Tee laihdutuksesta itsellesi helpompaa – lue asiantuntijan ohjeet

Stressin vaikutus painonpudotukseen

Aina ei välttämättä ole oikea aika laihduttaa, sillä pahimmillaan hankala stressi voi jopa vaikeuttaa painonpudotusta ja tuoda vain lisäkuormitusta muutenkin rasittuneelle laihduttajalle. Psykologi Riikka Turku antaa vinkkejä siihen, miten laihduttamisen ja kiireisen elämäntilanteen voi sovittaa onnistuneesti yhteen.

–Kannattaa ainakin heti alkuun miettiä, miten laihdutuksen aikoo aloittaa. On olemassa hyvää tutkimusnäyttöä siitä, että mahdollisimman stressitön ja vakaa lähtötilanne enteilee hyvää laihdutustulosta, psykologi Riikka Turku kertoo. Laihdutusta ei siis ehkä kannata suunnitella isojen elämänmuutosten ja kriisien ajankohtaan.

Mutta kenelläpä meistä ei olisi stressiä elämässämme? Turun arvion mukaan vain noin viidenneksellä hänen tapaamistaan laihduttajista lähtötilanne todella on vakaa ja rauhallinen; huomattavasti yli puolella on elämässään enemmän tai vähemmän stressiä. Monet heistä ovat myös lähteneet laihduttamaan nopealla päätöksellä, sen kummemmin asiaa miettimättä. Onnistumisen todennäköisyyttä kuitenkin kasvattaa, jos alkuun tekee itselleen edes jonkinlaisen toimintasuunnitelman ja miettii, miten saisi elämäntapamuutoksista pysyviä.

Epäonnistumisten kautta voittoon

Vaikka Turun mukaan onnistunut laihdutus on pitkän kypsyttelyn tulos, ei epäonnistumista kuitenkaan kannata pelätä.

–Usein laihdutuksessa onnistujat ovat niitä, jotka ovat epäonnistuneet kantapään kautta monesti aiemmin. Painonpudotuksessa ei kannata luovuttaa, jos on pari epäonnistumista takana. Epäonnistuminen tuo usein tuo kokemusta siitä, mikä on juuri se minulle oikea tapa pudottaa painoa, Turku selvittää.

Tavoitteena nopea painonpudotus vai hyvinvointi?

Riikka Turku kyseenalaistaa ajatusmallin, jossa laihdutuksen päätavoitteena on pudottaa painoa mahdollisimman runsaasti. Liian askeettiset laihdutuskuurit kostautuvat helposti painon jojoiluna tai pahimmillaan jopa lihomisena.

Kilojen tuijottamisen sijaan Turku kannustaa pohtimaan, millaisilla muutoksilla arkea voisi jaksaa paremmin ja tekemään elämänmuutoksia sen mukaan. Turulla on kaksi vinkkiä ihmisille, jotka haluavat keventää ja samalla tukea omaa hyvinvointiaan stressaavasta elämäntilanteesta huolimatta.

–Ensimmäinen tärkeä asia on säännöllinen syöminen. Järkevä, terveellinen, säännöllinen ateriarytmi tukee jaksamista työssä ja sen ulkopuolella. Toinen on sellainen liikunta, mistä todella nauttii. Ei siis sellainen, jossa lasketaan sykettä, kilometrejä, kaloreita tai askelia ja näytetään salilla sille vieressä olevalle kaverille, että minä jaksan vielä enemmän. Tärkeää on valita sellainen laji, josta itse saa todella nautintoa, Turku täsmentää. Silloin liikunta löytää paikkansa kiireisemmässäkin arjessa.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest