Liikapaino ja diabetes

Kirsi Pietiläinen, lääkäri

Eräät kaikkein säälittävimmät näkemäni potilaat ovat olleet diabeetikoita. Elämänlaadussa ei ole hurraamista, kun jalat on amputoitu, takamuksessa on jalkapallon mentävä makuuhaava, jalan tyngissä muutama pienempi ja kaikissa haavoissa kasvaa vaikeasti hoidettava sairaalabakteeri. Potilas itse ei kauheutta onneksi näe, sillä hän on lähes sokea. Tietty haavat tuntuvat epämiellyttäviltä, ja jaloissa – tai siis niissä tyngissä – on aavesärkyjä. Pistelee ja puutuu sieltäkin, missä mitään ei enää ole. Munuaisten tuhoutuminen se varsinainen riesa on; ihmistorson on raahauduttava 3 kertaa viikossa dialyysiin keinomunuaishoitoon, jotta henki säilyisi. Tiukassa se henki onkin. Edes sydäninfarkti ei sitä vienyt.

Diabeetikoita on paljon

Onneksi näin ei käy kaikille diabeetikoille. Silti diabetes on mielestäni yksi merkittävimmistä kansantaudeistamme. Ja paljon vakavampi uhka kansamme terveydelle kuin ymmärretäänkään. Diabetesliiton nettisivujen mukaan tyypin 1 diabeetikoita on Suomessa noin 40 000 ja tyypin 2 diabeetikoita noin 240 000. Mikäli diabeteksen ilmaantuminen pysyy ennallaan, 25 vuoden kuluttua tyypin 2 diabeetikoita on lähes kaksinkertaisesti nykyiseen verrattuna.

Moni sairastaa diabetesta tietämättään. Diagnosoimattomia tyypin 2 diabeetikoita arvellaan olevan Suomessa noin 200 000, lähes saman verran kuin jo tiedossa olevia tyypin 2 diabeetikoita.

Tyypin 1 diabetes

Tyypin 1 diabetekseen sairastutaan yleisimmin ennen aikuisikää. Sen vuoksi sitä sanottiin aikaisemmin nuoruustyypin diabetekseksi. Tässä diabeteksen muodossa haima sairastuu, eikä pysty enää tuottamaan elimistön tarvitsemaa insuliinia. Sen vuoksi hoitona on aina pistettävä insuliini (ehkä jo lähivuosina insuliinia voidaan annostella esim. hengittäen). Ruokavalio ja liikunta ovat luonnollisesti tärkeä osa hoitoa.

Tyypin 1 diabeteksen syntymekanismia ei täysin ymmärretä eikä sitä siksi osata vielä ehkäistä. Pieni osa taudista on perinnöllistä, ja osasyyksi epäillään ympäristöperäisiä altisteita, esim. virustulehduksia ja ravintotekijöitä varhaislapsuudessa.

Tyypin 2 diabetes

Valtaosa diabeetikoista on kakkostyyppiä. Aiemmin tyypin 2 diabetekseen ei juuri koskaan sairastunut lapsia tai nuoria, mutta nyt lihavuuden yleistymisen myötä myös nuoremmissa ikäpolvissa on löytynyt tätä diabeteksen muotoa. Jopa 70-90 % tyypin 2 diabeteksesta voitaisiin välttää, mikäli kansa pysyisi normaalipainoisena. Osa tyypin 2 diabeteksesta on perinnöllistä – luultavasti osittain siksi, että lihavuuskin periytyy.

Alkuvaiheessa 2 tyypin diabeteksessa insuliinin vaikutus on heikentynyt lihaksissa, maksassa ja rasvakudoksessa. Tässä vaiheessa hoitona ovat tabletit. Myöhemmin myös insuliinin eritys haimasta vähenee, jolloin tarvitaan insuliinipistoksia. Kaikissa vaiheissa laihdutus, liikunta ja terveelliset ruokatottumukset ovat parasta tyypin 2 diabeteksen hoitoa.

Raskausdiabetes

Raskaus saattaa tuoda esiin diabetestaipumuksen. Sen vuoksi odottavien äitien veren ja/tai virtsan sokeria tarkkaillaan säännöllisesti. Stakesin tilastojen mukaan 12 %:lla synnyttäjistä oli vuonna 2004 raskausdiabetes. Raskausdiabeetikoilla on suurempi alttius sairastua myöhemmin tyypin 2 diabetekseen. Puhkeamista voi jarruttaa liikkumalla ja liikapainon välttämisellä.

Esidiabetes

Diabeteksen kehittyminen kestää vuosia. Tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn tähtäävässä Dehko 2D-hankkeessa tutkittiin 45-74 –vuotiaita aiemmin terveitä suomalaisia, ja havaittiin, että jopa 20-25 %:lla oli esidiabetes. Jos alkava sokeriaineenvaihdunnan häiriö havaitaan ajoissa ja sitä aletaan hoitaa, diabetes voi jäädä puhkeamatta. Myös jo sairastuneet voivat saada tautinsa kuriin topakalla hoidolla.

Huolestuitko?

Diabetesta ei kannata pelätä, mutta nöyrästi siihen kannattaa suhtautua. Diabeteksen puhkeamista edeltää pitkä, vuosia kestävä oireeton jakso. Sen vuoksi, jos sinulla on ikää yli 40 vuotta, painoindeksi lähellä tai yli 30 kg/m2 ja jos vyötärönympäryksesi on yli 90 cm (naiset) / yli 100 cm (miehet), niin diabeteksen riskitekijät kannattaisi tutkituttaa. Erityisesti jos sinulla jo on oireita, väsymystä (erityisesti ruokailun jälkeen nukuttaa), janon tunnetta ja virtsaamisen lisääntymistä, terveystarkastus kannattaisi tehdä.

Tarkastukseen kuuluvat esim. sukuhistorian selvittäminen, paino, vyötärönympärys, verensokeri, pitkäaikaissokeri (hemoglobiini A1c, HbA1c), kolesteroli, verenpaine ja sydämen terveys (mm. sydänfilmi).

Hoida itseäsi hyvin: liiku joka päivä ja syö ravintorikasta, mutta kevyttä ruokaa. Näin vältät diabeteksen!

Diabetes on yksi merkittävimmistä kansantaudeistamme. Moni sairastaa sitä jopa tietämättään. Monipuolisen ja kevyen ruokavalion sekä liikunnan merkitys taistelussa diabeteksen puhkeamista vastaan on kiistaton.

Kirsi Pietiläinen

Kirsi Pietiläinen, lääkäri

Kirsi Pietiläinen on lääkäri, lihavuustutkija ja apulaisprofessori Helsingin Yliopiston lihavuustutkimusyksikössä. Kirsillä on pitkä ja monipuolinen käytännön kokemus ylipainon ja lihavuuden hoidosta. Kirsi toimi Keventäjien asiantuntijana vuosina 2006-2015.

  • Ylipaino vai rapakunto - kumpi on pahempi?

    Normaalipainoinen ja hyväkuntoinen jaksaa paremmin ja on terveempi kuin huonokuntoinen ja ylipainoinen. Mutta entä jos pystyy tavoittelemaan vain jompaakumpaa, hyvää kuntoa tai normaalipainoa, kumpaa kannattaa yrittää? Onko siis terveyden kannalta tärkeämpää olla normaalipainoinen kuin hyväkuntoinen?...
  • Liikunta kohentaa mielialaa

    Moni on hurahtanut juoksemiseen, toiset ovat koukussa kuntosaliin. Kaikki puhuvat endorfiineista, liikunnan aikana erittyvistä aivoja huumaavista aineista, jotka antavat liikkujalle euforisen hyvänolon tunteen ja saavat jotkut jopa riippuvaiseksi liikunnasta. Liikunnan jälkeisen hyvänolon tunteen lisäksi liikunta...
  • Nainen, PCOS ja paino

    Kun paino nousee, naama kukkii, karvoitusta on liikaa ja väärissä paikoissa, kuukautiset jäävät pois tai tulevat milloin sattuvat ja lapsen saanti on kohtuuttoman vaikeaa, kyseessä voi olla monirakkulaiset munasarjat eli polycystic ovary (PCO)-syndrooma. PCOS on...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest