Kilot ja diabetes-lääkitys jäivät Keventäjien myötä – Kari on nyt ”terveempi kuin 30 vuoteen”

Kirjoittaja Laura Paavola

Tavoitteensa saavuttanut Kari muistuttaa, että kuukaudessa ei tapahdu ihmeitä, mutta vuodessa voi saavuttaa paljonkin.

Viime huhtikuussa vastikään eläkkeelle siirtynyt Kari Luomakoski, 67, päätti ottaa ratkaisevan askeleen kohti kevyempää elämää. Kumppaniksi matkalle lähti Keventäjät-palvelu, joka oli miehelle tuttu jo entuudestaan.

“Diabeteksen myötä totesin, että nyt painolle on tehtävä jotain. Päätin aloittaa ohjelman, jota olin Keventäjien avulla yrittänyt aiemmin. En vain koskaan ollut riittävän päättäväinen”, Kari kertoo muutosmatkansa alkutaipaleesta.

Jotta muutos olisi tällä kertaa pysyvä, hän asetti itselleen kolme selkeää tavoitetta. Seuraavan vuoden aikana kiloja tulisi lähteä reilu 20 (tavoitepaino 80 kiloa) ja painoindeksin tulisi näyttää normaalia alle 25:n lukemaa. Lisäksi hän halusi päästä eroon 2 tyypin diabeteksesta.

“Lähtöpainoni huhtikuussa 2023 oli 102.7 kiloa ja pituuteni 186.5 cm.”

Tavoitepainoon etuajassa

Kari käytti ohjeistuksena aiemmin tilaamansa Keventäjien ohjelmaa, mutta lisäsi mukaan “omia mausteita”. Kari kertoo startanneensa urakan tiukalla 1200 kilokarin dieetillä, joka keventymisen edistymisen myötä vakiintui suositeltuun 1500 kilokaloriin päivässä.

LUE MYÖS: Miksi 1500 kcal on Keventäjissä ravintoaineiden näkökulmasta alin suositeltu energiansaanti ?

“Päätökseen kuului, että vuoden aikana en nauti mitään makeaa enkä alkoholia. Lisäksi ajatuksena oli, että kävelen keskimäärin 10,000 askelta päivässä”, Kari kertoo.

Keventyminen lähtikin vauhdilla käyntiin, ja 80 kilon tavoitepaino saavutettiin jo tämän vuoden tammikuussa – useampi kuukausi etuajassa! Huhtikuun lopulla mies uskoo painavansa noin 76 kiloa. Yli 80 kilon lukeman ei hänen mukaansa enää koskaan mennä.

“Nyt helmikuun alussa painonpudotus on jatkunut ja tavoitteenani on aloittaa nyt lihasten kehittäminen kuntosaliharjoittelulla.”

Terveystarkastuksessa iloisia uutisia

Sen lisäksi, että keventyminen on näkynyt fyysisessä ulkomuodossa, uusilla elämäntavoilla on ollut vaikutusta myös kokonaisvaltaiseen terveyteen. 

Syyskuussa tehdyssä terveystarkastuksessa nimittäin selvisi, että Karin pitkäaikainen verensokeri oli hyvällä tasolla, samoin kolesteroli ja maksa-arvot.

“Olin terveempi kuin 30 vuoteen. Lääkäri antoi myös luvan luopua diabeteksen lääkityksestä, ja näin tein lokakuun alussa”, Kari iloitsee.

Ruokailurytmi avainasemassa

Keventäjien työkalut ovat olleet Karilla ahkerassa käytössä matkalla kohti kevyempää elämää.

“Olen pitänyt ruokapäiväkirjaa päivittäin, samoin olen seurannut painoa sekä veren sokeriarvoja päivittäin. Minulla on myös liikuntapäiväkirja, jonka täytän päivittäin.”

Tärkeimmäksi opiksi Kari kertoo uudenlaisen ruokailurytmin opettelemisen. Kasvisten määrä ruokavaliossa on lisääntynyt huimasti, ja entiseen elämään kuuluneet pikaruoat ja makeat herkut ovat jääneet historiaan.

“Vuodessa ihminen kykenee irtautumaan haitallisista tavoistaan. En enää edes ajattele kahville mennessäni ottaa kahvin seuraksi herkullista munkkia, vaan mikäli on pakko syödä, otan esimerkiksi riisipiirakan”, Kari vinkkaa.

Kari suosittelee Keventäjien palvelua ihan kaikille. 

“Muutoksen myötä olosta tulee mahtava ja myös unen laatu paranee. Ainakin itselläni on energiaa yhtä paljon kuin ollessani parhaassa työiässä.”

“Tämä on ollut mukava sekä antoisa projekti. Kuukaudessa ei tapahdu ihmeitä, mutta vuodessa paljonkin”, Kari lisää.

Karin Vinkit TOP5

1. Vältä sokereita, roskaruokaa ja lisää kasvisten käyttöä. Kun perhe on halunnut esimerkiksi pizzalle, olen syönyt omani puoliksi vaimoni kanssa.

2. Alkoholi on täynnä turhaa energiaa, ja alkoholin nauttimisen yhteydessä ruokailukuri lipsahtaa helposti.

3. Syö päivittäin aamiainen, lounas ja illallinen. Hyvä välipala, mikäli sellaista tarvitaan, on hedelmä.

4. Seuraa tarkasti ruokailua, painoa sekä liikuntaa.

5. Vuosi on lyhyt aika, mutta yhdessä vuodessa voi saavuttaa valtavasti.

 

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest

Terveysajattelu tekee annoksesta maistuvan ja terveellisen