Kasviksia pitkin päivää
Kevyen ruuan saaminen osaksi perheen arkea ei ole vaikeaa. Se ei suinkaan tarkoita sitä, että yksi perheestä keventää ja muu perhe näkee nälkää. Ensimmäinen etappi on muistaa hankkia runsaasti kasviksia ja hedelmiä kotiin, jotta niitä olisi aina tarjolla. Niiden, joista kuusi kourallista päivässä tuntuu huikealta luvulta, kannattaa muistaa, että hedelmiä ja kasviksia voi lisätä kaikkiin päivän aterioihin. Niitä ei suinkaan ole pakko hotkaista kerralla niin, että syönti alkaa tuntua jo työltä! Aamupalalla esimerkiksi banaani, omena, päärynä ja erilaiset marjat maistuvat kaurahiutaleiden ja viilin tai jogurtin kera. Kovin makeanhimoinen voi maustaa aamiaisensa kevyesti hunajalla. Lounaan yhteydessä nautitun (täysjyvä)leivän päällä komeilevat kurkku, kirsikkatomaatti, erilaiset salaatit ja paprika.
Kasviksia ja hedelmiä on myös mukava napostella välipalana. Ne kannattaa pilkkoa suupaloiksi, jolloin niitä voi rouskutella pitkin päivää. Erilaiset dipit ovat usein lasten mieleen. Napostelulautanen säilyy yhä kevyenä, vaikka kasviksille tekisikin kyytipojaksi esimerkiksi (kevyt)tuore- tai raejuustosta tai kermaviilistä, avokadosta ja yrteistä tahnan.
Kasvisten määrää on helppo nostaa päivällisellä. Pakastevihannekset ovat ravintoarvoiltaan tuoreiden veroisia ja valmistuvat näppärästi jo nälkäänsä kiljuviinkin suihin. Kasviksia voi myös lisätä moniin ruokiin. Perinteinen perunamuusi saa väriä ja makua esimerkiksi bataatista. Makea maku miellyttää usein perheen pienimpiäkin. Pinaatilla värjätty perunamuusi saa syömään jo silmillään. Mureketaikinan voi täyttää esimerkiksi herkkusienillä ja kuullotetuilla kesäkurpitsaviipaleilla. Teinien ja vähän vanhempienkin herkku, pizza saa kasviksista ryhtiä.
Hedelmät maistuvat jälkiruokana kaiken ikäisille, mutta keventäjän ruokavalioon mahtuvat kyllä aina silloin tällöin tuunatutkin” hedelmäjälkiruuat. Myslistä, kirsikkahillosta, kirsikoista ja kaurapohjaisesta vaniljavaahdosta syntyy juhlava jälkiruoka. Köyhät ritarit persikoiden ja eksoottisen jogurtin kera maistuvat trooppisena koko perheen sunnuntaiaamiaisena.
Kohtuullisesti kaikkea
Keventäjälle vähintäänkin yhtä tärkeää kuin ruuan laatu on sen määrä. Monen perheellisen sudenkuopaksi saattaa muodostua tapa syödä tunnollisesti pöytään jäävät lasten tähteet. Käytännöllinen kokki valmistaa ruokaa maltillisia määriä, jotta täysin ymmärrettävää houkutusta ryhtyä ihmis-biojäteastiaksi” ei synny niin helposti.
On muitakin tapoja pitää syömisen määrä kurissa. Moni keventäjä kokee, ettei esimerkiksi tulista ruokaa tule ahmittua yhtä paljon kuin mietoa. Chiliin liitetään usein monenkirjavia mielikuvia aina vatsanväänteistä kasvojen poltteluun, mutta kyseessä on kuitenkin vitamiinirikas vihannes, jolla on paljon terveydelle edullisia vaikutuksia. Chili kiihdyttää aineenvaihduntaa ja vaikka sen varaan ei toki voi painonpudotustaan jättää, hienoa, jos se auttaa syömään kohtuullisesti. Kovin tuliset ruuat eivät kuulu perinteisesti lapsiperheisiin. Keventäjän ei kuitenkaan tarvitse karata yksin ravintolaan pontevan poltteen perässä. Varmin tapa välttää koko perheen hengen haukkominen ruokapöydässä on ottaa tulisuuteen vähemmän tottuneet huomioon tarjoamalla chili erillisestä tarjoiluastiasta.
Kokeile näitä koko perheelle maistuvia reseptejä:
- Linssi-jauhelihakastike Bolognalaiseen tapaan 🔒 Keventäjien jäsenille
- Broileria ja ananaspestoa 🔒 Keventäjien jäsenille
- Lohi-bataattikeitto 🔒 Keventäjien jäsenille
- Kasvis-mozzarellapizza 🔒 Keventäjien jäsenille
- Kasviksia ja dippiä naposteluun 🔒 Keventäjien jäsenille
- Omenarieskat 🔒 Keventäjien jäsenille
- Trooppiset köyhät ritarit 🔒 Keventäjien jäsenille
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Kevään juhlien makeat herkut
Kevät on iloisten juhlien aikaa. Niissä keventäjänkin on lupa nauttia, elämäntaparemontti ei romutu juhlissa herkutteluun. Ihannetilanteessa emäntä on kuitenkin varannut noutopöytään myös kevyempiä vaihtoehtoja. Perinteisiä kaloripommeja ovat voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset, paksut keksi-rasvaseospohjaiset juustokakut sekä erilaiset...Kulhollinen keveyttä
Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...Keventäjä kermojen viidakossa
Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...