Kalaa kahdesti viikossa

Kalan kypsennystapoja

Paistaminen on ehkä suosituin ja nopein tapa. Ohuet kalafileet, kuten ahven, kuha ja siika kypsyvät muutamassa minuutissa. Käytä paistamisessa vain vähän rasvaa; öljyä, margariinia, pullomargariinia tai satunnaisesti voita.

Kalamurekkeet, murekepihvit ja pyörykät syntyvät helposti, kun käytössäsi on monitoimikone tai lihamylly. Pienen määrän voit hienontaa myös sauvasekoittimella. Paloittele kala monitoimikoneen kulhoon, hienonna ja lisää muut aineet muna tai valkuaiset, vähän perunajauhoja, kevyttä kermaa tai tomaattimurskaa tms. ja mausteet. Pyöräytä ja kypsennä joko pihveinä pannulla, kalaliemessä pyöryköinä tai vuoassa murekkeena uunissa. Murekemassan valmistuksessa on tärkeää, että aineet ovat jääkaappikylmiä ja ettei massaa seisoteta lämpimässä ennen kypsennystä. Mureketaikinaan sopii hyvin esim. haukifileet (hauessa on paljon pieniä ruotoja, jotka hienonevat monitoimikoneessa tai myllyssä), pakastekala, silakkafilee ja tietysti lohi tai kirjolohi. Lihamyllyyn voit syöttää kokonaisia fileitä. Voit käyttää massaan myös kahta kalalajia esim. haukea ja lohta sekaisin, tai raitoina.

Kalavokki syntyy nopeasti valmiista kirjolohisuikaleista ja pakastevihanneksista eri tavoilla maustaen.

Marinoitavista kaloista tutuimpia ovat silakka. Voit marinoida myös esim. siikaa, haukea, kirjolohta, lohta ja muikkuja.

Onnistuu myös ilman rasvaa

Uunissa kypsentäminen on helppo ja vaivaton tapa kypsentää esimerkiksi kokonainen kirjolohifilee, kokonaiset suomustetut kalat, kuten kuha tai lahna joko sellaisenaan maustettuna tai osittain liemessä (kalalientä, kalalientä + valkoviiniä tai 5-7 % kermatuotetta). Silakkapihvit kypsyvät näppärästi leivinpaperin päällä. Näin säästyt paistamisen vaivalta ja käryäkin syntyy huomattavasti vähemmän. Hauskan annospaketin saat, kun paketoit kalafileen tai –palan ja nopeasti kypsyvät kasvikset leivinpaperiin, kypsennät uunissa ja nostat paketit lautasille. Uunissa hautuvat herkullisiksi myös silakat ja muikut erilaisissa liemissä. Kermaksi tai cremeksi sopivat hyvin 5-7 % tuotteet. Tomaattimurska ja paseerattu tomaatti ovat myös keveitä vaihtoehtoja.

”Vedessä paistaminen””, vanha lappilainen kypsennystapa sopii hyvin lohelle ja kirjolohelle. Lorauta paistinpannuun 1-2 cm vettä kalapalojen määrästä riippuen, kuumenna kiehuvaksi ja lisää lohi/kirjolohipala, perhonen tai medaljonki. Kypsennä höyrystäen eli vesi kiehuu koko ajan 2-4 minuuttia kalan paksuudesta riippuen, käännä ja kypsennä toinen puoli. Vesi haihtuu ja toinen puoli paistuu kauniisti kalan omassa rasvassa.

Höyrykypsennys sopii hyvin lohelle, kirjolohelle ja annoskalafileille. Kaada paistokasariin tai höyrykattilan vesikattilaosaan pari kolme senttiä vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Asettele kalapalat sellaisenaan tai leivinpaperipalan päällä höyryritilälle tai höyrytysosaan ja nosta kiehuvan veden päälle. Sulje tiiviillä kannella ja anna höyrystyä ja kypsyä muutama minuutti. Lopputulos on mehevä ja herkullinen. Mausta kala suolalla ja pippurilla ja valitsemillasi yrteillä tai vaihteeksi vaikka itämaisittain inkivääriraasteella, limen tai sitruunan kuorella ja chilillä ennen höyrystystä.

Mikrossa kypsentäminen sopii loistavasti yhden hengen talouteen. Kypsennä ensin esim. perunaa viipaleina ja muuta kasvista muutama minuutti. Lisää kala palana, fileenä, kahtia taitettuna tai rullattuna fileenä lautaselle vasta kun kasvikset ovat puolikypsiä, koska kala kypsyy niin nopeasti. Myös yhden hengen muutama silakkapihvi kypsyy kätevästi mikroaaltouunissa.

Huom! Lue ravitsemusterapeutti Anette Palssan juttu ”Kannattaako kalaa syödä”, kun haluat tietää enemmän kalan terveellisyydestä.

Kokeile Keventäjien reseptejä

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest