Terveellisimmät vihannekset, joita sinunkin kannattaisi syödä

Usein kokoamme lautasillemme totuttuun tapaan vihersalaattia, kurkkua ja tomaattia. Vaikka kaikkien vihannesten syöminen on meille hyväksi, monipuolisuus on tässäkin asiassa kaiken a ja o. Eriväristen ja erityyppisten vihannesten syöminen tarjoaa kehollesi parhaat ravintoaineet. Lue tarkemmin elimistömme tarvitsevista ravintoaineista tästä.

Nappaa nämä äärimmäisen ravintorikkaat vihannekset ostoskoriisi seuraavalla kauppareissulla. 

Vesikrassi

Tutkimuksissa maailman terveellisimmäksi vihannekseksi nostettuun vesikrassiin kannattaa todella tehdä lähempää tuttavuutta, sillä vesikrassilla on ylivoimainen ravintoprofiili kaloria kohden.

Yksi annos (34 g) vesikrassia sisältää vain 4 kilokaloria, mutta lähes gramman proteiinia sekä runsaasti A-, C- ja K-vitamiineja. Vesikrassi sisältää myös jonkin verran kalsiumia, rautaa, mangaania, E-vitamiinia, erilaisia ​​B-vitamiineja, kuparia ja kaliumia. 

TESTAA: Lisää vesikrassia salaatteihin tai voileivän päälle. 

Tummanvihreät lehtivihannekset

Tummanvihreät lehtivihannekset, kuten pinaatti ja lehtikaali, tunnetaan yleisesti terveellisyydestään – eikä suotta!

Ne ovat täynnä vitamiineja, rautaa, proteiinia ja kuituja, jotka kaikki parantavat kokonaisvaltaista terveyttäsi. Ne ruokkivat myös kehosi hyödyllisiä bakteereja ja näin ollen parantavat suolistosi hyvinvointia. Tutkimusten mukaan tummanvihreiden lehtivihannesten päivittäinen syöminen voi estää ikääntymistä. 

Eikä tässä suinkaan kaikki, sillä vihreät lehtivihannekset sisältävät myös nitraatteja, joiden on osoitettu lisäävän elimistön typpioksidin tuotantoa, mikä puolestaan parantaa verisuonten toimintaa ja voi alentaa verenpainetta.

TESTAA: Lisää pinaattia tai lehtikaalia sellaisenaan salaatteihin tai wokkien sekaan. Testaa resepti: porkkana-lehtikaalisalaatti.

Ruohosipulia ja sipulia

Ruohosipuli, sipuli, valkosipuli ja purjo tuottavat erilaisia antioksidantteja, joilla on osoitettu olevan muun muassa syöpää ehkäiseviä ja vastustuskykyä parantavia ominaisuuksia. 

Sipulien on myös osoitettu vähentävän sydän- ja verisuonisairauksien, liikalihavuuden ja diabeteksen riskiä sekä alentavan verenpainetta. Ruohosipulissa ja sipulissa on vähän kaloreita, mutta ne ovat runsaasti K-, C-, A- ja B-vitamiineja sekä mineraaleja, kuten rautaa, sinkkiä, kuparia, kalsiumia, mangaania ja magnesiumia.

TESTAA: Ruoan päälle ripoteltu ruohosipulisilppu tuo annoksiin paitsi makua, myös ihanan vihreää väriä. Testaa resepti: ruohosipulikeitto.

Parsa- ja kukkakaali

Kaikki ristikukkaiset vihannekset, kuten parsa- ja kukkakaali, ovat vähäkalorisia, mutta hyviä kuidun, folaatin ja C-, E- ja K-vitamiinin lähteitä. Tutkimusten mukaan ristikukkaiset vihannekset voivat lisäksi vähentää syöpäriskiä ja ehkäistä tulehduksia.

TESTAA: Parsakaali säilyttää ravintosisältönsä hyvin myös pakastettuna. Pakastetut parsakaalit kannattaa sulattaa hitaasti jääkaapissa, ja pakasteiden päälle kannattaa ripotella hiukan suolaa, joka irrottaa liiat nesteet. Parsakaalien maku paranee entisestään, kun lämmität sulaneita parsakaaleja muutaman minuutin ajan sadassa asteessa.

Testaa resepti: Parsakaali-raejuustopiirakka

Paprikat

Paprikoita on saatavilla usean värisinä; vihreinä, punaisina, keltaisina ja oransseina. Eriväristen paprikoiden maku ja ravintoprofiili vaihtelevat hieman, joten täyden hyödyn saat nauttimalla paprikoita kaikissa sen väreissä! Vähäkalorinen, mutta ravintorikas paprika on hyvä C-vitamiinin, folaatin ja karotenoidien lähde.

TESTAA: Kokeile paprikoita raakana salaateissa tai hummuksen kera, keitettynä, paahdettuna, täytettynä tai munakkaissa. Testaa resepti: paahdetut paprikat.

Parsa

Parsa on vähäkalorinen ja erittäin ravintoainerikas vihannes, joka kannattaa ottaa ruokavalioon etenkin näin keväällä – parhaaseen parsa-aikaan. Annoksessa (90 g) parsaa on vain 20 kilokaloria, mutta saat siitä noin 2 grammaa sekä kuitua että proteiinia. Lisäksi parsa sisältää runsaasti K-ja A-vitamiinia sekä folaattia. Se sisältää myös pienempiä määriä C-ja E-vitamiinia, kaliumia ja fosforia.  antioksidantteja.

Parsa sisältää antioksidantteja, jotka yhdessä antibakteeristen ja virustenvastaisten ominaisuuksiensa kanssa voivat alentaa verenpainetta ja estää tulehduksia. 

POIMI RESEPTEJÄ: Parsa on keventäjän kevätkasvis

Lähteet: The Manual, Terveyskirjasto

  • Parempi kuin monivitamiini! Kevään sesonkivihannes on todellista superruokaa

    Vitamiinien syömisen sijaan kannattaa ruokavalioon sisällyttää maukkaita ja ravintoarvoiltaan monipuolisia vihanneksia. Yksi tällainen vitamiinipommi on kevään sesonkivihannes, eli parsa. Sen lisäksi, että parsa on tehokas diureetti, eli nesteenpoistaja, se on täynnä vitamiineja ja antioksidantteja. Ja...
  • Laihdutuslääkkeet eivät ratkaise lihavuuden hoitoa - mutta voivat tukea elämäntapamuutoksessa

    Ylipainon ennustetaan lisääntyvän lähivuosina maailmanlaajuisesti. Asiantuntijoiden mukaan lihavuus on globaali epidemia, jonka taltuttamiseen vaaditaan uudenlaisia ja monipuolisia keinoja. Diabeteksen hoitoon suunnattu, semaglutidiin pohjautuva lääke on noussut laajasti keskusteluun sen ruokahalua vähentävän ominaisuuden takia. Mehiläisen asiantuntijalääkärit...
  • 10 vinkkiä kestävän juoksukunnon rakentamiseen

    Keväällä luonnon herätessä uuteen eloon, inspiroituu moni juoksun aloittamisesta. Alla olevat Coronarian fysioterapeutti Taru Lammin kymmenen vinkkiä auttavat sinua juoksun aloittamisessa ja pitämään harrastusta yllä pidempäänkin. 10 vinkkiä: Näin pääset alkuun juoksemisessa 1. Kirkasta tavoite...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest