Kevennetään yhdessä!

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Kasviksia pitkin päivää

Kevyen ruuan saaminen osaksi perheen arkea ei ole vaikeaa. Se ei suinkaan tarkoita sitä, että yksi perheestä keventää ja muu perhe näkee nälkää. Ensimmäinen etappi on muistaa hankkia runsaasti kasviksia ja hedelmiä kotiin, jotta niitä olisi aina tarjolla. Niiden, joista kuusi kourallista päivässä tuntuu huikealta luvulta, kannattaa muistaa, että hedelmiä ja kasviksia voi lisätä kaikkiin päivän aterioihin. Niitä ei suinkaan ole pakko hotkaista kerralla niin, että syönti alkaa tuntua jo työltä! Aamupalalla esimerkiksi banaani, omena, päärynä ja erilaiset marjat maistuvat kaurahiutaleiden ja viilin tai jogurtin kera. Kovin makeanhimoinen voi maustaa aamiaisensa kevyesti hunajalla. Lounaan yhteydessä nautitun (täysjyvä)leivän päällä komeilevat kurkku, kirsikkatomaatti, erilaiset salaatit ja paprika.

Kasviksia ja hedelmiä on myös mukava napostella välipalana. Ne kannattaa pilkkoa suupaloiksi, jolloin niitä voi rouskutella pitkin päivää. Erilaiset dipit ovat usein lasten mieleen. Napostelulautanen säilyy yhä kevyenä, vaikka kasviksille tekisikin kyytipojaksi esimerkiksi (kevyt)tuore- tai raejuustosta tai kermaviilistä, avokadosta ja yrteistä tahnan.

Kasvisten määrää on helppo nostaa päivällisellä. Pakastevihannekset ovat ravintoarvoiltaan tuoreiden veroisia ja valmistuvat näppärästi jo nälkäänsä kiljuviinkin suihin. Kasviksia voi myös lisätä moniin ruokiin. Perinteinen perunamuusi saa väriä ja makua esimerkiksi bataatista. Makea maku miellyttää usein perheen pienimpiäkin. Pinaatilla värjätty perunamuusi saa syömään jo silmillään. Mureketaikinan voi täyttää esimerkiksi herkkusienillä ja kuullotetuilla kesäkurpitsaviipaleilla. Teinien ja vähän vanhempienkin herkku, pizza saa kasviksista ryhtiä.

Hedelmät maistuvat jälkiruokana kaiken ikäisille, mutta keventäjän ruokavalioon mahtuvat kyllä aina silloin tällöin “tuunatutkin” hedelmäjälkiruuat. Myslistä, kirsikkahillosta, kirsikoista ja kaurapohjaisesta vaniljavaahdosta syntyy juhlava jälkiruoka. Köyhät ritarit persikoiden ja eksoottisen jogurtin kera maistuvat trooppisena koko perheen sunnuntaiaamiaisena.

Kohtuullisesti kaikkea

Keventäjälle vähintäänkin yhtä tärkeää kuin ruuan laatu on sen määrä. Monen perheellisen sudenkuopaksi saattaa muodostua tapa syödä tunnollisesti pöytään jäävät lasten tähteet. Käytännöllinen kokki valmistaa ruokaa maltillisia määriä, jotta täysin ymmärrettävää houkutusta ryhtyä “ihmis-biojäteastiaksi” ei synny niin helposti.

On muitakin tapoja pitää syömisen määrä kurissa. Moni keventäjä kokee, ettei esimerkiksi tulista ruokaa tule ahmittua yhtä paljon kuin mietoa. Chiliin liitetään usein monenkirjavia mielikuvia aina vatsanväänteistä kasvojen poltteluun, mutta kyseessä on kuitenkin vitamiinirikas vihannes, jolla on paljon terveydelle edullisia vaikutuksia. Chili kiihdyttää aineenvaihduntaa ja vaikka sen varaan ei toki voi painonpudotustaan jättää, hienoa, jos se auttaa syömään kohtuullisesti. Kovin tuliset ruuat eivät kuulu perinteisesti lapsiperheisiin. Keventäjän ei kuitenkaan tarvitse karata yksin ravintolaan pontevan poltteen perässä. Varmin tapa välttää koko perheen hengen haukkominen ruokapöydässä on ottaa tulisuuteen vähemmän tottuneet huomioon tarjoamalla chili erillisestä tarjoiluastiasta.

Kokeile näitä koko perheelle maistuvia reseptejä:

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Jopa oliiviöljyä terveellisempi vaihtoehto – suosi tätä ruokavaliossasi

    Uusia, mielenkiintoisia kasviöljyjä tulee jatkuvasti markkinoille. Osa on ravitsemuksellisesti erinomaisia, muutkin vähintään makunsa puolesta tutustumisen arvoisia. Vanha tuttu rypsiöljy puoltaa kuitenkin paikkansa keventäjän jokapaikan öljynä. Viime aikoina on puhuttu paljon terveellisistä erikoisöljyistä, kuten pellavansiemenöljystä, camelinaöljystä...
  • Perunako pahasta?

    Suomalaisen ruuan kulmakivi, peruna joutuu aina aika ajoin huonoon valoon painon hallinnassa. Sadassa grammassa perunaa on vain 87 kcal, joten mikä perinnejuureksesta oikein tekee pahiksen? Vai onko perunaparan maine turhaan musta? Aina silloin tällöin joku...
  • Jokainen on asiantuntija? – Ravitsemussuositukset ja oma kokemus

    Ravitsemusretoriikassa uskotaan vahvaan yksilöön. Tästä ei ole pitkä matka siihen, että jokainen meistä on asiantuntija. Oman kehon kuunteleminen on tärkeää, mutta on hyvä myös ymmärtää väestötason ravitsemussuosituksia. Yhä harvempi tunnustaa tänä päivänä syövänsä, mitä sattuu....

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest