Millainen on järkevä tavoite?

Hyvä tavoite on realistinen, mutta innostava. Tavoitteen tulisi olla myös sellainen, josta saat onnistumisen kokemuksia. Jos tavoitteenasi on pudottaa vaikka 20 kiloa, kannattaa ehdottomasti tämä pilkkoa pienempiin välitavoitteisiin. On kuitenkin muistettava, että tavoitteen ei välttämättä tarvitse olla kilomäärä tai senttiluku vyötäröltä. Parempi tavoite olisi joku toiminnallinen tavoite, joka johtaa painon putoamiseen.

Konkreettisuus on valtti

Kun suunnittelee tällaista toiminnallista tavoitetta, on tärkeää huomioida sen tarkkuus. Lisään liikuntaa tai pienennän annoskokojani ei välttämättä ole parhaita mahdollisia muutostavoitteita. Alan käymään tiistaisin uimassa ja torstaisin kuntosalilla on jo paljon parempi ja konkreettisempi tavoite. Syömisen suhteen konkreettisia muutostavoitteita voisi olla esimerkiksi: en enää santsaa ruokaa, vaan pakastan loput ruoan tähteet seuraavalle kerralle ja valitsen jälkiruoan sijaan hedelmän henkilöstöravintolassa.

Ruokapäiväkirjaa pitämällä havaitset helposti ne kohdat, joista saat liikaa turhaa energiaa. Sen jälkeen pohdi tarkkaan millaiseen pysyvään muutokseen olisit valmis. Muutoksen on hyvä olla sellainen johon pystyt sitoutumaan myös kesäkuussa. Vähennätkö juuston määrää voileipiesi päällä? Jätätkö tuoremehun juomisen vain viikonlopun aamuihin? Sinä olet itsesi paras asiantuntija ja pystyt taatusti löytämään oleelliset muutoskohteet, joille voit asettaa tavoitteet. Sinä myös tunnet juuri sinun arkesi parhaiten, siksi muiden asettamat tavoitteet eivät ole niin hyviä. Hyvän tavoitteen pitää istua juuri sinun arkeesi.

Muista myös, että ihminen on erehtyväinen. Mikäli olet asettanut jonkin tavoitteen ja huomaat sen arjessa liian vaikeaksi toteuttaa, muuta sitä sellaiseksi, että sen toteuttaminen on helpompaa. Elämään aina tulee myös mutkia matkaan ja harvoin arki rullaa kovin montaa viikkoa ilman sairastumisia, aikataulun muutoksia, juhlia tai jotain muutoksia, joilla on vaikutusta liikkumis- tai syömisrutiineihimme.

Sinulle sopiva tavoite on:

  • realistinen
  • sinun arkeesi helposti mukautuva
  • jollain tapaa mitattava/seurattava
  • mieluinen
  • jämpti, mutta joustava

Krista Kupariharju

Hanna Partanen, laillistettu ravitsemusterapeutti

Hanna Partanen on terveystieteiden maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti joka toimii Keventäjien ravitsemusasiantuntijana. Hän tuli suurelle yleisölle tutuksi MTV3-televisiokanavan Olet mitä syöt -ohjelmasta, jossa hän ohjasi ylipainoisia uusien terveellisten ruokailutottumusten pariin räväkällä tyylillään. Energinen Hanna työskentelee yrittäjänä, pitää ravitsemusterapian yksityisvastaanottoa, vetää yrityksissä elämäntaparemonttiryhmiä, kirjoittaa kirjoja sekä kouluttaa ja luennoi ravitsemuksesta.

  • Ruokakello toimimaan aamupalalla

    Aamupala unohtuu helposti ja syöminen painottuu arjen kiireessä iltaan. Päivän aikana syötyjen kalorien määrällä puhutaan usein olevan ainostaan merkitystä painonhallinnan kannalta, mutta uusimmat tutkimukset laittavat kyseenalaistamaan väitteen. Aamun kalori ei olekaan ehkä täysin sama asia...
  • Millainen on järkevä tavoite?

    Nyt vuoden vaihtuessa motivaatio uuden terveellisemmän elämän aloittamiseen on parhaimmillaan. Tällainen motivaatiopiikki saattaa aiheuttaa myös sen, että asettaa itselleen liian epärealistiset tavoitteet. Oman tavoitteen asetteluun kannattaakin kuluttaa tovi jos toinenkin. Tavoite on kuitenkin hyvä asettaa:...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest