Pähkinät tunnetaan rasvaisuudestaan. Niiden rasva on kuitenkin hyvää, tyydyttymätöntä, pehmeää kasvirasvaa, joka sisältää runsaasti omega 3-rasvahappoja. Tätä rasvaa keventäjäkin tarvitsee. Maltti on kuitenkin valttia pähkinöiden popsimisessa. Kourallinen pähkinöitä vastaa noin ruokalusikallista öljyä, riippuen luonnollisesti kouran koosta. Toisin muotoiltuna 100 grammassa pähkinöitä on keskimäärin 500 kilokaloria. Järkevä päivittäinen pähkinäannos onkin pieni kourallinen, eli noin 30 g. Tarkkaa suositusannosta on mahdotonta määrittää, sillä energiankulutuksemme vaihtelee hieman yksilöllisesti.
Pähkinöissä paljon hyvää
Rasvan lisäksi pähkinät sisältävät proteiinia ja kuitua, jotka molemmat auttavat keventämisessä pitämällä kehon kylläisenä pidempään. Erityisesti maapähkinässä, hasselpähkinässä ja saksanpähkinässä on runsaasti kuitua, noin 16 g/100 g. Macadamia-pähkinässä on hieman enemmän proteiineja kuin muissa pähkinöissä, mutta ero on pieni.
Pähkinöissä on myös paljon E-vitamiinia sekä B-ryhmän vitamiineista folaattia. Erityisesti mantelissa on on paljon b-vitamiinia. Kivennäisaineista pähkinöissä on muun muassa kalsiumia ja magnesiumia, hieman vaihtelevin suhtein.
Pähkinä kuin pähkinä?
Kaikki pähkinät sisältävät tyydyttymätöntä rasvaa, paitsi kookospähkinä, jonka rasva on tyydyttynyttä, eli ”kovaa”. Kookospähkinän terveellisyydestä kiistellään toisinaan.
Maapähkinä ei ole puolestaan kasvitieteellisesti pähkinä, vaan kuuluu palkokasveihin. Sen ravintosisältö on kuitenkin samankaltainen kuin pähkinässä. Suolapähkinöiden syönnillä ei kannata koittaa turvata tärkeiden ravintoaineiden saamista, sillä niiden runsaasta suolamäärästä aiheutuvat haitat ylittävät terveysvaikutukset.
Paahdettuna vai au naturel?
Joskus kuulee sanottavan, että pähkinöiden käsittely, kuten rouhiminen ja paahtaminen sekä muu jalostus heikentävät jossakin määrin niiden ravintoarvoa. Pähkinöiden käyttötavalla ei kuitenkaan ole uusimpien tutkimusten mukaan suurta vaikutusta niiden terveellisyyteen. Elävän ravinnon syöjät vannovat pähkinöiden liottamisen nimeen. Pähkinöiden sanotaan sulavan paremmin ruuansulatuselimistössä, jos ne liottaa vedessä yön yli. Liotus voimistaa myös pähkinöiden makua. Pähkinät ovat kaiken kaikkiaan, käyttötavasta riippumatta, suositeltavia naposteltavia.
Allergikon vinkit
Pähkinäallergia ei ole leikin asia. Jos joku pähkinöistä aiheuttaa oireita, kannattaa ainakin aluksi suhtautua varovaisen maltillisesti kaikkiin. Kookospähkinä ja muskottipähkinä eivät kuitenkaan yleensä aiheuta oireita pähkinäallergikoille.
Pähkinäallergikko voi mahdollisuuksien puitteissa korvata pähkinät siemenillä. Ne ovat pähkinöiden tapaan hyviä sekä pehmeiden rasvojen että proteiinin lähteitä. Esimerkiksi kurpitsan- ja auringonkukansiemenet ovat kokonsa puolesta oivia naposteltavia. Pienempiä siemeniä, kuten pellavan- ja seesaminsiemeniä voi ripotella pirtelöihin.
Muista!
Rasvaiset pähkinät on hyvä säilyttää viileässä. Pähkinärouhe säilyy parhaiten jääkaapissa tiivissä muovirasiassa. Pähkinät ovat myös alttiita homeille. Älä syö homeisilta maistuvia pähkinöitä!
Kokeile seuraavia Keventäjien pähkinäisiä reseptejä:
- Värikäs kasvis-kuskussalaatti ja mantelikreemiä 🔒 Keventäjien jäsenille
- Talvisalaatti 🔒 Keventäjien jäsenille
- Paprika-mantelitahna 🔒 Keventäjien jäsenille
- Kinkku-ruusukaalivokki 🔒 Keventäjien jäsenille
- Mustikka-mantelimousse 🔒 Keventäjien jäsenille
- Appelsiinimarinoitu hedelmäsalaatti ja saksanpähkinöitä 🔒 Keventäjien jäsenille
- Kookoksinen banaaniherkku ja pistaasipähkinöitä 🔒 Keventäjien jäsenille
- Appelsiinikakku 🔒 Keventäjien jäsenille
- Kesäkurpitsa-suklaakakku 🔒 Keventäjien jäsenille
- Mantelibroileria 🔒 Keventäjien jäsenille
- Gluteeniton pähkinä-appelsiinipiiras 🔒 Keventäjien jäsenille
Terveellinen pizza - Herkutellaan pizzalla!
Pizza - italialaisten keino lihottaa maailma vai keventäjällekin kelpo herkku? Terveellinen pizza valmistetaan ohutpohjaisena ja päällystetään vähärasvaisilla täytteillä sekä kohtuullisella määrällä kevytjuustoa. Pizza on kaikkien epäterveellisten herkkujen esikuva. Vai onko sittenkään? Pizza on yhtä kuin...Pakastimen tyhjennystalkoot!
Vanhat pakasteet kannattaa popsia pois uuden sadon alta. Ruoka ei säily ikuisesti pakastettunakaan. Testaa, tiedätkö, kauanko pakastimen aarteet ovat käyttökelpoisia. Kokeile myös Keventäjien ihania reseptejä! Pakastin on mitä kätevin tapa säilöä ruokaa tulevaisuuteen. Välillä se...Miten laihtua? Viisitoista vinkkiä kevyempään vuoteen
Uutena vuotena lupaillaan suuria, mutta valitettavan usein pidetään pieniä - jos niitäkään. Keventäjien neuvojen avulla on helpompi kulkea kohti tavoitetta. Alkuvuosi on laihdutusbuumin aikaa. Lehdet ja nettipalstat pursuavat kevennyskikkoja, joista osa on vähintäänkin viihdyttäviä. Laihdutuksen...
Terveellinen pizza - Herkutellaan pizzalla!
Pizza - italialaisten keino lihottaa maailma vai keventäjällekin kelpo herkku? Terveellinen pizza valmistetaan ohutpohjaisena ja päällystetään vähärasvaisilla täytteillä sekä kohtuullisella määrällä kevytjuustoa. Pizza on kaikkien epäterveellisten herkkujen esikuva. Vai onko sittenkään? Pizza on yhtä kuin...Pakastimen tyhjennystalkoot!
Vanhat pakasteet kannattaa popsia pois uuden sadon alta. Ruoka ei säily ikuisesti pakastettunakaan. Testaa, tiedätkö, kauanko pakastimen aarteet ovat käyttökelpoisia. Kokeile myös Keventäjien ihania reseptejä! Pakastin on mitä kätevin tapa säilöä ruokaa tulevaisuuteen. Välillä se...Miten laihtua? Viisitoista vinkkiä kevyempään vuoteen
Uutena vuotena lupaillaan suuria, mutta valitettavan usein pidetään pieniä - jos niitäkään. Keventäjien neuvojen avulla on helpompi kulkea kohti tavoitetta. Alkuvuosi on laihdutusbuumin aikaa. Lehdet ja nettipalstat pursuavat kevennyskikkoja, joista osa on vähintäänkin viihdyttäviä. Laihdutuksen...