Näin pidät kehon viileänä helteellä: ”Janon tunne voi kertoa liian myöhään veden tarpeesta”

Elimistön liiallisen lämpenemisen ja kuivumisen tunnistaa heikotuksesta, sekavuudesta, pahoinvoinnista ja ripulista. 

Kun lämpötila kipuaa hellelukemiin ja aurinko porottaa, on syytä suojautua kuumuudelta ja kiinnittää nesteytykseen erityishuomiota.

– Helteellä vaarana on elimistön liiallinen lämpeneminen ja kuivuminen. Sen tunnistaa esimerkiksi heikotuksesta, sekavuudesta, pahoinvoinnista ja ripulista. Hikoilun loppuminen ja kuiva iho ovat merkkejä jo vakavammasta nestehukasta. Päähän porottava aurinko voi aiheuttaa myös auringonpistoksen, joka oireilee päänsärkynä, ärtymyksenä ja huimauksena, kertoo Terveystalon yleislääkäri Emilia Lagus.

Älä odota janon tunnetta

Riittävä vedenjuominen auttaa elimistön lämmönsäätelyä toimimaan normaalilla tavalla. Nesteitä tulisi normaalisti saada päivässä 2–2,5 litraa, joista puolet tulee ruoan mukana. Helteellä kehon tarvitsema nestemäärä voi kuitenkin helposti tuplaantua.

– Hikoilu on elimistön tapa poistaa lämpöä kehosta ja viilentyä. Ihminen hikoilee keskimäärin 0,5–1 litraa päivässä, mutta kuumalla ilmalla fyysisessä työssä lukema voi moninkertaistua ja nousta jopa 12 litraan.

Helteellä, toisin kuin tavallisesti, janon tunne ei aina ehdi korjaamaan nesteen tarvetta tarpeeksi ajoissa.

– Virtsan väri paljastaa helposti, jos ei ole juonut tarpeeksi vettä. Jos virtsa on niukkaa ja keltaista, tulisi juoda enemmän vettä, Lagus kertoo.

Näin pidät kehon viileänä helteellä

 • Hakeudu varjoon päivän kuumimpaan aikaan, eli kello yhdentoista ja kolmen välillä, jolloin myös ultraviolettisäteily on voimakkaimmillaan.
 • Vältä fyysisesti raskasta työtä keskipäivän auringossa. Jos joudut tekemään helteellä töitä, pidä taukoja ja juo tarpeeksi nesteitä.
 • Neste- ja suolatasapaino pysyy kunnossa, kun korvaat kehosta haihtuneen nesteen nauttimalla juomaa, jossa on mukana elektrolyyttejä, eli natriumia tai kaliumia. Helteellä hyviä janojuomia ovatkin veden lisäksi esimerkiksi vissyt tai mehut.
 • Alkoholi ja kofeiini ovat haitallisempia kesällä, sillä ne lisäävät virtsan eritystä ja kuivumista. Jos istut terassilla, juo joka toinen lasillinen vettä.
 • Vaikka helteellä ruokahalu vähenee, säännöllinen ruokailu on tärkeää riittävän nesteytyksen kannalta. Ruoka auttaa ylläpitämään neste- ja suolatasapainoa sekä turvaa energiavarastojen säilymisen. Hyviä välipaloja ovat esimerkiksi nestettä ja kivennäisaineita sisältävät hedelmät ja vihannekset.
 • Paras tapa suojautua auringonpolttamilta on käyttää vaaleasta ja hengittävästä materiaalista valmistettuja väljiä vaatteita sekä aurinkorasvaa. Leveälierinen hattu suojelee hyvin päätä ja niskaa.

Lähde: Terveystalo

 • Näin pidät kehon viileänä helteellä: "Janon tunne voi kertoa liian myöhään veden tarpeesta"

  Elimistön liiallisen lämpenemisen ja kuivumisen tunnistaa heikotuksesta, sekavuudesta, pahoinvoinnista ja ripulista.  Kun lämpötila kipuaa hellelukemiin ja aurinko porottaa, on syytä suojautua kuumuudelta ja kiinnittää nesteytykseen erityishuomiota. – Helteellä vaarana on elimistön liiallinen lämpeneminen ja kuivuminen....
 • Psykologin neljä neuvoa: Tällainen on palauttava loma

  Jos palautuminen on jäänyt kesälomalla vajaaksi, voivat vaikutukset näkyä syksyllä töiden alkaessa. Kesä ja valo usein aktivoivat meitä tekemään enemmän asioita kuin talvikaudella. − Päivät venyvät, kun illat eivät ole enää pimeitä ja tekemistä on...
 • Terveellinen ruokavalio pienellä budjetilla? Näin onnistut

  Terveellisen ruokavalion ei aina tarvitse tarkoittaa suuria kustannuksia. Monet meistä ajattelevat, että terveellisen ruokavalion ylläpitäminen on kallista, mutta totuus on, että pienilläkin muutoksilla ja oikeanlaisella suunnittelulla voit nauttia ravitsevista aterioista ilman, että se rasittaa kukkaroasi....

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest