Vartissa valmista kevyttä

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Arjen ruuanlaitossa vaivattomuus on arvossaan. Erityisesti nälkäinen keventäjä ei halua kovin montaa tuntia sovitella kokinhattua päähänsä, sillä silloin houkutus syödä jo ennen ruuan valmistumista on kova.

Monen mielikuvissa nopeasti valmistuvia ruokia leimaa epäterveellisyys. Valmisateriat, grilliherkut ja kermalla kiireessä maistuvaksi loihditut ruuat ovat kaikki toki nopeasti valmistuvaa ruokaa, mutta miltei yhtä käden käänteessä valmistuvat erilaiset ihanat keitot, ruokaisat lounasleivät sekä pikantit pastat.

Puolivalmisteet ovat monen kiireisen keventäjän pelastus. Muista, että pakastekasvikset ovat ravintoarvoiltaan tuoreiden kasvisten veroisia. Pakaste- ja mikroaterioita voi tuunata edelleen lisäämällä joukkoon kasviksia, pähkinöitä ja siemeniä, lihaa tai kalaa sekä tuoreita yrttejä. Pussijauheitakin voi tuunata paremmiksi lisäämällä joukkoon runsaasti tuoreita aineksia.

Sukkelasti suuhun

Pastat

Perinteisen bolognesekastikkeen syvän maun salaisuus on pitkä haudutus. On kuitenkin olemassa iso joukko pastoja, joiden tuoreus ja raikkaus syntyy hyvin nopeasta valmistuksesta. Esimerkiksi kirsikkatomaatit, oliivit ja kaprikset rakastavat pikavisiittiä pannulla. Muutaman minuutin pastakastikkeita ovat myös:

– Itse tehdyt pestot (perinteisen basilikapeston lisäksi tillipesto, artisokkapesto säilötystä latva-artisokasta, papupesto säilykepavuista sekä hernepesto versoista ja pakasteherneistä)

– Anjovis-parsakaalipasta (parsakaali on parhaimmillaan al dentenä)

– Sitruunainen katkarapupasta (katkaravut sitkistyvät pitkästä keittämisestä)

Keitot

Kun lihaliemi keitetään alusta asti luista tai kalaliemi perkuuosista, puhutaan jo antaumuksellisesta keiton valmistuksesta. Pääosin keitot ovat kuitenkin nopeaa ruokaa. Vartissa kypsäksi kiehuvat:

itämaiset kirkasliemiset nuudelikeitot (lisää lihaliemeen esimerkiksi kanelitanko, limetin mehua, pakastepapuja, pakasteparsakaalia sekä vähärasvaista jauhelihaa)

– Sosekeitot nopeasti kypsyvistä kasviksista, kuten kukkakaali ja pakasteherneet sekä pakastettu peruna-sipulisekoitus.

– Kala- jauheliha- ja makkara-/nakkikeitot, joissa joukossa on hyvin pieneksi kuutioituja juureksia

Lounasleivät

Leivät ovat perinteisesti rivakasti koostettavaa ruokaa. Rakenna ruokaisa lounasleipä esimerkiksi:

– Nakeassa thai-chilikastikkeessa ja ruiskorppujauhoissa sekä seesaminsiemenissä pyöritetyistä ja pannulla rapeaksi paistetuista tofupihveistä, rucolasta, tomaatista ja basilikapestosta.

– Kevytmozzarellasta, kurkusta, kevätsipulista sekä pirskautuksesta oliiviöljyä ja balsamicoa.

Salaatit

Mitä enemmän raaka-aineita, sen enemmän viitseliäisyyttä vaativia työvaiheita. Kiireisen kokin salaatteja ovat esimerkiksi:

– Papu-fetasalaatti säilykepavuista

– Aasialainen pihvisalaatti, jossa kalakastikkeella, ruokosokerilla, sitruunanmehulla ja mintunlehdillä maustetun kiinankaalipedin päälle nostetaan paistettu naudan minuuttipihvi/broilerin rintafile tai tonnikalaa.

– Kinkku-avokado-päärynäsalaatti (käytä kovan kiireen yllättäessä säilykehedelmiä)

Kokkaa nopeasti, syö hitaasti

Muista, että sen, mitä vartissa valmistuu ei tarvitse tulla nielaistuksi vartissa. Maailmalla on jo jonkin aikaa puhuttu ns. tiedostavasta syömisestä (mindful eating) Tämä hidasta syömistä kunnioittava ”liike” perustuu buddhalaisuuteen, mutta ismit riisuttuna ajattelutapa sopii kenelle tahansa, jolla on taipumus syödä liikaa kerralla tai ahmia ruoka nopeasti.

Kun ruokahetkeen varataan sen ansaitsema aika, eikä aterioita hotkita seisaaltaan, oman nälän ja kylläisyyden tunnistaminen onnistuu paljon helpommin, eikä ylilyöntejä synny niin helposti. Arjen keskellä ei toki ole aina aikaa pitkän kaavan illallisiin. Muista kuitenkin vaalia niitä aina, kun voit.

Kokeile seuraavia nopeasti valmistuvia Keventäjien herkkuja:

, Keventäjien ruokatoimittaja

Terveellinen ruoka ei katso kelloa, vaikka monesti niin luullaankin. Puolivalmisteet ovat mainettaan parempia kiireisen kokin apureita. Näillä resepteillä kokkaat nopeasti ja herkullisesti kevyttä.

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Miten keventäjä selviää joulupyhistä?

    Joulu lähestyy ja meillä keventäjillä on edessä suuret houkutukset ja itsehillintää vaativat hetket. Miten selviämme joulunajasta? Mitä valitsemme joulupöydästä tekemättä suurta numeroa keventämisestä? Pitäisikö jotain ruokaa välttää ja toisaalta, mitä kannattaisi kerätä lautaselle? Ruoka-asiantuntija Krista...
  • Jopa oliiviöljyä terveellisempi vaihtoehto – suosi tätä ruokavaliossasi

    Uusia, mielenkiintoisia kasviöljyjä tulee jatkuvasti markkinoille. Osa on ravitsemuksellisesti erinomaisia, muutkin vähintään makunsa puolesta tutustumisen arvoisia. Vanha tuttu rypsiöljy puoltaa kuitenkin paikkansa keventäjän jokapaikan öljynä. Viime aikoina on puhuttu paljon terveellisistä erikoisöljyistä, kuten pellavansiemenöljystä, camelinaöljystä...
  • Perunako pahasta?

    Suomalaisen ruuan kulmakivi, peruna joutuu aina aika ajoin huonoon valoon painon hallinnassa. Sadassa grammassa perunaa on vain 87 kcal, joten mikä perinnejuureksesta oikein tekee pahiksen? Vai onko perunaparan maine turhaan musta? Aina silloin tällöin joku...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest