Pienistä ruusukaaleista on tullut monen ruokaharrastajan suosikki – eikä suotta! Sen lisäksi, että nämä vihreät vihannekset ovat erittäin monikäyttöisiä, ne ovat myös todella terveellisiä. Ruusukaalit ovat erittäin vähäkalorisia mutta sisältävät runsaasti elimistölle tärkeitä ravintoaineita, kuten kuitua, vitamiineja ja mineraaleja.
Nyt jos koskaan kannattaa lisätä ruusukaaleja ruokavalioon, sillä näiden vihannesten satokausi on parhaimmillaan.
Ruusukaalin yllättävät terveyshyödyt
Ruusukaalit sisältävät runsaasti etenkin veren hyytymiselle ja luuston terveydelle tärkeää K-vitamiinia. K-vitamiini voi auttaa suojaamaan myös osteoporoosilta.
K-vitamiinin lisäksi ruusukaalit sisältävät runsaasti myös toista tärkeää vitamiinia. 100 grammaa ruusukaalia sisältää nimittäin peräti 108 milligrammaa C-vitamiinia, joka tukee muun muassa raudan imeytymistä ja on tärkeässä roolissa immuunijärjestelmän toiminnalle.
Lisäksi ruusukaalien sisältämä kuitu ylläpitää suoliston terveyttä sekä vähentää sydänsairauksien ja diabeteksen riskiä. Kuitu auttaa myös pitämään verensokerin tasaisena pidempään, eli ruusukaalien lisääminen lautaselle voi auttaa pysymään kylläisenä pidempään.
Eikä tässä suinkaan kaikki, sillä ruusukaalit sisältävät runsaasti antioksidantteja, jotka auttavat estämään soluvaurioita ja ylläpitämään terveyttä.
Paahda maukkaaksi uunissa
Hyvä uutinen on, että terveelliset ruusukaalit on helppo valmistaa lisukkeeksi tai pääruuaksi joko paahtamalla, keittämällä, paistamalla tai höyryttämällä. Näitä terveyspommeja voi upottaa helposti myös erilaisiin pastoihin, munakkaisiin tai muihin ruokiin.
Maukas tapa valmistaa ruusukaalit, on paahtaa niitä 200-asteisessa uunissa 20 minuutin ajan. Huuhtaise ruusukaalit, halkaise kerät ja pyörittele tilkassa öljyä ja mausta halutessasi sitruunanmehulla ja ripauksella suolaa. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia.
Herkullisuutta lisää, jos viiden minuutin paiston jälkeen ripotat ruusukaaleille kuivahtaneen ruisleivän murusia tai jauhettua hapankorppua, hienonnettua persiljaa tai rosmariinia sekä parmesaanijuustoraastetta. Maista ja ihastu!
KOKEILE MYÖS: Ruusukaali-lihawokki
Vältä ylikypsentämistä
Keittäminen on yleinen tapa valmistaa ruusukaalit, mutta tämän valmistustavan kanssa kannattaa olla tarkkana. Jos keität ruusukaalit suolalla maustetussa vesitilkassa tai käytät höyrykattilaa, jätä kaalinkerät napakan kypsiksi – alle 10 minuuttia riittää!
Paistinpannussa halkaistut ruusukaalit kysyvät viidessä minuutissa. Jos leikkaat ruusukaalit neljään osaan, pilkot tai purat lehdiksi, kypsyminen vie vain muutaman minuutin.
Talven superhedelmä, joka piristää, suojaa ja maistuu taivaalliselta - lisää tämä ruokavalioosi nyt
Appelsiini on lähes kaikille tuttu hedelmä, mutta sen merkitys korostuu erityisesti talvella, kun kehomme kaipaa lisäenergiaa ja vastustuskyvyn vahvistamista. Appelsiini on todellinen vitamiinipommi, jonka runsaalla C-vitamiinipitoisuudella on tärkeä rooli etenkin kylminä kuukausina. Tämä hedelmä ei...Unohdettu terveyspommi tekee paluun: Tästä syystä sinunkin kannattaa tutustua lanttuun
Lanttu on monille tuttu juures, mutta sen terveyshyödyt ovat jääneet usein muiden vihannesten varjoon. Tämä unohdettu vihannes on kuitenkin todellinen terveyspommi, joka tarjoaa runsaasti ravintoarvoja ja terveysvaikutuksia. Lanttu on täynnä vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja, jotka...Tuoreet vs. pakastekasvikset – kumpi on parempi vaihtoehto?
Kun pohditaan, ovatko tuoreet kasvikset vai pakastekasvikset parempi vaihtoehto, vastaus ei ole yksiselitteinen. Molemmilla on omat etunsa ja haittansa, ja valinta riippuu pitkälti yksilöllisistä tarpeista ja olosuhteista. Tuoreet kasvikset tarjoavat usein parhaan maun ja tekstuurin,...