Kipin kapin kuntosalille – Näin hyödyt lihasvoimaharjoittelusta

Hyviä syitä treenata voimaa

Lihasmassa pysyy yllä

Laihduttajalle kuntosalitreeni on monella tapaa hyödyllistä. Eräs merkittävimmistä hyödyistä on aineenvaihdunnan ylläpito laihdutuksen aikana. Aineenvaihdunnan, ja sitä kautta levossa kulutettujen kaloreiden määrä riippuu pitkälti lihasmassan määrästä. Jos sitä on vähän, levossa kuluu vähän kaloreita. Iso lihasmassan määrä taas kiihdyttää kalorinkulutusta.

Pelkällä ruokavaliolla laihdutettaessa pudotetusta painosta jopa 30-40 prosenttia voi olla lihasmassa. Aerobinenkin treeni säästää lihasta, mutta kuntosalitreenin lisääminen saattaa estää hävikin kokonaan. Parhaassa tapauksessa lihasmassan määrä saattaa jopa hieman lisääntyä.

Kuntosalitreeni antaa piristysruiskeita lepoaineenvaihdunnalle

Napakan treenin jälkeen lepoaineenvaihdunta saattaa olla koholla jopa 72 tuntia. Silloin poltat vuorokauden aikana vaikka vain sohvalla makaamalla 100 kcal enemmän verrattuna tilanteeseen, jossa et olisi tehnyt salitreeniä. Tämä aineenvaihdunnan piristyminen johtuu todennäköisesti siitä, että lihaskudokseen tulee pienen pieniä, mutta täysin vaarattomia vaurioita treenin aikana. Kun lihas palautuu ja rakentuu vahvemmaksi, kalorinkulutus kasvaa.

Lihasvoima kasvaa

Kuntosaliharjoittelu puree todella nopeasti, sillä lihasvoima on nopeimmin kehittyvä fyysisen kunnon osa-alue. Se saattaa kasvaa kymmenen prosenttia muutaman ensimmäisen harjoituksen aikana.

Muutamassa kuukaudessa voimatasot treeniliikkeissä nousevat tyypillisesti 30-50 prosenttia, mutta monissa harjoitusliikkeissä lihasvoima voi jopa kaksinkertaistua tässä ajassa. Tämä jos mikä motivoi treenaamaan! Parantunut lihasvoima näkyy myös kuntosalin ulkopuolella: ennen raskaalta tuntuneet arkiaskareet sujuvat kuin leikiten. Myös muut liikuntalajit, kuten pallo- ja mailapelit sekä kestävyyslajit kulkevat paremmin, kun kehoa liikuttaa tehokkaampi moottori, eli tässä tapauksessa vahvemmat lihakset.

Kroppa muokkaantuu

Voimaharjoittelu on tehokkain tapa muokata kehoa. Punttien parissa lihasmassa voi kasvaa yllättävän nopeasti, alkuvaiheessa jopa yhden kilon kuukausivauhtia, jos treenataan todella tiukasti. Kuntosalitreenin kiinteyttävät vaikutus alkaa myös näkyä nopeasti. Kädet vastaavat yleensä treeniin nopeimmin – rasvaa palaa ja lihaskudos kehittyy, jolloin esimerkiksi ojentajat tuntuvat kiinteämmiltä jo parin viikon jälkeen.

Jos et tavoittele lihasmassan kasvua, ei siitä kannata toisaalta olla liian huolissaan. Laihduttamisen yhteydessä lihasmassan kasvu hidastuu ja laihduttajalla ykköstavoite tulee olla aineenvaihduntaa tehostavan lihasmassan ylläpito, joka sekin vaatii tehokasta harjoittelua.

Salitreeni edistää terveyttä. Voimaharjoittelu myös laskee verenpainetta, kolesteroliarvot kohenevat, sokeriaineenvaihdunta paranee ja luusto vahvistuu. Vaikutukset ovat samankaltaisia, mutta aavistuksen verran pienempiä, mitä kestävyystreenillä saa aikaan. Erityisesti ikääntyvillä kuntosaliharjoittelu ehkäisee todella tehokkaasti ikääntymiseen liittyvää lihasmassahävikkiä, eli sarkopeniaa.

Kuinka usein kannattaa harjoitella ja miten pääsen alkuun?

Voima ja lihasmassa kasvavat todella tehokkaasti kahdella harjoituskerralla viikossa. Kolme kertaa alkaa olla alkuvaiheessa ehdoton maksimi, sillä lihasvoiman ja lihasmassan kehittymien tapahtuu levossa, ei treenin aikana. Kaksi viikoittaista harjoitusta myös pitävät lepoaineenvaihdunnan mukavilla kierroksilla käytännössä koko ajan.

Kuntosali löytyy nykyään pienistäkin pitäjistä. Kuntosaleja voi etsiä myös netistä tai kysyä treenimahdollisuuksia kaupungin liikuntatoimesta. Kuntosalitreeni kannattaa aloittaa ohjatusti, jos on suinkin mahdollista. Ohjaajan avulla suoritustekniikka ja sopivat painot on helppo tarkistaa kohdalleen. Myös kuntosalilla toiminen ja laitteiden säädöt tulevat helpommin tutuksi.

Millainen ohjelman tulee olla?

Kuntosalitreeni kannattaa ehdottomasti aloittaa koko kehon harjoitusohjelmasta. Tällainen ohjelma kuluttaa paljon kaloreita treenin aikana ja tehostaa energiankulutusta levossa paremmin kuin useisiin osiin esimerkiksi lihasryhmän mukaan jaettu ohjelma. Alussa jopa 5-6 liikettä eri lihasryhmille riittää, mutta pikku hiljaa määrä kannattaa nostaa 8-10 liikkeeseen.

Sopiva toistomäärä treenin alkuvaiheessa on noin 8-12 toistoa. Eli sama liikesuoritus tehdään 8-12 kertaa peräkkäin. Silloin lihasvoima kasvaa tehokkaasti, mutta toistomäärä on kuitenkin sen verran korkea, että vammariski on hyvin pieni. Yleinen ohje ”pitkistä sarjoista ja pienistä painoista” painonpudotukseen ei ole lopulta kovin hyvä vinkki, sillä pitkillä, yli 15 toiston sarjoilla lihasvoima ei enää kehity yhtä tehokkaasti eikä aineenvaihduntaa kiihdyttävä lihasmassa pysy yhtä hyvin yllä.

Yhtä vaikkapa 8-12 toiston kokonaisuutta kutsutaan sarjaksi. Jo yksi harjoitussarja per liike riittää kasvattamaan voimaa ja kiihdyttämään aineenvaihduntaa. Harjoittelusta kannattaa kuitenkin tehdä pikkuhiljaa nousujohteista ja nostaa sarjamäärä 2-3 tasolle. Yhden sarja välissä on hyvä huilata 1-1,5 minuuttia. Taukojen pituuteen sopii hyvin seuraava nyrkkisääntö: jos kuntosalilla ei tule hiki, kannattaa palautumisaikoja lyhentää. Jos taas tehtyjen toistojen määrä samalla painolla tippuu vaikkapa 12 toistosta 8 toistoon sarjojen edetessä, kannattaa huilia hieman kauemmin.

Harjoittelussa tulisi käyttää sen verran isoja painoja, että tavoitetoistot saa juuri ja juuri tehtyä. Suoritustekniikka ei silti saa hajota. Tähän kannattaa kiinnittää huomiota, sillä tutkimusten mukaan ihmiset valitsevat luontaisesti liian kevyet harjoituspainot treenin alkuvaiheessa. Purista siis vielä vähän sen jälkeen, kun lihaksessa alkaa tuntua väsymystä. Älä myös pelkää lisätä harjoituspainoja. Kuten sanottu, lihasvoima on nopeimmin kehittyvä kunnon osa-alue, joten harjoituspainoja pitäisi useimmissa liikkeissä pystyä lisäämään harjoittelun alkuvaiheessa vähintään viikoittain.

Harjoittelu kannattaa aloittaa kuntosalilaitteilla, erityisesti jos tekniikoihin ei saa opastusta. Levytangoilla tehtävä harjoittelu on erittäin tehokasta, mutta liiketekniikka voi olla alussa hankala oppia itse.

Kokeile siis rohkeasti kuntosalitreeniä, voit jäädä positiivisesti koukkuun!

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Syytätkö aineenvaihduntaa, jos kiloja kertyy helposti?

    ”Kun ikää kertyy, kilot kertyvät kuin itsekseen! Näin siinä käy kun aineenvaihdunta hidastuu”. Näin monet meistä ajattelevat. Jos sinä kuulut heihin, älä soimaa itseäsi, sillä tämä käsitys on juurtunut mieliimme todella vahvasti, ja ovatpa asiantuntijatkin...
  • Eikö kunto kohoa? Tässä menetelmät, jotka saavat kestävyyskunnon nousuun!

    Aloitat lenkkeilyn. Saat rytmin päälle, mutta kunto ei tunnu kohoavan toivotulla tavalla. Lenkkikaverisi haluaisi jo kiristää vauhtia, mutta jalkasi ei nouse. Tämä turhauttaa, mutta et ole yksin. Tutkimuksissa on havaittu, että jopa puolet ihmisistä ei...
  • Monipuolinen liikunta on tärkeää keventäjälle – eri treenimuotojen hyödyt

    Liikunnan monipuolisuudesta puhutaan usein. Eri treenimuodot saavat aikaan erilaisia vaikutuksia kropassa. Osa hyödyistä on ilmiselviä keventäjälle, osa on taas eräänlaisia piilohyötyjä. On myös tärkeää satsata rajallinen käytettävissä oleva aika tavoitetta parhaiten tukevaan harjoitusmuotoon. ”Liiku monipuolisesti!”....

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest