Kevyet herkut kypsyvät höyryssä – ruoan höyrytys on helppoa ja terveellistä

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Höyryttäminen on tunnetusti terveellinen tapa valmistaa ruokaa. Höyryssä lämpötila pysyy alle sadassa asteessa, ja ruuan vitamiinit, väri, maku ja rakenne säilyvät paremmin kuin muilla kypsennystavoilla. Keitettäessä harmillisen suuri osa kasvisten ravintoaineista huuhtoutuu keitinveteen. Paistaminen runsaassa rasvassa ei puolestaan ole keventäjälle ihanteellinen ruuanvalmistustapa.

Koko ateria kattilassa

Höyryssä kypsentäminen on paitsi terveellinen, myös hellävarainen ruoanvalmistustapa. Hauraatkin ainekset pysyvät napakoina ja mehukkaina, ja erilaiset hienot makuvivahteet ovat paremmin esillä.

Höyryttäminen ei myöskään vaadi kalliita erikoisvempeleitä. Simppeli höyrytyskattila on perinteisin tapa höyryttää. Höyrytyskattilassa on alakattila, johon kaadetaan vesi ja sen päälle nostetaan reiällinen yläkattila, johon laitetaan kypsennettävät raaka-aineet. Yläkattilan sijaan voi myös käyttää höyrytysritilää. Kattilan koon mukaan auki taittuva höyrytysritilä maksaa muutaman euron ja on kätevä niin kasvisten, perunoiden, kalan kuin äyriäistenkin kypsentämisessä. Kerroskattiloissa on yläkattilan lisäksi vielä erityinen puuronkeitto-osansa. Kerroskattilassa voi valmistaa koko aterian yhtä aikaa.

Uunissa höyrytysominaisuus

Kokkien suosiossa ovat olleet jo jonkin aikaa höyryuunit, joilla on toki muitakin ominaisuuksia kuin höyrytys. Höyryuuni kypsentää ruoan äärimmäisen tarkasti, sillä höyryn kosteus säilyttää ruoan sisuksen kosteana, kun taas kuuma ilma loihtii ruuan ulkopinnasta kullanruskean.

Bambua ja silikonia

Bambukori on Aasiassa erityisen suosittu höyrytysväline. Vokkipannun tai muun suuren pannun pohjalle kaadetaan vettä ja bambukori nostetaan sen päälle. Kori kannattaa vuorata leivinpaperilla tai banaaninlehdillä, jotta ruoka ei kastu. Kiehuvan kuumaa vettä voi myös varata viereen, sillä kiehuva vesi haihtuu nopeasti. Tuliterää bambukoria kannattaa liottaa 15-30 minuuttia ennen käyttöä, sillä bambun tuoksu on melko voimakas. Bambukorin saa omakseen noin 10 eurolla.

Silikoninen höyrykääre löysi tiensä höyrytysvälineiden markkinoille muutama vuosi sitten. Kaikki ainekset laitetaan kääreeseen, vettä ei tarvitse välttämättä lisätä lainkaan. Koska silikonikääre on tiivis, se ei päästä vesihöyryä karkaamaan ja raaka-aineiden oma kosteus riittää kypsennykseen. Poikkeuksen tekevät risotot ja ohratot, jotka kaipaavat vettä kääreeseen. Silikonisen höyrykääreen voi laittaa sekä mikroaaltouuniin että tavalliseen uuniin. Mikrossa kasvikset kypsyvät muutamassa minuutissa. Tavallisessa uunissa kypsennys kestää aina noin puolet kauemmin.

Hedelmiäkin voi höyryttää!

Höyrytyksestä tulevat helposti mieleen superkevyet lisäkevihannekset ja vaalea kala. Höyryttää voi kuitenkin paljon muutakin. Kokeile esimerkiksi valmistaa rasvaton munakas silikonisessa höyrykääreessä. Esikeitetyistä perunoista, kesäkurpitsasta, pinaatista ja/tai paprikasta syntyy ihana munakas. Voit myös käyttää pakastettuja raaka-aineita.

Kypsennä ensin kasviksia mikroaaltouunissa suurimmalla teholla 4 minuuttia. Ota pois seos ja sekoita sitä varovasti, tarkista rakenne ja perunoiden kypsyys. Lisää kevyesti vatkatut munat ja hämmennä seosta hyvin. Pane uudestaan mikroon 2 minuutiksi. Ota pois mikrosta ja tarkista, että muna on hyytynyt ja kasvikset kypsää.

Makean mielijä mittaa silikoniseen höyrykääreeseen paloiteltuja hedelmiä, puna- tai portviiniä, sokeria ja kanelia ja höyryttää hedelmistä ihanan pehmeitä. Myös hillokkeet ja kompotit valmistuvat höyryttämällä. Jotkut raaoille hedelmille allergiset pääsevät vain höyryttämisen avulla hedelmien ihanaan makuun.

Kokeile seuraavia Keventäjien höyryttämällä valmistettuja herkkuja

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Mausteista joulua!

    Kanelin, kardemumman, neilikan ja inkiväärin tuoksut virittävät meidät joulun odotukseen. Keventäjän kannalta mausteet ovat iloinen asia myös siitä syystä, että mausteinen ruoka ei houkuttele ylensyöntiin. Tuttujen mausteiden tuoksujen mukana joulu löytää koteihin. Perinteisten joulumausteiden historia...
  • Tuunaa joulun tähteet – näin loihdit kevyitä herkkuja!

    Jouluruokaa jää usein pyhistä paljon yli. Keventäjä on ikävän valinnan edessä miettiessään, joutuuko ahmimaan tähteet vain ruuan hävittämisen vuoksi. Luova tuunaa joulun tähteet uudenlaisiksi, kevyiksi herkuiksi. Joulupöydän antimiin paneudutaan ajoissa ja huolella. Menu suunnitellaan tarkkaan,...
  • Salaatit keventävät kesää

    Revi lautaselle erilaisia salaatinlehtiä ja lisää jotakin ruokaisaa, kuten vähärasvaista kinkkua, kanaa, papuja ja pähkinöitä. Tuoksuva ja tuhti salaatti on kokonainen ateria, mutta usein kevyt sellainen. Salaattien keveyden takaavat ennen kaikkea salaatinlehdet, jotka ovat 90-prosenttisesti...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest