Salaatti kaipaa öljyä

Noin neljännes tai vähän ylikin vuorokaudessa saamastasi energiasta saa tulla rasvasta, kunhan suurin osa rasvasta on niin kutsuttua hyvää rasvaa. Määrästä pitäisi siis olla 2/3 hyviä pehmeitä rasvoja (tyydyttymättömiä rasvahappoja) ja niitähän saat juuri öljyistä sekä myös jääkaappimargariineista, pähkinöistä ja siemenistä. Joten älä unohda öljyä salaatistasi!

Kastike tekee salaatin meheväksi

Salaatti keventää ateriaa ja tekee siitä raikkaan, houkuttelevan värikkään ja ravintorikkaan. Erilaisista kastikkeista saat salaattiin kostuketta ja samalla hyvää pehmeää rasvaa. Kaupan valmiskastikkeet ovat usein tuhteja, mutta niitä on helppo keventää kotikonstein. Varmasti raikasta ja terveellistä saat kastikkeesta tekemällä sen itse.

Kastike syntyy helposti

Makua ja hapokkuutta salaatteihin ja raasteisiin saat erilaisista viinietikoista kuten valko- ja punaviini-, balsami- ja väkiviinaetikoista. Tarjolla on myös erilaisia maustettuja viinietikoita kuten rakuuna-, kirsikka- tai vadelma-etikka. Tarkista maustetuista aina sokerin määrä.

Kevennä salaatinkastiketta lisäämällä joukkoon vähän vettä, marja-, hedelmä- tai kasvismehua. Kastike voi joskus olla myös pelkkää mehua esim. sitruunasta, appelsiinista ja greipistä puristettu.

Vähärasvaisista hapanmaitotuotteista kuten jogurtista, kermaviilistä, fraichesta ja rahkasta saat meheviä maukkaita kastikkeita. Lisää maun antajiksi sinappia, tomaattisosetta, ketsuppia, kapriksia, tuoreita silputtuja tai kuivattuja yrttejä, ripaus sokeria tai tilkka hunajaa. Lisää juoksevuutta omena- appelsiini- tai sitruunamehulla. Voit lisätä hapanmaitotuotteista valmistettujen kastikkeiden joukkoon myös hyvää tekevää rypsiöljyä 1-2 tl annosta kohden.

Majoneesi kuuluu muutamiin salaatteihin. Voit valmistaa majoneesin myös itse kananmunan keltuaisesta ja hyvästä öljystä tai kasvispohjaisena tofusta tai soijajauhosta. Valitse kaupassa majoneesi, jossa on sydänmerkki tai tarkista aineluettelosta että raaka-aineena on käytetty hyvää öljyä. Kevennä majoneesia vähärasvaisella jogurtilla, kermaviilillä tai fraichella. Myös vastaavat soijapohjaiset tuotteet sopivat kevennykseen. Kaupan hyllyltä löytyy myös monenlaisia kevyt- ja ultrakevytmajoneeseja. Kevytmajoneesien säilyvyys avaamisen jälkeen on tosin aika lyhyt.

Hedelmäisen kastikkeen saat soseuttamalla avokadoa, kypsiä hedelmiä kuten päärynää, omenaa, persikka tms. tai käyttämällä vauvan hedelmäsoseita ja ohentamalla ne vedellä tai mehulla. Mittaa joukkoon myös kylmäpuristettua rypsiöljyä pehmentämään makua ja antamaan pehmeää rasvaa. Samaan tyyliin soseuttamalla voit tehdä kastikkeen myös kypsistä tomaateista, kurkusta, paprikasta, pakasteherneistä tai salaatinlehdistä ja tietysti basilikasta (pestokastike).

Paahdetun siemenen tai pähkinän makuinen kastike syntyy, kun paahdat pannulla pähkinöitä tai siemeniä (sekoita koko ajan ja varo polttamasta!). Jauha jäähtyneet siemenet tai pähkinät tehosekoittajassa tai sauvasekoittimella hienoksi ja lisää joukkoon vettä, hapoksi esim. sitruunasta, limestä tai greipistä puristettua mehua ja mausta yrteillä.

Mausteet ja yrtit antavat kaikille kastikkeelle loppusilauksen ja makuvaihtelua. Purista joukkoon valkosipulia, lisää erilaisia pippureita myllystä, vaihteeksi paprikaa, currya tai itämaisia maustesekoituksia tai raastettua tuoretta inkivääriä. Lähes kaikki yrtit sopivat kaikenlaisiin salaatinkastikkeisiin. Öljy-viinietikkakastikepulloon voit lisätä kokonaisen rakuunan, rosmariinin tai timjamin oksan antamaan makua. Tai silppua tuoretta yrttiä kastikkeen joukkoon. Kuivatut yrtit voit lisätä sellaisenaan tai murustaa ne sormin hienoksi ennen kastikkeeseen lisäämistä.

Reseptit

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest