Raparperi on lahja laihduttajalle

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Raparperi selviää jään ja roudan alla juurakkonsa avulla. Heti, kun maa alkaa sulaa, raparperi herää, puskee versonsa pinnalle ja avaa suuret lehtensä ammolleen.

Raparperin varsia voi ryhtyä vetämään tyvestä irti, kun ne ovat sormenpaksuisia. Hyvät raparperin lehtiruodit ovat tuoreita, kiinteitä ja hienosyisiä. Lehtiruotien väri vaihtelee punaisesta vihreään.

Raparperista syödään vain varret ja ne kuoritaan kevyesti ennen käyttöä. Aivan nuoria varsia ei tarvitse kuoria. Raparperin lehdet ovat myrkyllisiä, joten ne tulee leikata irti ja pistää kompostiin.

Raparperi sopii suolaiseen ja makeaan

Raparperi on alkukesän kirpeä lahja keventäjille, sillä se sisältää vain vähän energiaa, reilut 30 kaloria 100 grammaa kohden. Raparperin rouskuttaminen ei siis lihota ketään.

Perinteisesti raparperia kuitenkin käytetään makeissa herkuissa, kuten piirakoissa ja kiisseleissä, joista voi kesän mittaan muodostua painonpudottajalle melkoinen sokeripommi.

Raparperin maku on niin hento ja hienostunut, ettei sen käyttöä kannatakaan rajoittaa pelkkiin makeisiin jälkiruokiin ja leivonnaisin.

Raparperin makua voi korostaa esimerkiksi kanelilla, inkiväärillä, mintulla, tähtianiksella ja chilillä, ja näin maustettuna raparperista syntyy esimerkiksi ihana chutney grillilihan kylkeen.

Raparperista keittyy myös pikantti, kevyt kastike kalalle. Samettisiin sosekeittoihin muutama desilitra raparperia tuo vaihtelua perinteisen omenan tai päärynän tilalle.

Raparperia voi käyttää myös vielä rohkeammin, esimerkiksi lihapatoihin, jogurttipohjaisiin perunasalaatteihin, pilahveihin ja linssiruokiin sekä leipiin ja muihin suolaisiin leivonnaisiin.

Pakasta raparperia varastoon

Raparperit on hyvä säilöä pakastamalla. Leikkaa kevyesti kuoritut raparperinvarret korkeintaan muutaman sentin viipaleiksi ja pakasta kevyesti sokeroituina pusseissa. Pussit kannattaa muotoilla litteiksi, jolloin raparperi pakastuu mahdollisimman nopeasti.

Tiesitkö?

Raparperin kirpeys johtuu sen sisältämästä oksaalihaposta. Paljon syötynä oksaalihappo sitoo kalsiumia ja jollei sitä ole muuten saatavilla, se liottaa sitä luustosta. Tämän vuoksi raparperin kanssa on suositeltavaa käyttää jotakin maitotaloustuotetta. Näin oksaalihappo ottaa kalsiumin maitotaloustuotteesta elimistön sijaan.

Perinteisesti raparperikiisseliä lusikoidaankin maidon kera. Maidonkaan kanssa raparperi ei ole kaikille sopivaa. Oksaalihappo voi olla pahaksi kihtipotilaalle tai niveltulehdusta potevalle.

Pääsääntöisesti huokea ja helppokäyttöinen raparperi piristää kuitenkin monen kevytkokin kesäkeittiötä.

Kokeile seuraavia Keventäjien raparperiohjeita:

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Jopa oliiviöljyä terveellisempi vaihtoehto – suosi tätä ruokavaliossasi

    Uusia, mielenkiintoisia kasviöljyjä tulee jatkuvasti markkinoille. Osa on ravitsemuksellisesti erinomaisia, muutkin vähintään makunsa puolesta tutustumisen arvoisia. Vanha tuttu rypsiöljy puoltaa kuitenkin paikkansa keventäjän jokapaikan öljynä. Viime aikoina on puhuttu paljon terveellisistä erikoisöljyistä, kuten pellavansiemenöljystä, camelinaöljystä...
  • Perunako pahasta?

    Suomalaisen ruuan kulmakivi, peruna joutuu aina aika ajoin huonoon valoon painon hallinnassa. Sadassa grammassa perunaa on vain 87 kcal, joten mikä perinnejuureksesta oikein tekee pahiksen? Vai onko perunaparan maine turhaan musta? Aina silloin tällöin joku...
  • Jokainen on asiantuntija? – Ravitsemussuositukset ja oma kokemus

    Ravitsemusretoriikassa uskotaan vahvaan yksilöön. Tästä ei ole pitkä matka siihen, että jokainen meistä on asiantuntija. Oman kehon kuunteleminen on tärkeää, mutta on hyvä myös ymmärtää väestötason ravitsemussuosituksia. Yhä harvempi tunnustaa tänä päivänä syövänsä, mitä sattuu....

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest