Stevia-kasvista uutettu, luonnollinen makeutusaine oli vuoden 2012 kuuma uutuus ja sitä oli tietysti pakko kokeilla. Amazonin sademetsien siimeksestä ammennettu mystiikka on toki kutsuvampi kuin kemiallinen kaava koeputkessa, mutta sekään ei auttanut: stevian lakritsainen sivumaku on mielestäni vastenmielinen. Stevialla makeutetut tuotteet saavat jäädä jatkossakin kauppaan.
Sittemmin makeutusmarkkinoille on tullut vielä steviaakin hämmentävämpi tuote: sokeriton sokeri! Tuotteen virallinen nimi on sokeriton karppisokeri, eikä se sisällä ainuttakaan kaloria, vaikka se on melkein yhtä makeaa kuin sokeri! Erikoisinta on, että karppisokeri valmistetaan käymisteitse ihan tavallisesta rypälesokerista. Karppisokeri on siis sokeria makunsa, ulkonäkönsä ja koostumuksen puolesta, mutta ilman haittavaikutuksia.
Toiselta nimeltään karppisokeri on eritrytolia. Muita kauppanimikkeitä erytritolille ovat mm. Ruotsissa myytävä Sötin. Maahantuojan (Yes Deli) mukaan mukaan karppisokeri soveltuu myös diabeetikoille, raskaana oleville, lapsille ja vanhuksille ilman rajoituksia. Varmistin asian vielä ravitsemusterapeutti Anette Palssalta, joka kertoi, että yleisesti erytritolia pidetään turvallisena ja hyvin siedettynä.
Sokerina pohjalla: karppisokerin on kuulemma osoitettu antavan hampaille vielä ksylitoliakin tehokkaamman suojan kariesta vastaan!
Karppisokerilla leivontaa
Vaikka ennakkoluulot koittavat välillä luikerrella koekeittiööni, nirsoiluun siellä ei sorruta. Se on selvä, että tätä mullistavaa ”sokeria” oli pakko päästä testaamaan!
Leivoin karppisokerista maahantuojan ohjeen mukaisesti suklaakakun. Kakku ei sisällä lainkaan sokeria, sillä sen makeuttajat ovat karppisokeri sekä stevia (suklaassa). Hiilihydraattejakin siinä on vain nimeksi, sillä se on jauhoton. Rasvan laatua paransin keventäjälle sopivammaksi, mutta muuten olin ohjeelle uskollinen.
Kakku oli kerrassaan hämmentävä. Sen rakenne oli mahtava, kuin suussa sulavin, mehevä mutakakku. Myös itse maku oli makea, eikä edes stevian sivumakua huomannut.
Jälkimaku olikin ongelmallisempi: sitä ei ollut lainkaan! Kun kakkupala hulahti nielutorveen, en osannut hetken päästä sanoa, olinko syönyt juuri suklaakakkua vai suolaisen sämpylän.
Oivalsin samassa jotain suurta makeanhimostani. En himoitse makeaa makua, vaan makeaa JÄLKImakua. Ja kun se jäi saamatta, jahtasin tunnetta kuin kangastusta keitaalla, syöden toisen palan ja kolmannen… Eritrytoli on vatsaystävällisen makeuttajan maineessa, mutta voin kertoa, ettei vatsani pitänyt lainkaan eritrytoli-övereistä. Ahneuteni tosin kai ansaitsikin tulla rangaistuksi.
Maistoin tämän jälkeen karppisokeria vielä suoraan pussista ja sama jälkimauttomuus tunki läpi. Makuasioista ei voi kuitenkaan… kuin kiistellä. Maistatin kakkua myös toisella testaajalla, joka totesi, että minttu oli kyseisessä ohjeessa niin leimallinen, ettei makeuden astetta ehtinyt jäämään pohtimaan. Hyvää kuulemma oli.
Heitänkin vispilän teille ja kehotan uteliaita kokeilemaan itse, miltä sokerittomaan sokeriin leivottu suklaakakku maistuu!
Karppisokerikakun ohje
- Sokeriton karppi-suklaakakku 🔒 Keventäjien jäsenille
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Loppukesän parhaat kevythampurilaiset
Hampurilaiset ovat ihanaa kesäruokaa, keventäjällekin. Viitseliäs valmistaa herkkupurilaisen itse ja muistaa kolmea tärkeää sääntöä: pienempikin hampurilainen täyttää, majoneesi kannattaa vaihtaa kevyempään, ja lisukkeet on syytä päivittää järkeviksi. Hampurilaisissa on paljon energiaa, rasvaa ja suolaa, eikä...Kasvikset valloittavat grillin
Grillissä kypsyvät maustevoin mehevöittämät varhaisnauriit, muhkeat, tuorejuustolla täytetyt portobellosienet, aromikas tsatsikin kera tarjottava fenkoli sekä makealla thai chilikastikkeella maustetut hedelmät. Tänä kesänä keventäjä innostuu uudenlaisista grillikasvisherkuista. Onneksi yhä useampi muistaa, että kasvikset kuuluvat grilliritilälle siinä...Maito mahtuu keventäjän lasiin
Keventäjällä on monta hyvää syytä nauttia maitoa ja maitotuotteita. Maidon sisältämä kalsium pitää laihduttajan koville joutuvat luut lujina. Valitse silti maito vähärasvaisena. Laihdutuskuurin aikana moni karsii turhaan ruokavaliostaan tärkeitä elintarvikkeita, kuten maidon. Tämä on valitettavaa,...