mielesi tekee, niin paljon kuin sinusta tuntuu hyvältä. Älä kiellä itseltäsi mitään. Tarkkaile samalla, mikä muuttuu. Ehkä huomaat eron siihen, minkälaista syöminen on jyrkkien sääntöjen säätelemänä ja täydellisyydentarpeisessa kieltäymyksessä eläen. Kumpi palvelee sinun hyvinvointiasi paremmin?
Katarina Meskanen, psykologi
Katarina on erityisesti tunnesyömiseen ja syömishäiriöihin perehtynyt psykologian maisteri, kliininen psykologi ja tuleva psykoterapeutti. Työssään syömishäiriöiden parissa hän tapaa paljon ihmisiä, jotka painiskelevat paitsi syömisensä, kehonsa ja painonsa mutta myös omien tunteidensa kanssa.
Kahdeksan askelta psykologiseen painonhallintaan
1. Ota tavoitteeksi hyvinvointi, ei tietty kilolukema Painonhallinta on parhaimmillaan omaan hyvinvointiin satsaamista ja omaan itseensä panostamista, ei kurissa ja nuhteessa kituuttamista tai jonkun kilolukeman jahtaamista. Vaa’an lukeman ei kuulu olla ainoa tavoiteltava asia. Loputon...Mutkaton ruokasuhde
Minkälainen on sinun suhteesi ruokaan? Onko ruokasuhteesi kutakuinkin mutkaton vai onko suhteesi ruokaan kuin salainen rakkaus tai viha-rakkaus-suhde? Edustaako ruoka sinulle kehon polttoainetta ja hyvän olon lähdettä, vai ristiriitaista nautintoa, salaista pahetta ja tunnontuskien aiheuttajaa? Milloin viimeksi...(Epä)täydellinen syöminen
Pyritkö sinä täydellisyyteen syömisissäsi? Täydellisyyteen pyrkiminen on monille laihduttajalle tuttua. Kun täydellisyys assosioituu syömisiin, syöminen on suoritus, jossa voi joko onnistua (täydellisesti) tai epäonnistua. Täydellinen syöminen on onnistumista tiukkojen normien noudattamisessa, säädeltyä syömistä, ja ruokavalion...