Terveellinen ruokavalio pienellä budjetilla? Näin onnistut

Terveellisen ruokavalion ei aina tarvitse tarkoittaa suuria kustannuksia. Monet meistä ajattelevat, että terveellisen ruokavalion ylläpitäminen on kallista, mutta totuus on, että pienilläkin muutoksilla ja oikeanlaisella suunnittelulla voit nauttia ravitsevista aterioista ilman, että se rasittaa kukkaroasi.

Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä, kuinka voit toteuttaa terveellisen ruokavalion pienellä budjetilla.

4 x Keventäjän säästövinkit

1. Hyödynnä kauden tuotteita

Kauden hedelmät ja vihannekset ovat usein edullisempia ja ravinteikkaampia. Ne ovat juuri nyt parhaimmillaan, joten niiden maku ja ravintoarvot ovat huipussaan. Tutustu lähialueesi torien ja kauppojen tarjontaan ja suunnittele ateriasi sen mukaan, mitä kulloinkin on saatavilla.

Esimerkiksi kesällä marjat ja juurekset ovat edullisia ja monipuolisesti hyödynnettävissä niin jälkiruoissa kuin pääruoissakin.

Lisäksi voit säilöä kauden tuotteita myöhempää käyttöä varten. Pakastaminen, kuivaaminen ja säilöminen ovat loistavia tapoja nauttia kauden herkuista ympäri vuoden. Näin voit säästää rahaa ja nauttia terveellisistä aineksista myös silloin, kun niiden hinta kaupassa nousee.

2. Osta ja kokkaa suuria määriä

Ostamalla suuria määriä perusraaka-aineita kuten riisiä, papuja ja linssejä, voit säästää merkittävästi. Nämä ainekset maksavat vähemmän irtotavarana, ja ne säilyvät hyvin, joten voit käyttää niitä pitkän aikaa.

Suunnittele viikoittaiset ateriasi näiden raaka-aineiden ympärille ja huomaat, kuinka paljon voit säästää.

Lisäksi suurten erien valmistaminen kerralla säästää sekä aikaa että energiaa. Voit valmistaa esimerkiksi suuren kattilallisen keittoa tai uunivuokaan kasvispaistosta, josta riittää useammaksi päiväksi. Näin sinulla on aina terveellistä ruokaa saatavilla, eikä sinun tarvitse turvautua kalliisiin pikaruokiin.

3. Hyödynnä tarjoukset ja alennukset

Kauppojen viikoittaiset tarjoukset ovat mainio tapa säästää rahaa. Tarkista eri kauppojen tarjouslehdet ja suunnittele ostoksesi sen mukaan. Joskus suuremmat pakkauskoot tai ”osta yksi, saat toisen ilmaiseksi” -tarjoukset voivat tarjota huomattavia säästöjä.

Älä kuitenkaan osta enempää kuin mitä todella tarvitset. Tarjoukset ovat hyödyllisiä vain, jos tuotteet ovat sellaisia, joita käytät säännöllisesti.

Muuten saatat päätyä heittämään ruokaa pois, mikä on sekä rahan että resurssien haaskausta.

4. Valmista ruokaa itse

Valmisruoat ja ulkona syöminen voivat nopeasti tyhjentää lompakon. Valmistamalla ruoat itse kotona voit hallita paremmin sekä budjettiasi että ruokavaliosi laatua. Kotona kokkaaminen antaa sinulle myös mahdollisuuden kokeilla uusia, terveellisiä reseptejä, jotka tukevat painonhallintatavoitteitasi.

Etsi reseptejä, jotka käyttävät edullisia ainesosia ja joita on helppo muunnella sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Näin voit välttää ylimääräisten aineksien ostamisen ja hyödyntää tehokkaasti jo olemassa olevia tarvikkeitasi.

Terveellisen ruokavalion ylläpitäminen pienellä budjetilla vaatii suunnittelua ja luovuutta, mutta se on täysin mahdollista. Seuraa näitä vinkkejä, niin huomaat, että voit syödä hyvin ja edistää terveyttäsi ilman, että se rasittaa talouttasi. Muista, että jokainen pieni valinta ja muutos lasketaan, ja ne kaikki yhdessä voivat johtaa suuriin tuloksiin. Tsemppiä matkallesi kohti terveellisempää elämää!

Poimi reseptivinkkejä Keventäjien reseptipankista.

  • Terveellinen ruokavalio pienellä budjetilla? Näin onnistut

    Terveellisen ruokavalion ei aina tarvitse tarkoittaa suuria kustannuksia. Monet meistä ajattelevat, että terveellisen ruokavalion ylläpitäminen on kallista, mutta totuus on, että pienilläkin muutoksilla ja oikeanlaisella suunnittelulla voit nauttia ravitsevista aterioista ilman, että se rasittaa kukkaroasi....
  • Juo vettä oikeaan aikaan ja maksimoi terveyshyödyt!

    Vesi on elimistön kannalta välttämätöntä! Vaikka on tärkeää pysyä nesteytettynä koko päivän, veden juominen tietyissä tilanteissa maksimoi sen mukanaan tuomat terveyshyödyt. Seuraavissa tilanteissa kannattaa kiinnittää huomiota veden juomiseen! 1. Heti herätessä Hyvin nukutun yön jälkeen...
  • Junnaako painonpudotus? Kysy itseltäsi nämä kysymykset

    Ravitsemusterapeutti Sirpa Soinin tutkimuksen mukaan ratkaisu pysyvään painonpudotukseen on ajattelutavan muuttaminen. Terveystalon ravitsemusterapeutti Sirpa Soini on tutkinut väitöskirjassaan painonpudotuksessa onnistuneita. –  Tutkimuksen mukaan ne, jotka aidosti ajattelevat, että suunnitellut muutokset esimerkiksi ruokavaliossa tai liikunnassa kestävät...

Lue lisää:

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest