Grillaaminen on terveellistä

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Grillaaminen on hyvä tapa valmistaa ruokaa, kun muistaa keventämisen periaatteet. Makkarastakaan ei tarvitse kokonaan luopua, mutta muista ettei se ole kesän ainoa vihannes. Monella grillatessa kuluu kalja poikineen ja alkoholinkäyttö onkin usein se haastavampi puoli. Alla koottuna Keventäjän grillijuhlien menu –  nauttikaa ja herkutelkaa, terveellisesti, mutta taatusti maukkaasti!

Alkupala

Alkuun laitetaan erilaisista kasviksista koottu napostelulautanen. Nyt ovat kesävihannekset ja -juurekset parhaimmillaan: porkkanaa, kukkakaalia, naurista, kurkkua tai mitä ikinä mieli tekee. Pilkotaan reiluiksi paloiksi ja tarjotaan kermaviilidipin kanssa. Kun kasvikset ovat omissa sektoreissaan, jokainen voi valita mielensä mukaan. Lapsetkin tykkäävät ja jaksavat odotella ruuan valmistumista.

Pääruoka ja lisukkeet

Pääruuaksi on tarjolla vähän jokaiselle jotakin. Kasvissyöjää hemmotellaan kasvisvartailla, joihin voi laittaa vaikka paprikaa, sipulia, herkkusieniä ja halloumijuustoa. Voidellaan kevyesti sitruuna-rypsiöljyllä ja soijakastikkeella. Grillissä paistuu myös naudan sisäfilee kokonaisena. Ensin pintaan väri parillalla ja sitten folion sisään hautumaan. Mausteeksi riittääkin vain suola ja pippuri. Broilerin rintafilee ja siika kypsyvät rintarinnan. Muista, ettet kypsennä liikaa. Kalan mausteeksi riittää pippuri, suola ja sitruuna. Broilerille tehdään marinadi jogurtista ja tandoortahnasta (saa valmiina kaupasta). Muista, että tahna on voimakasta ja sitä tarvitaan vain 1 rkl / 1 dl jogurttia. Marinoi vähintään 4 h ja pyyhi ylimääräinen marinadi pois ennen paistamista. Lisäksi grilliin laitetaan bataattilohkoja ja maissintähkiä.

Pääruuan kanssa tarjotaan tietenkin perunaa, mutta tällä kertaa tillin sijasta maustetaan rosmariinilla. Valitse pieniä uusia perunoita. Keitetään juuri ja juuri kypsäksi, kaadetaan vesi pois, pilkotaan kattilaan reilusti tuoretta rosmariinia ja loraus rypsiöljyä. Sekoitellaan varovasti ja kesän ehdottomasti paras perunaruoka on valmis.

Keventäjän grillijuhlissa tarjotaan tietenkin paljon salaatteja. Perussalaatissa on jäävuorisalaattia, lollorossoa ja rukolaa, tomaattia sekä kurkkua. Makua tuomaan paahdetaan päälle pinjansiemeniä. Kastikkeeksi riittää basilikalla maustettu rypsiöljy. Toiseen salaattiin laitetaan fetajuustoa, oliiveja ja kesäsipulia. Kolmannessa salaatissa makua on tuomassa tuore timjami, basilika ja oregano.

Aterian päätteeksi

Jälkiruuaksi kootaan iso vadillinen mansikoita, tuoretta ananasta, erilaisia meloneita ja nektariineja. Kaikki pilkotaan sopiviksi paloiksi. Muista tehdä paljon, sillä nämä tekevät kauppansa, erityisesti lasten keskuudessa.

Läpi aterian tarjoillaan hyvää ruisleipää, kivennäisvettä ja raikasta lähdevettä. Tarjolla on myös kylmää kuohuviiniä, valkoviiniä ja sangriaa, joka on valmistettu alkoholittomasta viinistä.

Aina on syytä kutsua ystäviä kylään

Miltä menu maistui? Minulle ainakin tuli nälkä tätä kirjoittaessa. Taidankin kutsua ystäviä kylään ja tällä kertaa lähetän oikein kutsukortit postissa. Mahtavat yllättyä, vaikkei ole mitään erityistä syytä juhlaan. Riittäähän syyksi vaikka loma, hyvä seura ja loistava ruoka, eikö niin?

Kokeile reseptejä:

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

  • Ensimmäinen askel kohti hyvinvointia

    Kysyn usein asiakkailta, miksi he eivät ole onnistuneet painonhallinnassa. Useimmat sanovat perimmäiseksi syyksi itsekurin puutteen ja sen, että laihduttaminen on aina ollut jossain määrin kuuri, joka alkaa ja päättyy. Tarvitaanko hyvinvointiin itsekuria? Painonhallinnassa onnistuneet eivät...
  • Proteiinista potkua liikuntaan

    Lihakset ja luusto on ihmisen tukiranka, jota kannattaa pitää hyvässä kunnossa. Erityisen tärkeää on muistaa tämä laihtuessa. Riittävällä liikunnalla ja oikeanlaisella proteiinipitoisella ruokavaliolla varmistetaan, että paino lähtee oikeasta paikasta eli rasvasta ei lihaksista eikä myöskään...
  • Onko kalori aina kalori?

    Laihdutuksen kultainen lause lienee "laihdut, kun syöt vähemmän kuin kulutat". Periaatteessa totta, mutta ongelmana on kuitenkin ihmiskehon nerokas systeemi, joka on luotu turvaamaan eloonjääminen myös silloin kun ruokaa on niukasti tarjolla. On monia esimerkkejä, miten...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest