Vartissa valmista kevyttä

Arjen ruuanlaitossa vaivattomuus on arvossaan. Erityisesti nälkäinen keventäjä ei halua kovin montaa tuntia sovitella kokinhattua päähänsä, sillä silloin houkutus syödä jo ennen ruuan valmistumista on kova.

Monen mielikuvissa puolivalmisteita ja nopeasti valmistuvia ruokia leimaa epäterveellisyys. Valmisateriat, grilliherkut ja kermalla kiireessä maistuvaksi loihditut ruuat ovat kaikki toki nopeasti valmistuvaa ruokaa, mutta miltei yhtä käden käänteessä valmistuvat erilaiset ihanat keitot, ruokaisat lounasleivät sekä pikantit pastat.

Puolivalmisteet ovat monen kiireisen keventäjän pelastus. Muista, että pakastekasvikset ovat ravintoarvoiltaan tuoreiden kasvisten veroisia. Pakaste- ja mikroaterioita voi tuunata edelleen lisäämällä joukkoon kasviksia, pähkinöitä ja siemeniä, lihaa tai kalaa sekä tuoreita yrttejä. Pussijauheitakin voi tuunata paremmiksi lisäämällä joukkoon runsaasti tuoreita aineksia.

Sukkelasti suuhun

Pastat

Perinteisen bolognesekastikkeen syvän maun salaisuus on pitkä haudutus. On kuitenkin olemassa iso joukko pastoja, joiden tuoreus ja raikkaus syntyy hyvin nopeasta valmistuksesta. Esimerkiksi kirsikkatomaatit, oliivit ja kaprikset rakastavat pikavisiittiä pannulla. Muutaman minuutin pastakastikkeita ovat myös:

  • Itse tehdyt pestot (perinteisen basilikapeston lisäksi tillipesto, artisokkapesto säilötystä latva-artisokasta, papupesto säilykepavuista sekä hernepesto versoista ja pakasteherneistä)
  • Anjovis-parsakaalipasta (parsakaali on parhaimmillaan al dentenä)
  • Sitruunainen katkarapupasta (katkaravut sitkistyvät pitkästä keittämisestä)

Keitot

Kun lihaliemi keitetään alusta asti luista tai kalaliemi perkuuosista, puhutaan jo antaumuksellisesta keiton valmistuksesta. Pääosin keitot ovat kuitenkin nopeaa ruokaa. Vartissa kypsäksi kiehuvat:

  • Itämaiset kirkasliemiset nuudelikeitot (lisää lihaliemeen esimerkiksi kanelitanko, limetin mehua, pakastepapuja, pakasteparsakaalia sekä vähärasvaista jauhelihaa)
  • Sosekeitot nopeasti kypsyvistä kasviksista, kuten kukkakaali ja pakasteherneet sekä pakastettu peruna-sipulisekoitus.
  • Kala- jauheliha- ja makkara-/nakkikeitot, joissa joukossa on hyvin pieneksi kuutioituja juureksia

Lounasleivät

Leivät ovat perinteisesti rivakasti koostettavaa ruokaa. Rakenna ruokaisa lounasleipä esimerkiksi:

  • Makeassa thai-chilikastikkeessa ja ruiskorppujauhoissa sekä seesaminsiemenissä pyöritetyistä ja pannulla rapeaksi paistetuista tofupihveistä, rucolasta, tomaatista ja basilikapestosta.
  • Kevytmozzarellasta, kurkusta, kevätsipulista sekä pirskautuksesta oliiviöljyä ja balsamicoa.

Salaatit

Mitä enemmän raaka-aineita, sen enemmän viitseliäisyyttä vaativia työvaiheita. Kiireisen kokin salaatteja ovat esimerkiksi:

  • Papu-fetasalaatti säilykepavuista
  • Aasialainen pihvisalaatti, jossa kalakastikkeella, ruokosokerilla, sitruunanmehulla ja mintunlehdillä maustetun kiinankaalipedin päälle nostetaan paistettu naudan minuuttipihvi/broilerin rintafile tai tonnikalaa.
  • Kinkku-avokado-päärynäsalaatti (käytä kovan kiireen yllättäessä säilykehedelmiä)

Kokkaa nopeasti, syö hitaasti

Muista, että sen, mitä vartissa valmistuu ei tarvitse tulla nielaistuksi vartissa. Maailmalla on jo jonkin aikaa puhuttu niin sanotusta tiedostavasta syömisestä (mindful eating). Tämä hidasta syömistä kunnioittava ”liike” perustuu buddhalaisuuteen, mutta ismit riisuttuna ajattelutapa sopii kenelle tahansa, jolla on taipumus syödä liikaa kerralla tai ahmia ruoka nopeasti.

Kun ruokahetkeen varataan sen ansaitsema aika, eikä aterioita hotkita seisaaltaan, oman nälän ja kylläisyyden tunnistaminen onnistuu paljon helpommin, eikä ylilyöntejä synny niin helposti. Arjen keskellä ei toki ole aina aikaa pitkän kaavan illallisiin. Muista kuitenkin vaalia niitä aina, kun voit.

Kokeile seuraavia nopeasti valmistuvia Keventäjien herkkuja

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Kulhollinen keveyttä

    Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...
  • Keventäjä kermojen viidakossa

    Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...
  • Loppukesän parhaat kevythampurilaiset

    Hampurilaiset ovat ihanaa kesäruokaa, keventäjällekin. Viitseliäs valmistaa herkkupurilaisen itse ja muistaa kolmea tärkeää sääntöä: pienempikin hampurilainen täyttää, majoneesi kannattaa vaihtaa kevyempään, ja lisukkeet on syytä päivittää järkeviksi. Hampurilaisissa on paljon energiaa, rasvaa ja suolaa, eikä...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest