Sinkku keventää

Yhden hengen talouteen ei ehkä tule helposti ostettua valmiita pakkauksia broileria tai vaikkapa kokonaista kirjolohta. Suuret pakkaukset tulevat kuitenkin edullisemmaksi ja niistä saa useita erilaisia aterioita. Keskittäminen, sarjatuotanto ja pakastaminen kannattaa sinkun taloudessa!

Yhdestä jauhelihapaketista 3 erilaista ruokaa

Jauheliha on nopean ja helpon kokkauksen vuoksi todella suosittua. Ja onneksi kaupasta löytyy erilaisia jauhelihoja moneen makuun. Tuoteselosteesta kannattaa aina tarkistaa rasvaprosentti ja kalorimäärä. Yleensä rasvapitoisuudet vaihtelevat 10-25% välillä. Nykyään eri valmistajilla on myös kevyempiä vaihtoehtoja, joita löytyy useimmista kaupoista. Jos omasta kaupastasi kevytjauheliha puuttuu, voit pyytää kauppiasta hankkimaan sitä valikoimiinsa.

Kevytjauheliha sisältää 50% porsaanpaistia ja 50% naudanlihaa. Rasvaa siinä on vain 10%. Porsaanliha antaa kevytjauhelihalle mehevyyttä ja makua. Porsaanjauhelihassa rasvaa on 12%. Paistijauheliha, joka on kokonaan naudanpaistista jauhettua, sisältää rasvaa 8-10%. Kananpojan ja kalkkunan jauhelihassa rasvapitoisuus vaihtelee 1-8%. Energiapitoisuudet vaihtelevat rasvamäärän mukaan.

Osta paketti mieleistäsi kevytjauhelihaa ja valmista siitä esim. jauhelihapihvi höyrytetyn parsakaalin ja muiden kasvisten kera. Seuraavana päivänä voit valmistaa kaalikeittoa, josta riittää kahdelle aterialle. Lopusta jauhelihasta ja puolikkaasta purkillisesta tomaattimurskaa saat herkullisen pastakastikkeen. Kaada loput tomaattimurskasta lasipurkkiin, niin se säilyy 3-4 päivää jääkaapissa. Sen voit käyttää esim. vokkiruokaan tai keittoon.

Puolesta kilosta kirjolohta useampi ateria

Pyri ostamaan kala aina mahdollisimman tuoreena. Puolen kilon kirjolohifileen saat myös pakkauksessa ruodottomana ja nahallisena. Käsittele kalaa puhtain käsin esim. työlaudalle levitetyn voipaperin päällä.

Jaa kirjolohifilee esim. seuraavasti: 100-150g pyrstöpala kevytsuolaukseen, 150g kokoinen paksuin kohta höyrytettäväksi perunoiden kanssa ja loput kirjolohikeittoon, josta riittää kahdelle aterialle.

Voit myös kypsentää koko fileen uunissa. Nauti uunikalaa ensin lämpimänä ja seuraavana aamuna vaikka ruisleivän päällä. Kypsät kirjolohipalat sopivat myös salaattiin tai lämpimän parsan kanssa nautittavaksi. Käytä mielikuvitustasi!

Broileria monipuolisesti

Broilerin eli kananpojan fileet on usein pakattu 3-4 kpl:n pakkaukseen, jonka paino ylittää 500 grammaa. Kalkkunan fileepihvit painavat n. 100g/kpl ja pakkauksessa niitä on usein 400g. Yhden hengen talouteen aika runsas määrä!

Valmista useampi ruokalaji pakkauksen sisällöstä. Kypsennä 1-2 kokonaista fileetä tai kalkkunanfileepihviä esim. sienten, linssien ja kasviksien kanssa. Yhdestä suikaloidusta fileestä valmistuu nopeasti vokkiruokaa, kun käytät lisänä pakastevihanneksia.

Kuutioidusta broilerinfileestä saat herkullisen keiton. Lihaa ei tarvitse välttämättä paistaa ollenkaan, vaan voit lisätä sen keittoon kypsymisen loppuvaiheessa kasvisten joukkoon. Broilerikuutioiden kypsyminen kestää vain muutaman minuutin.

Sinkkureseptejä

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest