Parempi kuin monivitamiini! Kevään sesonkivihannes on todellista superruokaa

Vitamiinien syömisen sijaan kannattaa ruokavalioon sisällyttää maukkaita ja ravintoarvoiltaan monipuolisia vihanneksia.

Yksi tällainen vitamiinipommi on kevään sesonkivihannes, eli parsa. Sen lisäksi, että parsa on tehokas diureetti, eli nesteenpoistaja, se on täynnä vitamiineja ja antioksidantteja. Ja mikä parasta, hyvän makuinen parsa on monikäyttöinen raaka-aine, josta loihdit helposti ruokia niin arkeen kuin juhlaan.

KOKEILE: 

Pelkkä antioksidanttien ja vitamiinien läsnäolo ei riittäisi tekemään parsasta yhtä parhaista syötävistä vihanneksista. Myös parsan ravintoarvot puhuvat puolestaan. Sadassa gramassa parsaa on vain noin 20 kaloria, ja jopa puolet parsan massasta koostuu proteiinista.

Parsa on myös erittäin kuitupitoinen vihannes, eli sen syömisellä voi olla positiivisia vaikutuksia suoliston toiminnolle. Lisäksi kuitupitoinen ruoka auttaa pitämään sokeri- ja kolesterolitasot hallinnassa. 

Lukematon määrä mikroravinteita

Parsa sisältää myös runsaasti erilaisia mikroravinteita, jotka edistävät hyvinvointia ja auttavat sinua pysymään terveenä.

 E- ja C-vitamiinit hidastavat muun muassa solujen vanhenemista, kun taas Tiamiini ja B-vitamiini säätelevät verensokeria ja auttavat pitämään keskittymiskyvyn korkealla. K-vitamiini edistää puolestaan veren hyytymistä ja luuston terveyttä. Foolihappo voi ehkäistä hermoston sairauksia, kun taas beetakaroteeni ja karotenoidit, jotka ikääntymistä hidastavan A-vitamiinin imeytymistä. 

Magnesium ja kalium auttavat hallitsemaan ahdistusta ja fyysistä väsymystä, eli toisin sanoen ne toimivat todellisena stressin lievittäjänä. Kalsium, fosfori ja kromi ovat kivennäisaineita, jotka säätelevät insuliinin kykyä kuljettaa glukoosia soluihin.

Eikä tässä suinkaan kaikki, sillä parsan sisältämä mangaani, rauta, sinkki ja kupari ovat erinomaisia ​​antioksidantteja.

Parsa keitettynä vai raakana?

Ei ole väliä, nautitko parsan raakana vai kypsennettynä – ravintoarvot pysyvät ennallaan.

Jos keität parsan, kannattaa keitinvesi ottaa talteen! Lisäämällä keitinveden joukkoon sitruunaa ja inkivääriä, tulet kuin huomaamattasi tehneeksi nestettä tehokkaasti poistavan detox-juoman.

Lähteet: Healthline, Vogue, Satokausikalenteri

  • Miten laihduttaa ilman säännöllistä liikuntaa?

    Laihduttaminen voi tuntua haastavalta, erityisesti jos säännöllinen liikunta ei ole mahdollista. Mutta älä huoli, painonhallinta onnistuu monin muinkin keinoin. Tärkeintä on löytää itselleen sopivat tavat ja muistaa, että pienetkin muutokset voivat johtaa suuriin tuloksiin. Tässä...
  • 10 vähäkalorista hedelmää - näitä voit syödä hyvällä omallatunnolla

    Hedelmät ovat tärkeä vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde jokaisen ruokavaliossa. Vaikka kaikki hedelmät sisältävät elimistöllesi muun muassa kuituja ja tärkeitä ravintoaineita, ei niitäkään kannata ahmia aivan mielin määrin. Osa hedelmistä sisältää nimittäin yllättävän paljon kaloreita, kuten...
  • Elinikäinen painonhallinta – kuinka siinä voi onnistua?

    Tuore suomalainen väitöstutkimus tarjoaa uudenlaisen tavan nähdä ja ymmärtää painonhallintaa. Tutkimuksessa painonhallinta näyttäytyy elämäntyylinä, joka on kehittynyt läpi elämänkulun ja joka ei vaadi äärimmäisiä kuntokuureja tai paastoamista, vaan on nautittava tapa elää ja pitää itsestä...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest