10 tapaa ylläpitää motivaatiota laihdutuksessa

Terveellisten elämäntapojen aloittaminen ja omaksuminen voi joskus tuntua jopa mahdottomalta tehtävältä. Ratkaisu ongelmaan löytyy motivaatiosta.

Poimi alta vinkit parempaan motivaatioon ja pysy tiellä matkalla kohti kevyempää elämää.

1. Mieti, miksi haluat laihtua

“Haluan voida paremmin ja jaksaa leikkiä lasteni tai lastenlasteni kanssa.” “Haluan välttää diabeteksen ja mahtua vanhoihin vaatteisiin.”

Selvennä itsellesi syyt, minkä takia haluat muuttaa elämäntapojasi. Kirjoita syyt ylös ja palaa niiden pariin aina motivaation lipsuessa. Moni ryhtyy laihduttamaan lääkärin kehotuksesta, mutta tutkimusten mukaan painonpudotus onnistuu parhaiten, kun motivaatio lähtee itsestä, ei ulkopuolisen kehotuksesta,

2. Aseta realistinen tavoite

Vaikka nopeat tulokset ja isot kilomäärät voivat tuntua houkuttelevilta, liian suuriin odotuksiin ei kannata sortua. Maltillinen painonpudotus, 0,5-1 kiloa viikossa, on paitsi terveellistä, se auttaa pysymään motivoituneena.

Kannattaa muistaa, että jo 5-10 prosentin painonpudotuksella on positiivisia vaikutuksia muun muassa kolesterolitasoille ja nivelten kunnoille. 

3. Muista välitavoitteet

Vaikka tietyn kilomäärän pudottaminen voi olla tavoitteesi pitkällä aikavälillä, fiksujen välitavoitteiden asettaminen on tärkeää motivaation ylläpitämisessä.

Lisäksi on tärkeää valita nämä tavoitteet omaan elämäntyyliin sopivaksi. Ruuhkavuosia elävän ei kannata unelmoida viidestä tunnin juoksulenkistä viikossa – 30 minuutin kävely kolme kertaa viikossa voi riittää. 

4. Hyödynnä ruokapäiväkirjan mahdollisuudet

Tutkimusten mukaan ihmiset, jotka seuraavat tarkasti syömisiään, onnistuvat sekä pudottamaan painoaan sekä pysymään tavoitepainossa muita paremmin.

Ruokapäiväkirjan pitäminen voi lisäksi auttaa sinua tunnistamaan ruokavaliosi ongelmakohtia, kuten iltapäivän sokerihimon tai iltanapostelun.

5. Juhli menestystäsi

Painonpudotus ei ole koskaan helppoa, joten muista aina juhlia pienimpienkin tavoitteiden saavuttamista. Muista kuitenkin panostaa elämyksiin, äläkä palkitse itseäsi ruoalla.

Onnistuit syömään vihanneksia joka aterialla – tee itsellesi jalkakylpy. 

Lisäsit hyötyliikuntaa arkeesi – lähde elokuviin tai järjestä hauska ilta ystäviesi kanssa.

6. Löydä omat tukiverkot

Ihmiset tarvitsevat säännöllistä palautetta ja tukea pysyäkseen motivoituneina. Jos mahdollista, etsi rinnallesi samassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä. Samojen tavoitteiden ja samojen haasteiden kanssa painivat voivat olla kultaakin kalliimpia matkalla kohti tavoitteitasi.

Myös omista tavoitteista puhuminen ääneen voi auttaa sinua pysymään motivoituneena. Kun olet kertonut tavoitteesi ääneen, niistä on tutkitusti helpompi pitää kiinni. 

7. Puhu itsellesi positiivisesti

Ihmiset, joilla on positiivisia ajatuksia ja jotka uskovat kykyihinsä, onnistuvat paremmin tavoitteidensa saavuttamisessa. Jos huomaat puhuvasi itsellesi negatiiviseen sävyyn, nyt on viimeistään aika vaihtaa tyyliä.

Kehu itseäsi ja puhu positiivisesti – se lisää todennäköisyyttäsi onnistua. Kaiken lisäksi myös itsetuntosi voi kasvaa kuin huomaamatta!

8. Ennakoi haasteet

Vaikka olisit kuinka sitoutunut tavoitteisiisi, aina tulee juhlia, flunssia tai muita takaiskuja, jotka voivat syökseä sinut hetkellisesti pois raiteiltasi. Kannattaakin tiedostaa, että haasteet kuuluvat elämään ja niistä voi selvitä. 

Mieti, mitkä stressinhallintakeinot toimivat sinulle parhaiten ja ota ne käyttöön kun tiukka paikka iskee. Toimiiko sinun kohdallasi vaikkapa raikas ulkoilma vai hengitysharjoitukset.

9. Älä tavoittele täydellisyyttä

Sinun ei tarvitse olla täydellinen voidaksesi laihtua. Tutkimusten mukaan “kaikki tai ei mitään” -asenne voi itse asiassa koitua esteeksi matkalla kohti pysyvää painonhallintaa. Älä ole itsellesi liian tiukka, vaan muista myös antaa itsellesi repsahdukset anteeksi ja jatka eteenpäin. 

10. Löydä liikunnan ilo

Sen lisäksi, että liikunta auttaa sinua polttamaan kaloreita, sillä on tärkeä rooli kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Paras liikuntamuoto onkin se, josta nautit ja johon pystyt sitoutumaan.

Mieti, minkälainen liikuntaa saa sinut aidosti iloiseksi ja lähde liikkeelle. Jos nautit ulkoilmasta, lähde metsään. Jos rytmi saa lantiosi liikkeelle, aloita tanssitunnit ja tanssi omassa olohuoneessasi.

  • Miten laihduttaa ilman säännöllistä liikuntaa?

    Laihduttaminen voi tuntua haastavalta, erityisesti jos säännöllinen liikunta ei ole mahdollista. Mutta älä huoli, painonhallinta onnistuu monin muinkin keinoin. Tärkeintä on löytää itselleen sopivat tavat ja muistaa, että pienetkin muutokset voivat johtaa suuriin tuloksiin. Tässä...
  • 10 vähäkalorista hedelmää - näitä voit syödä hyvällä omallatunnolla

    Hedelmät ovat tärkeä vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde jokaisen ruokavaliossa. Vaikka kaikki hedelmät sisältävät elimistöllesi muun muassa kuituja ja tärkeitä ravintoaineita, ei niitäkään kannata ahmia aivan mielin määrin. Osa hedelmistä sisältää nimittäin yllättävän paljon kaloreita, kuten...
  • Elinikäinen painonhallinta – kuinka siinä voi onnistua?

    Tuore suomalainen väitöstutkimus tarjoaa uudenlaisen tavan nähdä ja ymmärtää painonhallintaa. Tutkimuksessa painonhallinta näyttäytyy elämäntyylinä, joka on kehittynyt läpi elämänkulun ja joka ei vaadi äärimmäisiä kuntokuureja tai paastoamista, vaan on nautittava tapa elää ja pitää itsestä...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest