Raparperi on lahja laihduttajalle

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Raparperi selviää jään ja roudan alla juurakkonsa avulla. Heti, kun maa alkaa sulaa, raparperi herää, puskee versonsa pinnalle ja avaa suuret lehtensä ammolleen.

Raparperin varsia voi ryhtyä vetämään tyvestä irti, kun ne ovat sormenpaksuisia. Hyvät raparperin lehtiruodit ovat tuoreita, kiinteitä ja hienosyisiä. Lehtiruotien väri vaihtelee punaisesta vihreään.

Raparperista syödään vain varret ja ne kuoritaan kevyesti ennen käyttöä. Aivan nuoria varsia ei tarvitse kuoria. Raparperin lehdet ovat myrkyllisiä, joten ne tulee leikata irti ja pistää kompostiin.

Raparperi sopii suolaiseen ja makeaan

Raparperi on alkukesän kirpeä lahja keventäjille, sillä se sisältää vain vähän energiaa, reilut 30 kaloria 100 grammaa kohden. Raparperin rouskuttaminen ei siis lihota ketään.

Perinteisesti raparperia kuitenkin käytetään makeissa herkuissa, kuten piirakoissa ja kiisseleissä, joista voi kesän mittaan muodostua painonpudottajalle melkoinen sokeripommi.

Raparperin maku on niin hento ja hienostunut, ettei sen käyttöä kannatakaan rajoittaa pelkkiin makeisiin jälkiruokiin ja leivonnaisin.

Raparperin makua voi korostaa esimerkiksi kanelilla, inkiväärillä, mintulla, tähtianiksella ja chilillä, ja näin maustettuna raparperista syntyy esimerkiksi ihana chutney grillilihan kylkeen.

Raparperista keittyy myös pikantti, kevyt kastike kalalle. Samettisiin sosekeittoihin muutama desilitra raparperia tuo vaihtelua perinteisen omenan tai päärynän tilalle.

Raparperia voi käyttää myös vielä rohkeammin, esimerkiksi lihapatoihin, jogurttipohjaisiin perunasalaatteihin, pilahveihin ja linssiruokiin sekä leipiin ja muihin suolaisiin leivonnaisiin.

Pakasta raparperia varastoon

Raparperit on hyvä säilöä pakastamalla. Leikkaa kevyesti kuoritut raparperinvarret korkeintaan muutaman sentin viipaleiksi ja pakasta kevyesti sokeroituina pusseissa. Pussit kannattaa muotoilla litteiksi, jolloin raparperi pakastuu mahdollisimman nopeasti.

Tiesitkö?

Raparperin kirpeys johtuu sen sisältämästä oksaalihaposta. Paljon syötynä oksaalihappo sitoo kalsiumia ja jollei sitä ole muuten saatavilla, se liottaa sitä luustosta. Tämän vuoksi raparperin kanssa on suositeltavaa käyttää jotakin maitotaloustuotetta. Näin oksaalihappo ottaa kalsiumin maitotaloustuotteesta elimistön sijaan.

Perinteisesti raparperikiisseliä lusikoidaankin maidon kera. Maidonkaan kanssa raparperi ei ole kaikille sopivaa. Oksaalihappo voi olla pahaksi kihtipotilaalle tai niveltulehdusta potevalle.

Pääsääntöisesti huokea ja helppokäyttöinen raparperi piristää kuitenkin monen kevytkokin kesäkeittiötä.

Kokeile seuraavia Keventäjien raparperiohjeita:

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Kevyet herkut kypsyvät höyryssä – ruoan höyrytys on helppoa ja terveellistä

    Höyryssä valmistettu ruoka on terveellistä. Höyryttää voi paitsi kalaa ja kasviksia, jopa herkullisia jälkiruokia. Halvimmat höyrytysvälineet maksavat muutaman euron, joten höyrytys ei ole välineurheilua! Höyryttäminen on tunnetusti terveellinen tapa valmistaa ruokaa. Höyryssä lämpötila pysyy alle...
  • Raparperi on lahja laihduttajalle

    Muhkealehtistä raparperia puskee maasta heti alkukesästä. Keventäjän kannattaa kiskoa varret talteen, sillä niistä voi kokata monenlaista, sekä makeaa että suolaista kevytherkkua. Raparperi selviää jään ja roudan alla juurakkonsa avulla. Heti, kun maa alkaa sulaa, raparperi...
  • Keventäjän järkevät iltapalat

    Keventäjä taltuttaa iltaisen naposteluhimon vaihtamalla sipsit rapsakoihin kasviksiin ja suolaiseen dippiin ja karkit hedelmäpirtelöihin. Mikään ei myöskään estä iltapalaa olemasta lämmin ateria! Olet varmasti kuullut vanhan sanonnan, ettei iltakuuden jälkeen saisi syödä mitään. Syömisen kellonajoilla...

Lue lisää


Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest