Kävely voi triplata kalorikulutuksen – helpot kikat saavat rasvan palamaan!

Keventäjien liikuntapäiväkirjan lajiosiosta löydät kävelyn ja voit katsoa tavallisen kävelyn energiankulutuksen kohdallasi. Seuraavilla tavoilla voit lisätä merkittävästi kävelyn energiankulutusta.

1. Nilkka- ja rannepainot

Lisäpainojen käyttö lisää kävelyn energiankulutusta. Vaikka painot ovat pienet, niiden sijainti kehon ääriosissa lisää tehokkaasti energiankulutusta. Tutkijat havaitsivat, että reipas kävely nilkka ja rannepainojen kanssa vastasi energiankulutukseltaan 8 km/h juoksua.

Nilkka- ja rannepainojen kanssa kannattaa ainakin aluksi pitäytyä kävelyssä, sillä juoksussa raajojen ääriosassa olevat painot haittaavat helpommin tekniikkaa ja saattavat ylirasittaa niveliä.

2. Kävely hiekkarannalla

Pehmeä alusta hidastaa kehon pystysuuntaista liikettä todella tehokkaasti. Lihakset joutuvat tekemään enemmän työtä, jotta liike jatkuu.  Siksi pehmeällä hiekkarannalla käveleminen lisää kävelyn energiankulutusta jopa 2,5-kertaiseksi verrattuna kovaan ja tasaiseen alustaan. Lisäys energiankulutukseen on huima. Jos hiekalla kävelyyn löytyy sopiva paikka, kannattaa tätä treenimuotoa ehdottomasti kokeilla. Pitkät, pehmeähiekkaiset uimarannat sopivat tarkoitukseen hyvin.

Kelien salliessa hiekalla voi myös liikkua paljain jaloin. Se aktivoi ja vahvistaa mainiosti jalkaterän ja alaraajan alueen pikkulihaksia, jotka uinahtavat helposti tiukoissa lenkkikengissä. Aluksi vain osa treenistä kannattaa tehdä paljain jaloin, jotta alueen lihakset eivät ylirasitu.

3. Lumessa kävely on kulutuksen kingi

Kävely lumessa lisää kulutusta hiekkakävelyäkin enemmän. Kalorinkulutus lumessa tarpomisessa nousee jopa kolminkertaiseksi verrattuna kävelyyn tasaisella alustalla. Lumessa pehmentävä vaikutus on suuri ja lisäksi upottava lumi jarruttaa vielä heilahtavan jalan liikettä.

Lumikävelyharjoitus voi tuntua aluksi jopa liian raskaalta treeniltä. Mutta talvella voit tehdä tavallisen kävelylenkin päätteeksi esimerkiksi viiden minuutin pätkän lumessa tarpoen. Tällöin se vastaa 15–30 minuutin lisäkestoa lenkkiisi tavallisena kävelynä.

Lähteet:

Lejeune ym. 1998. Mechanics and energetics of human locomotion on sand. Journal of experimental biology. 201. 2071-2080.

Miller ym. 1987. Intensity and energy cost of weighted walking vs running for men and women. Journal of applied physiology. 62:1497-1501.

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Pimeä aika on haaste liikuntamotivaatiolle – näin annat tyrmäysiskun kaamokselle!

    Olen ollut liikunta-alalla töissä kohta 20 vuotta. Joka ikinen vuosi olen havainnut saman ilmiön. Päivien lyhetessä toden teolla loka-marraskuun vaihteessa, joutuu ihmisten liikuntamotivaatio koetukselle. Jos sinulle käy näin, et takuulla ole yksin. Tässä parhaat vinkkini...
  • Toivotko liikunnalta parempia tuloksia? Älä tee näin

    Tuntuuko harrastamasi liikunta tehottomalta? Syynä saattavat olla yksinkertaiset ja pienet virheet, jotka vesittävät treeniesi tehoa. Tarkista, ettet tee näitä virheitä liikkuessasi! Aiemmassa artikkelissa käsittelimme yleisiä mokia, joita keventäjille sattuu treenin suunnittelussa ja tavoitteiden asettelussa. Nyt...
  • Treenaajien pahimmat virheet – älä sorru näihin!

    Liikuntaharrastuksen ylläpitäminen onnistuu paremmin, kun osaa välttää muutaman tärkeän sudenkuopan. Keventäjien liikunta-asiantuntija Timo Haikarainen listasi virheet, joihin liikunnan aloittaminen useimmiten tyssää. 1. Ilman suunnitelmaa aloittaminen Jos treeni aloitetaan ilman suunnitelmallisuutta, vastaa se tilannetta, jossa turisti...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest