Raparperi on lahja laihduttajalle

Raparperi selviää jään ja roudan alla juurakkonsa avulla. Heti, kun maa alkaa sulaa, raparperi herää, puskee versonsa pinnalle ja avaa suuret lehtensä ammolleen.

Raparperin varsia voi ryhtyä vetämään tyvestä irti, kun ne ovat sormenpaksuisia. Hyvät raparperin lehtiruodit ovat tuoreita, kiinteitä ja hienosyisiä. Lehtiruotien väri vaihtelee punaisesta vihreään.

Raparperista syödään vain varret ja ne kuoritaan kevyesti ennen käyttöä. Aivan nuoria varsia ei tarvitse kuoria. Raparperin lehdet ovat myrkyllisiä, joten ne tulee leikata irti ja pistää kompostiin.

Raparperi sopii suolaiseen ja makeaan

Raparperi on alkukesän kirpeä lahja keventäjille, sillä se sisältää vain vähän energiaa, reilut 30 kaloria 100 grammaa kohden. Raparperin rouskuttaminen ei siis lihota ketään.

Perinteisesti raparperia kuitenkin käytetään makeissa herkuissa, kuten piirakoissa ja kiisseleissä, joista voi kesän mittaan muodostua painonpudottajalle melkoinen sokeripommi.

Raparperin maku on niin hento ja hienostunut, ettei sen käyttöä kannatakaan rajoittaa pelkkiin makeisiin jälkiruokiin ja leivonnaisin.

Raparperin makua voi korostaa esimerkiksi kanelilla, inkiväärillä, mintulla, tähtianiksella ja chilillä, ja näin maustettuna raparperista syntyy esimerkiksi ihana chutney grillilihan kylkeen.

Raparperista keittyy myös pikantti, kevyt kastike kalalle. Samettisiin sosekeittoihin muutama desilitra raparperia tuo vaihtelua perinteisen omenan tai päärynän tilalle.

Raparperia voi käyttää myös vielä rohkeammin, esimerkiksi lihapatoihin, jogurttipohjaisiin perunasalaatteihin, pilahveihin ja linssiruokiin sekä leipiin ja muihin suolaisiin leivonnaisiin.

Pakasta raparperia varastoon

Raparperit on hyvä säilöä pakastamalla. Leikkaa kevyesti kuoritut raparperinvarret korkeintaan muutaman sentin viipaleiksi ja pakasta kevyesti sokeroituina pusseissa. Pussit kannattaa muotoilla litteiksi, jolloin raparperi pakastuu mahdollisimman nopeasti.

Tiesitkö?

Raparperin kirpeys johtuu sen sisältämästä oksaalihaposta. Paljon syötynä oksaalihappo sitoo kalsiumia ja jollei sitä ole muuten saatavilla, se liottaa sitä luustosta. Tämän vuoksi raparperin kanssa on suositeltavaa käyttää jotakin maitotaloustuotetta. Näin oksaalihappo ottaa kalsiumin maitotaloustuotteesta elimistön sijaan.

Perinteisesti raparperikiisseliä lusikoidaankin maidon kera. Maidonkaan kanssa raparperi ei ole kaikille sopivaa. Oksaalihappo voi olla pahaksi kihtipotilaalle tai niveltulehdusta potevalle.

Pääsääntöisesti huokea ja helppokäyttöinen raparperi piristää kuitenkin monen kevytkokin kesäkeittiötä.

Kokeile seuraavia Keventäjien raparperiohjeita:

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Kulhollinen keveyttä

    Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...
  • Keventäjä kermojen viidakossa

    Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...
  • Loppukesän parhaat kevythampurilaiset

    Hampurilaiset ovat ihanaa kesäruokaa, keventäjällekin. Viitseliäs valmistaa herkkupurilaisen itse ja muistaa kolmea tärkeää sääntöä: pienempikin hampurilainen täyttää, majoneesi kannattaa vaihtaa kevyempään, ja lisukkeet on syytä päivittää järkeviksi. Hampurilaisissa on paljon energiaa, rasvaa ja suolaa, eikä...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest