Raparperi selviää jään ja roudan alla juurakkonsa avulla. Heti, kun maa alkaa sulaa, raparperi herää, puskee versonsa pinnalle ja avaa suuret lehtensä ammolleen.
Raparperin varsia voi ryhtyä vetämään tyvestä irti, kun ne ovat sormenpaksuisia. Hyvät raparperin lehtiruodit ovat tuoreita, kiinteitä ja hienosyisiä. Lehtiruotien väri vaihtelee punaisesta vihreään.
Raparperista syödään vain varret ja ne kuoritaan kevyesti ennen käyttöä. Aivan nuoria varsia ei tarvitse kuoria. Raparperin lehdet ovat myrkyllisiä, joten ne tulee leikata irti ja pistää kompostiin.
Raparperi sopii suolaiseen ja makeaan
Raparperi on alkukesän kirpeä lahja keventäjille, sillä se sisältää vain vähän energiaa, reilut 30 kaloria 100 grammaa kohden. Raparperin rouskuttaminen ei siis lihota ketään.
Perinteisesti raparperia kuitenkin käytetään makeissa herkuissa, kuten piirakoissa ja kiisseleissä, joista voi kesän mittaan muodostua painonpudottajalle melkoinen sokeripommi.
Raparperin maku on niin hento ja hienostunut, ettei sen käyttöä kannatakaan rajoittaa pelkkiin makeisiin jälkiruokiin ja leivonnaisin.
Raparperin makua voi korostaa esimerkiksi kanelilla, inkiväärillä, mintulla, tähtianiksella ja chilillä, ja näin maustettuna raparperista syntyy esimerkiksi ihana chutney grillilihan kylkeen.
Raparperista keittyy myös pikantti, kevyt kastike kalalle. Samettisiin sosekeittoihin muutama desilitra raparperia tuo vaihtelua perinteisen omenan tai päärynän tilalle.
Raparperia voi käyttää myös vielä rohkeammin, esimerkiksi lihapatoihin, jogurttipohjaisiin perunasalaatteihin, pilahveihin ja linssiruokiin sekä leipiin ja muihin suolaisiin leivonnaisiin.
Pakasta raparperia varastoon
Raparperit on hyvä säilöä pakastamalla. Leikkaa kevyesti kuoritut raparperinvarret korkeintaan muutaman sentin viipaleiksi ja pakasta kevyesti sokeroituina pusseissa. Pussit kannattaa muotoilla litteiksi, jolloin raparperi pakastuu mahdollisimman nopeasti.
Tiesitkö?
Raparperin kirpeys johtuu sen sisältämästä oksaalihaposta. Paljon syötynä oksaalihappo sitoo kalsiumia ja jollei sitä ole muuten saatavilla, se liottaa sitä luustosta. Tämän vuoksi raparperin kanssa on suositeltavaa käyttää jotakin maitotaloustuotetta. Näin oksaalihappo ottaa kalsiumin maitotaloustuotteesta elimistön sijaan.
Perinteisesti raparperikiisseliä lusikoidaankin maidon kera. Maidonkaan kanssa raparperi ei ole kaikille sopivaa. Oksaalihappo voi olla pahaksi kihtipotilaalle tai niveltulehdusta potevalle.
Pääsääntöisesti huokea ja helppokäyttöinen raparperi piristää kuitenkin monen kevytkokin kesäkeittiötä.
Kokeile seuraavia Keventäjien raparperiohjeita:
- Raparperi-hirssihiutalepuuro ja maitoa 🔒 Keventäjien jäsenille
- Raparperivispipuuro 🔒 Keventäjien jäsenille
- Tomaatti-raparperisalaatti (lisäkkeeksi) 🔒 Keventäjien jäsenille
- Mausteinen raparperi-lihapata 🔒 Keventäjien jäsenille
- Raparperilimppu 🔒 Keventäjien jäsenille
- Kevyt raparperi-rahkajälkiruoka 🔒 Keventäjien jäsenille
- Raparperikiisseli makeutusaineella ja maitoa 🔒 Keventäjien jäsenille
- Raparperipiirakka 🔒 Keventäjien jäsenille
- Sitruunaiset raparperiletut 🔒 Keventäjien jäsenille
- Raparperikakku 🔒 Keventäjien jäsenille
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Mausteista joulua!
Kanelin, kardemumman, neilikan ja inkiväärin tuoksut virittävät meidät joulun odotukseen. Keventäjän kannalta mausteet ovat iloinen asia myös siitä syystä, että mausteinen ruoka ei houkuttele ylensyöntiin. Tuttujen mausteiden tuoksujen mukana joulu löytää koteihin. Perinteisten joulumausteiden historia...Tuunaa joulun tähteet – näin loihdit kevyitä herkkuja!
Jouluruokaa jää usein pyhistä paljon yli. Keventäjä on ikävän valinnan edessä miettiessään, joutuuko ahmimaan tähteet vain ruuan hävittämisen vuoksi. Luova tuunaa joulun tähteet uudenlaisiksi, kevyiksi herkuiksi. Joulupöydän antimiin paneudutaan ajoissa ja huolella. Menu suunnitellaan tarkkaan,...Salaatit keventävät kesää
Revi lautaselle erilaisia salaatinlehtiä ja lisää jotakin ruokaisaa, kuten vähärasvaista kinkkua, kanaa, papuja ja pähkinöitä. Tuoksuva ja tuhti salaatti on kokonainen ateria, mutta usein kevyt sellainen. Salaattien keveyden takaavat ennen kaikkea salaatinlehdet, jotka ovat 90-prosenttisesti...