Suomalainen ruoka sopii keventäjälle – kokeile Itämeren ruokavalioa

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Suomalaista ruokakulttuuria leimaavat mielikuvat terveellisyydestä, puhtaasta maasta, vedestä ja ilmasta, mutta mitä oikeastaan on suomalainen ruoka? Ovatko pizza, kebab ja sushi suomalaista ruokaa, jos ne valmistetaan suomalaisista raaka-aineista? Vai onko vain suomalainen perinneruoka suomalaista? Esimerkiksi karjalanpiirakka mielletään supisuomalaiseksi ruoaksi, vaikka sen usein sisältämä riisi ei ole alkuperältään suomalaista. Kotimaisista raaka-aineista Suomessa valmistettu ja myyty hampurilainen on kiistämättä suomalaista ruokaa, vaikka hampurilainen ruokalajina onkin alun perin kehittynyt rapakon tuolla puolen. Myös lähiruuan rajanveto on usein tuottajan ja kuluttajan näkökulmasta haasteellista. Yhtä mieltä voinemme silti olla siitä, että suomalainen luonto tarjoaa paljon ravitsemuksellisia aarteita, joita keventäjä voisi poimia entistä enemmän ruokavalioonsa.

Välimeri vs. Itämeri

Yhdeksi pitkän elämän salaisuudeksi on listattu sopiva suhde kalaa, kasviksia ja hedelmiä. Antimet ovat tyypillisiä Välimeren keittiölle, mutta yhtä hyvään lopputulokseen päästään syömällä ihan kotoisista raaka-aineista valmistettua ruokaa.

Terveellisessä ruokavaliossa kiinnitetään paljon huomiota rasvan laatuun, ja pehmeitä rasvoja suositaan kovien kustannuksella. Välimeren maissa käytetään runsaasti oliiviöljyä, Suomessa puolestaan rypsiöljyä. Itse asiassa rypsiöljyssä on vielä vähemmän tyydyttyneitä rasvahappoja kuin oliiviöljyssä ja vastaavasti enemmän terveellisiä omega-3 -rasvahappoja. Muutoin terveellinen ruokavalio muistuttaa paljon esivanhempiemme arkiruokaa: paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä, riittävästi täysjyväviljavalmisteita sekä tarpeeksi kalaa.

Siinä missä Välimeren maissa vilja on vehnää, meillä on lisäksi ruista, kauraa ja ohraa. Kasviksia ja hedelmiä on Välimerellä runsaasti tarjolla ympäri vuoden, mutta meilläkin on onneksi kotimaisia kausikasviksia, -hedelmiä ja -marjoja, kuten omenaa, raparperia, puolukkaa, juureksia ja sieniä. Kaloista meillä on sekä rasvaisia lohikaloja että vähärasvaisempia valkolihaisia kaloja. Keventäjälle sopiva ”Itämeren liha” on mieluusti siipikarjan lihaa tai vähärasvaista riistaa, joskin kotimaisen riistan saatavuus on välillä keskivertokuluttajalle melko hankalaa.

Metsien unohdetut aarteet

Siinä, missä mieli matkaa helposti Välimeren tuoksuviin yrtteihin ja tuoreisiin raaka-aineisiin, oman luontomme aarteet tuppaavat unohtumaan. Joka vuosi metsiin jää valtavia määriä ravitsemusaarteita; marjoja, sieniä ja villivihanneksia.

Keventäjän kannattaisi syödä marjoja huomattavasti enemmän, sillä ne sisältävät paljon hyvää, mutta vain vähän energiaa. Kotimaisissa marjoissa on erityisen paljon C-vitamiinia, mikä johtuu maamme maantieteellisestä sijainnista. Suurin mahdollinen C-vitamiinipitoisuus saavutetaan, kun yölämpötila on selvästi päivälämpötilaa alhaisempi.

Myös sienten syöntiä olisi syytä lisätä ja ottaa mallia Aasiasta, joissa sienten arvostus on korkealla. Kiinassa ja Japanissa sieniä käytetään jopa lääkkeenomaisesti. Kyntämätöntä tutkimussarkaa versoo myös takapihoilla ja pientareilla, sillä suomalaisten villivihannesten ja -yrttien kuten voikukan, vuohenputken, isomaksaruohon ja jauhosavikan ravitsemuksellinen arvo on vielä kunnolla tutkimatta. Se kuitenkin tiedetään, että juurikin Välimeren maissa villivihannekset ovat tärkeä omega-3-rasvahappojen lähde.

Kokeile seuraavia Keventäjien Itämeren ruokavalioon sopivia reseptejä

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Salaatit keventävät kesää

    Revi lautaselle erilaisia salaatinlehtiä ja lisää jotakin ruokaisaa, kuten vähärasvaista kinkkua, kanaa, papuja ja pähkinöitä. Tuoksuva ja tuhti salaatti on kokonainen ateria, mutta usein kevyt sellainen. Salaattien keveyden takaavat ennen kaikkea salaatinlehdet, jotka ovat 90-prosenttisesti...
  • Grilliruoka kevyemmin! Kokkaa kesäherkut terveellisesti

    Hehkuva hiillos, kypsyvien herkkujen tuoksu ja yhdessä ulkona olo. Grillaaminen on ehdottomasti yksi parhaista kesäpuuhista. Grilliruoka on paljon muutakin kuin kiireellä käräytettyä makkaraa ja rasvaisia valmiskastikkeita. Grillissä syntyy oikeilla otteilla aivan yhtä terveellinen ateria kuin...
  • FODMAP-ruokavaliosta apua vatsavaivoihin

    Kun vatsa oireilee monella tapaa, FODMAP-ruokavaliosta voi löytyä apu. Lue mitkä ruoka-aineet usein parantavat tai pahentavat epämääräisiä vatsaoireita. Herkkä vatsa rajoittaa monen elämää. Vaiva on usein sinnikäs, ja oireet voivat olla epämääräisiä. Aiheen tutkimusta vaikeuttaa...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest