Ruokakello toimimaan aamupalalla

Keho toimii sisäisten kellojen tahtiin

Useat fysiologiset toimintomme on säädelty erilaisten sisäisten kellojen mukaan, jotka toimivat tietyissä rytmeissä. Aivoissa toimii pääkello, mutta nyt puhutaan myös pienistä kelloista, jotka toimivat muualla elimistössämme kuten rasvakudoksessa, maksassa, sydämessä, haimassa ja suolistossa. Valo säätelee pääosin aivojemme pääkelloa, kun taas ruokailut ohjaavat pikkukelloja. Terveysongelmia on havaittu esiintyvän, kun pikkukellot toimivat eriaikaa pääkellomme kanssa.

Aamulla pääkellomme lähtee käyntiin. Samalla on hyvä saada myös pikkukellot käyntiin, jotta ne toimisivat samaan tahtiin pääkellon kanssa. Käynnistys tapahtuu ruokailun avulla, jonka vuoksi aamupalaa ei kannata jättää väliin. Hormonitoiminnot ontuvat, kun aamiainen jää syömättä. Kun elimistön pikkukellot toimivat samaan tahtiin pääkellon kanssa, toimivat hormonitoiminnot, sokeri- sekä rasva-aineenvaihdunnat tehokkaimmalla tavallaan.

Aamupalalla on huomattu olevan vaikutusta etenkin kolesteroliin ja verensokeritasapainoon. Vuorokausirytmistä poikkeava syöminen voi aiheuttaa verensokerin liiallisen nousun sekä heikentää glukoosinsietokykyä. Tällä on merkitystä etenkin diabetesriskissä olevilla. Tutkimuksissa on myös huomattu, että aamupäiväpainotteiseen syömiseen siirtyminen laskee kolesteroliarvoja. Aamupainotteisesti syöneet ovat laihtuneet eräässä tutkimuksessa jopa viisi kiloa enemmän kuin iltapainotteisesti syöneet, vaikka ruokamäärä oli tutkittavilla sama. Lisätutkimusta tähän tosin kaivataan.

Aamupala käynnistää elimistön parhaalla tavalla. Aamupalan laatua ei saa kuitenkaan unohtaa, kun aamulla avaa jääkaapin. Hyvä aamiainen sisältää kuitupitoisia hiilihydraatteja, jotka toimivat aivoje energialähteenä sekä proteiinia, joka pitää kylläisenä lounaaseen asti. Kun aamupala sisältää kasviksia, marjoja tai hedelmiä saa elimistö jo aamiaisella tarvitsemiaan vitamiineja päivän toimintoihin. Kunnon aamiainen pitää päivän vireystilaa hyvin yllä, eikä nälkä pääse heti vaivaamaan töihin saavuttua. Itselleen sopivan aamiaisen löytämiseen voi mennä hetki, mutta se todella kannattaa!

Krista Kupariharju

Hanna Partanen, laillistettu ravitsemusterapeutti

Hanna Partanen on terveystieteiden maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti joka toimii Keventäjien ravitsemusasiantuntijana. Hän tuli suurelle yleisölle tutuksi MTV3-televisiokanavan Olet mitä syöt -ohjelmasta, jossa hän ohjasi ylipainoisia uusien terveellisten ruokailutottumusten pariin räväkällä tyylillään. Energinen Hanna työskentelee yrittäjänä, pitää ravitsemusterapian yksityisvastaanottoa, vetää yrityksissä elämäntaparemonttiryhmiä, kirjoittaa kirjoja sekä kouluttaa ja luennoi ravitsemuksesta.

  • Ruokakello toimimaan aamupalalla

    Aamupala unohtuu helposti ja syöminen painottuu arjen kiireessä iltaan. Päivän aikana syötyjen kalorien määrällä puhutaan usein olevan ainostaan merkitystä painonhallinnan kannalta, mutta uusimmat tutkimukset laittavat kyseenalaistamaan väitteen. Aamun kalori ei olekaan ehkä täysin sama asia...
  • Millainen on järkevä tavoite?

    Nyt vuoden vaihtuessa motivaatio uuden terveellisemmän elämän aloittamiseen on parhaimmillaan. Tällainen motivaatiopiikki saattaa aiheuttaa myös sen, että asettaa itselleen liian epärealistiset tavoitteet. Oman tavoitteen asetteluun kannattaakin kuluttaa tovi jos toinenkin. Tavoite on kuitenkin hyvä asettaa:...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest