Grillaaminen on terveellistä

Grillaaminen on hyvä tapa valmistaa ruokaa, kun muistaa keventämisen periaatteet. Makkarastakaan ei tarvitse kokonaan luopua, mutta muista ettei se ole kesän ainoa vihannes. Monella grillatessa kuluu kalja poikineen ja alkoholinkäyttö onkin usein se haastavampi puoli. Alla koottuna Keventäjän grillijuhlien menu –  nauttikaa ja herkutelkaa, terveellisesti, mutta taatusti maukkaasti!

Alkupala

Alkuun laitetaan erilaisista kasviksista koottu napostelulautanen. Nyt ovat kesävihannekset ja -juurekset parhaimmillaan: porkkanaa, kukkakaalia, naurista, kurkkua tai mitä ikinä mieli tekee. Pilkotaan reiluiksi paloiksi ja tarjotaan kermaviilidipin kanssa. Kun kasvikset ovat omissa sektoreissaan, jokainen voi valita mielensä mukaan. Lapsetkin tykkäävät ja jaksavat odotella ruuan valmistumista.

Pääruoka ja lisukkeet

Pääruuaksi on tarjolla vähän jokaiselle jotakin. Kasvissyöjää hemmotellaan kasvisvartailla, joihin voi laittaa vaikka paprikaa, sipulia, herkkusieniä ja halloumijuustoa. Voidellaan kevyesti sitruuna-rypsiöljyllä ja soijakastikkeella. Grillissä paistuu myös naudan sisäfilee kokonaisena. Ensin pintaan väri parillalla ja sitten folion sisään hautumaan. Mausteeksi riittääkin vain suola ja pippuri. Broilerin rintafilee ja siika kypsyvät rintarinnan. Muista, ettet kypsennä liikaa. Kalan mausteeksi riittää pippuri, suola ja sitruuna. Broilerille tehdään marinadi jogurtista ja tandoortahnasta (saa valmiina kaupasta). Muista, että tahna on voimakasta ja sitä tarvitaan vain 1 rkl / 1 dl jogurttia. Marinoi vähintään 4 h ja pyyhi ylimääräinen marinadi pois ennen paistamista. Lisäksi grilliin laitetaan bataattilohkoja ja maissintähkiä.

Pääruuan kanssa tarjotaan tietenkin perunaa, mutta tällä kertaa tillin sijasta maustetaan rosmariinilla. Valitse pieniä uusia perunoita. Keitetään juuri ja juuri kypsäksi, kaadetaan vesi pois, pilkotaan kattilaan reilusti tuoretta rosmariinia ja loraus rypsiöljyä. Sekoitellaan varovasti ja kesän ehdottomasti paras perunaruoka on valmis.

Keventäjän grillijuhlissa tarjotaan tietenkin paljon salaatteja. Perussalaatissa on jäävuorisalaattia, lollorossoa ja rukolaa, tomaattia sekä kurkkua. Makua tuomaan paahdetaan päälle pinjansiemeniä. Kastikkeeksi riittää basilikalla maustettu rypsiöljy. Toiseen salaattiin laitetaan fetajuustoa, oliiveja ja kesäsipulia. Kolmannessa salaatissa makua on tuomassa tuore timjami, basilika ja oregano.

Aterian päätteeksi

Jälkiruuaksi kootaan iso vadillinen mansikoita, tuoretta ananasta, erilaisia meloneita ja nektariineja. Kaikki pilkotaan sopiviksi paloiksi. Muista tehdä paljon, sillä nämä tekevät kauppansa, erityisesti lasten keskuudessa.

Läpi aterian tarjoillaan hyvää ruisleipää, kivennäisvettä ja raikasta lähdevettä. Tarjolla on myös kylmää kuohuviiniä, valkoviiniä ja sangriaa, joka on valmistettu alkoholittomasta viinistä.

Aina on syytä kutsua ystäviä kylään

Miltä menu maistui? Minulle ainakin tuli nälkä tätä kirjoittaessa. Taidankin kutsua ystäviä kylään ja tällä kertaa lähetän oikein kutsukortit postissa. Mahtavat yllättyä, vaikkei ole mitään erityistä syytä juhlaan. Riittäähän syyksi vaikka loma, hyvä seura ja loistava ruoka, eikö niin?

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

  • Painonhallinta läpi elämänkaaren

    Elämme ympäristössä, jossa useimmat meistä joutuvat pohtimaan painonhallintaa ja miettimään valintojaan vaaliakseen terveyttään. Arki liikuttaa meitä yhä vähemmän ja energiaa tulee helposti yli tarpeen. Lapsuudessa tehdään pohjatyötä aikuisuuden valinnoille. Vaikka aikuisena voi muuttaa tapojaan ja...
  • Grillaaminen on terveellistä

    Grillaaminen on hyvä tapa valmistaa ruokaa, kun muistaa Keventämisen periaatteet. Usein grillaamisen ohessa tapahtuva alkoholinkäyttö onkin se haastavampi puoli. Grillaaminen on hyvä tapa valmistaa ruokaa, kun muistaa keventämisen periaatteet. Makkarastakaan ei tarvitse kokonaan luopua, mutta...
  • Gluteeniton leivonta ja ruoanvalmistus

    Gluteeniton ruoanvalmistus ja leivonta eivät vaadi ihmeellisiä taitoja, vaan tietoa gluteenittomista raaka-aineista ja tarkkuutta valmistuksen eri vaiheissa. Tulos on onnistuneempi kuin uskotkaan. Monet ruoka- ja leivontareseptit muuttuvat helposti gluteenittomiksi, kunhan vaan korvaa ohjeen viljat ruokavalioonsa...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest