Ylläpidä saliharjoittelun tulokset – näin monta treenikertaa se vaatii

Fyysisen kunnon kehittämiseen tarvitaan lähes aina enemmän treeniä kuin kunnon ylläpitoon. Myös voimaharjoittelun kohdalla on havaittu, että voima pysyy mukavasti yllä noin 2–3 kuukautta, vaikka harjoituksia ei olisi kuin noin viikon välein. Voiman ylläpito saattaa kuitenkin olla haastavampaa, kun eläkeikä alkaa lähestyä.

Yksi harjoitus viikossa on liian vähän– ainakin eläkeikää lähestyttäessä

Tutkijat laittoivat hiljattain 72 miestä ja 63 naista harjoittelemaan voimaan noin 5 kuukauden ajaksi. Heidän keski-ikänsä oli 58 vuotta. He paransivat tuloksiaan reippaasti ensimmäisen 5 kuukauden aikana. Tämä ei ole yllätys, sillä voimatreeni puree nopeasti aloitteluvaiheessa. Mutta mitä tapahtuu sen jälkeen?

Treenijakson jälkeen porukka jaettiin kerran viikossa harjoitteleviin ja kaksi kertaa viikossa harjoitteleviin. Molemmat ryhmät jatkoivat harjoittelua toiset 5 kuukautta. Kaksi kertaa viikossa harjoittelevat onnistuivat säilyttämään voimatasonsa mukavasti, mutta kerran viikossa treenaavilla aikaisemmalla treenijaksolla hankittu lihasvoima alkoi tippua. Iän karttuessa voima ja lihasmassa alkaa luontaisesti tippua. Tämä voi olla yksi syy siihen, miksi treeniä tarvitaan enemmän.

Ripottele ärsykkeitä viikon varrelle

Salilla ei kuitenkaan jatkuvasti tarvitse huhkia pitkiä harjoituksia kaksi kertaa viikossa. Jos kestävyysliikunta tai muuta treenimuodot kiinnostavat enemmän, kannattaa silti ripotella voimatreeniärsykkeitä viikon varrelle. Vaikkapa 2–3 sarjaa kyykkyliikettä tai punnerruksia onnistuu hyvin vaikkapa kestävyystreenin jälkeen. Näin harjoittelutiheys säilyy, mutta aikaa riittää paremmin muulle harjoittelulle. Muista kuitenkin, että kyse on lihasryhmäkohtaisesta harjoitustiheydestä, eli esimerkiksi jaloille on hyvä tehdä 2–3 sarjaa 2 kertaa viikossa.

Älä stressiä lyhyistä treenitauoista

Kannattaa muistaa, että keskimääräinen treenitiheys on tärkeä juttu. Edellä mainitussa tutkimuksessa kerran viikossa harjoittelevilla voima aluksi nousi hieman, mutta tippui sitten ensimmäisen 5 kuukauden aikana saavutettujen tulosten alapuolelle. Lyhyet jaksot harvemmalla treenitiheydellä saattavat siis tehdä jopa hyvää. Jos kesän aikana voimaharjoitukset jäävät kuukaudeksi vähemmälle, ei se haittaa. Jos loppuaika vuodesta sisältää kaksi treeniä viikossa, homma pelaa mainiosti.

Lähteet:

Holviala ym. 2014. Effects of prolonged and maintenance strength training on force production, walking and balance in aging women and men. Scandinavian journal of medicine and science in sports. Feb. 24.

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Syytätkö aineenvaihduntaa, jos kiloja kertyy helposti?

    ”Kun ikää kertyy, kilot kertyvät kuin itsekseen! Näin siinä käy kun aineenvaihdunta hidastuu”. Näin monet meistä ajattelevat. Jos sinä kuulut heihin, älä soimaa itseäsi, sillä tämä käsitys on juurtunut mieliimme todella vahvasti, ja ovatpa asiantuntijatkin...
  • Eikö kunto kohoa? Tässä menetelmät, jotka saavat kestävyyskunnon nousuun!

    Aloitat lenkkeilyn. Saat rytmin päälle, mutta kunto ei tunnu kohoavan toivotulla tavalla. Lenkkikaverisi haluaisi jo kiristää vauhtia, mutta jalkasi ei nouse. Tämä turhauttaa, mutta et ole yksin. Tutkimuksissa on havaittu, että jopa puolet ihmisistä ei...
  • Monipuolinen liikunta on tärkeää keventäjälle – eri treenimuotojen hyödyt

    Liikunnan monipuolisuudesta puhutaan usein. Eri treenimuodot saavat aikaan erilaisia vaikutuksia kropassa. Osa hyödyistä on ilmiselviä keventäjälle, osa on taas eräänlaisia piilohyötyjä. On myös tärkeää satsata rajallinen käytettävissä oleva aika tavoitetta parhaiten tukevaan harjoitusmuotoon. ”Liiku monipuolisesti!”....

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest