Arjen ruuanlaitossa vaivattomuus on arvossaan. Erityisesti nälkäinen keventäjä ei halua kovin montaa tuntia sovitella kokinhattua päähänsä, sillä silloin houkutus syödä jo ennen ruuan valmistumista on kova.
Monen mielikuvissa puolivalmisteita ja nopeasti valmistuvia ruokia leimaa epäterveellisyys. Valmisateriat, grilliherkut ja kermalla kiireessä maistuvaksi loihditut ruuat ovat kaikki toki nopeasti valmistuvaa ruokaa, mutta miltei yhtä käden käänteessä valmistuvat erilaiset ihanat keitot, ruokaisat lounasleivät sekä pikantit pastat.
Puolivalmisteet ovat monen kiireisen keventäjän pelastus. Muista, että pakastekasvikset ovat ravintoarvoiltaan tuoreiden kasvisten veroisia. Pakaste- ja mikroaterioita voi tuunata edelleen lisäämällä joukkoon kasviksia, pähkinöitä ja siemeniä, lihaa tai kalaa sekä tuoreita yrttejä. Pussijauheitakin voi tuunata paremmiksi lisäämällä joukkoon runsaasti tuoreita aineksia.
Sukkelasti suuhun
Pastat
Perinteisen bolognesekastikkeen syvän maun salaisuus on pitkä haudutus. On kuitenkin olemassa iso joukko pastoja, joiden tuoreus ja raikkaus syntyy hyvin nopeasta valmistuksesta. Esimerkiksi kirsikkatomaatit, oliivit ja kaprikset rakastavat pikavisiittiä pannulla. Muutaman minuutin pastakastikkeita ovat myös:
- Itse tehdyt pestot (perinteisen basilikapeston lisäksi tillipesto, artisokkapesto säilötystä latva-artisokasta, papupesto säilykepavuista sekä hernepesto versoista ja pakasteherneistä)
- Anjovis-parsakaalipasta (parsakaali on parhaimmillaan al dentenä)
- Sitruunainen katkarapupasta (katkaravut sitkistyvät pitkästä keittämisestä)
Keitot
Kun lihaliemi keitetään alusta asti luista tai kalaliemi perkuuosista, puhutaan jo antaumuksellisesta keiton valmistuksesta. Pääosin keitot ovat kuitenkin nopeaa ruokaa. Vartissa kypsäksi kiehuvat:
- Itämaiset kirkasliemiset nuudelikeitot (lisää lihaliemeen esimerkiksi kanelitanko, limetin mehua, pakastepapuja, pakasteparsakaalia sekä vähärasvaista jauhelihaa)
- Sosekeitot nopeasti kypsyvistä kasviksista, kuten kukkakaali ja pakasteherneet sekä pakastettu peruna-sipulisekoitus.
- Kala- jauheliha- ja makkara-/nakkikeitot, joissa joukossa on hyvin pieneksi kuutioituja juureksia
Lounasleivät
Leivät ovat perinteisesti rivakasti koostettavaa ruokaa. Rakenna ruokaisa lounasleipä esimerkiksi:
- Makeassa thai-chilikastikkeessa ja ruiskorppujauhoissa sekä seesaminsiemenissä pyöritetyistä ja pannulla rapeaksi paistetuista tofupihveistä, rucolasta, tomaatista ja basilikapestosta.
- Kevytmozzarellasta, kurkusta, kevätsipulista sekä pirskautuksesta oliiviöljyä ja balsamicoa.
Salaatit
Mitä enemmän raaka-aineita, sen enemmän viitseliäisyyttä vaativia työvaiheita. Kiireisen kokin salaatteja ovat esimerkiksi:
- Papu-fetasalaatti säilykepavuista
- Aasialainen pihvisalaatti, jossa kalakastikkeella, ruokosokerilla, sitruunanmehulla ja mintunlehdillä maustetun kiinankaalipedin päälle nostetaan paistettu naudan minuuttipihvi/broilerin rintafile tai tonnikalaa.
- Kinkku-avokado-päärynäsalaatti (käytä kovan kiireen yllättäessä säilykehedelmiä)
Kokkaa nopeasti, syö hitaasti
Muista, että sen, mitä vartissa valmistuu ei tarvitse tulla nielaistuksi vartissa. Maailmalla on jo jonkin aikaa puhuttu niin sanotusta tiedostavasta syömisestä (mindful eating). Tämä hidasta syömistä kunnioittava ”liike” perustuu buddhalaisuuteen, mutta ismit riisuttuna ajattelutapa sopii kenelle tahansa, jolla on taipumus syödä liikaa kerralla tai ahmia ruoka nopeasti.
Kun ruokahetkeen varataan sen ansaitsema aika, eikä aterioita hotkita seisaaltaan, oman nälän ja kylläisyyden tunnistaminen onnistuu paljon helpommin, eikä ylilyöntejä synny niin helposti. Arjen keskellä ei toki ole aina aikaa pitkän kaavan illallisiin. Muista kuitenkin vaalia niitä aina, kun voit.
Kokeile seuraavia nopeasti valmistuvia Keventäjien herkkuja
- Välimerellinen tomaattipasta 🔒 Keventäjien jäsenille
- Artisokkapestospagetti 🔒 Keventäjien jäsenille
- Raikas ja ripeä lohikeitto 🔒 Keventäjien jäsenille
- Nopea kikhernesalaatti 🔒 Keventäjien jäsenille
- Nopea punajuurisosekeitto 🔒 Keventäjien jäsenille
- Appelsiiniporkkanat 🔒 Keventäjien jäsenille
- Siipiniekan lounasleipä 🔒 Keventäjien jäsenille
- Ruusunmarja-nougatmousse 🔒 Keventäjien jäsenille
- Nopea mansikkakakku yllätysvieraille 🔒 Keventäjien jäsenille
- Kiireisen kokin tacopiiras 🔒 Keventäjien jäsenille
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Kasvikset valloittavat grillin
Grillissä kypsyvät maustevoin mehevöittämät varhaisnauriit, muhkeat, tuorejuustolla täytetyt portobellosienet, aromikas tsatsikin kera tarjottava fenkoli sekä makealla thai chilikastikkeella maustetut hedelmät. Tänä kesänä keventäjä innostuu uudenlaisista grillikasvisherkuista. Onneksi yhä useampi muistaa, että kasvikset kuuluvat grilliritilälle siinä...Maito mahtuu keventäjän lasiin
Keventäjällä on monta hyvää syytä nauttia maitoa ja maitotuotteita. Maidon sisältämä kalsium pitää laihduttajan koville joutuvat luut lujina. Valitse silti maito vähärasvaisena. Laihdutuskuurin aikana moni karsii turhaan ruokavaliostaan tärkeitä elintarvikkeita, kuten maidon. Tämä on valitettavaa,...Montako kaloria lautasella? Vinkkejä annoskokojen arvioimiseen
Kauan keventäneet voivat osata kaloritaulukot ulkoa, mutta jos ei tiedä annoksen painoa, ei ole paljon hyötyä tietää, paljonko energiaa on sadassa grammassa. Silmämääräinen arviointi muuttuu ajan kanssa helpommaksi. Alussa auttavat puntari ja kauppojen valmisruuat. Aloitteleva...