Ylipaino on yleistyvä ongelma – Mikä vialla syömisissämme?

Se on mahdollista, koska samanaikaisesti toteutamme monia huonoja suuntauksia syömisessämme. Myös makeisia, alkoholia, virvoitusjuomia, pikaruokaa, suolapaloja ja jäätelöä nautitaan nyt enemmän kuin koskaan. Lisäksi syömme suuren osan viljatuotteista vähäkuituisina vaihtoehtoina. Pikkujuttu ei ole sekään, että kylläisyyttä ylläpitävät tasaiset ateriarytmit ja kunnon kotiateriat ovat saaneet antaa tilaa napostelulle. Napostelu koostuu harvemmin terveellisistä aineksista. Kun huonontuneisiin ruokailutottumuksiin lisätään viimeisten vuosikymmenien dramaattinen arkiliikunnan väheneminen, niin ylipainon yleistyminen ei olekaan enää niin hämmästyttävää.

Syötkö liian vähän aamupäivällä?

Ruokavaliosta johtuvat ylipainon syyt vaihtelevat yksilöittäin, mutta tyypillisiä ongelmakohtia on helppo nimetä. Ehkä tyypillisin ongelma on epätasainen ateriarytmi. Sen tyypillisin ilmentymä on liian kevyt syöminen aamusta iltapäivään. Syynä päivän alun ruoattomuuteen voivat olla esimerkiksi työpäivän kiireet tai laihtumistoiveesta johtuva tietoisesti vähäinen syöminen. Oli syy mikä tahansa, tällä tavoin ihminen altistuu liian matalalle verensokerille ja makean nälälle. Ei mikään ihme, että karkkia tai suklaata tekee mieli jo päivän aikana.

Tyypillisemmin liian kevyt syöminen päivällä kasvattaa nälkää iltaan ja johtaa usein syömiseen, jossa nälkä ei tunnu katoavan millään. Tällaiseen nälkään syödään usein suuria määriä melko energiapitoista ruokaa, mikä altistaa painonnousulle. Ratkaisu ongelmaan on syödä enemmän ennen iltapäivää.

Ensimmäinen asia, joka painonhallintaa tavoiteltaessa on syytä tarkistaa, onkin ateriarytmin tasaisuus. Sen avulla voit välttyä liialliselta nälän tunteelta. Nyrkkisääntö ja minimivaatimus tasaisessa syömisessä on, että puolet päivän syömisistä tapahtuu ennen iltapäivää.

Ota kasvikset avuksi

Kasvisten vähäisyys on myös yleinen ongelma. Kasvisten syöminen on jatkuvasti lisääntynyt vuosien saatossa, mutta syömme niitä yhä liian vähän. Kun suosituksena on ”yli puoli kiloa päivässä”, niin keskimäärin syömme n. 300 g kasviksia päivässä. Painon kanssa kamppailevilla määrät ovat usein vielä vähäisempiä. Koska kasvisten vaikutus painoon on melkoinen, niin tässä on useimmilla parannettavaa.

Eräs nykypäivän tyypillinen piirre on myös herkkujen syöminen liki päivittäin. Herkulla tarkoitan tässä hyvin energiapitoista, mutta ravinteiltaan köyhää ruokaa, kuten esimerkiksi makeisia tai sipsejä. Vaikka herkut kuuluvatkin hyvään ruokavalioon niin ruokavalion pitäisi muuten olla erittäin hyvä tai henkilön erittäin liikunnallinen, jotta herkkuja voisi syödä päivittäin lihomatta. Olisikin hyvä mennä muutama vuosikymmen ajassa taaksepäin ja opetella, että herkkuja voidaan syödä, mutta ei ainakaan päivittäin. Eikä välttämättä joka toinenkaan päivä.

Oletko ikuinen laihduttaja?

Joillakin ongelma painon kanssa liittyy syömisen monimutkaistumiseen. Joillakin ihmisillä aiempi ”laihduttelu” on syynä ylipainoon. Alun perin melko pieneen ylipainoon on saatettu reagoida tiukalla, lyhytaikaisia tuloksia tuovalla dieetillä ja myöhemmin yhä uusilla dieeteillä. Tällaisessa ”laihduttelussa” ihmisen syömisrytmit ja syömiskäyttäytyminen usein muuttuvat tavalla, joka altistaakin tulevalle lihomiselle: joillakin esimerkiksi ahmimiskäyttäytymisen muodossa, jollakin vaikkapa siirtyneenä kylläisyyskynnyksenä, joka vaatii entistä enemmän ruokaa kylläisyyden saavuttamiseen.

Ruoka ja syöminen voi saada liian suuren merkityksen elämässä myös muulla tavoin. Tähän samaan ilmiöön kuuluu usein myös se, että ruoka saa merkityksiä, jotka eivät sille kuulu. Syömisen ei pitäisi olla lohdutustapa, ei korvike ihmissuhteille, ei ratkaisu epäonnistumisen käsittelyyn – käytännössä näin voi kuitenkin käydä ja syöminen jää hyvin alttiiksi elämän tuulille. Hyvinä päivinä syödään hyvin ja huonoina heikosti – seurauksena on usein lihominen.

Tunnista omat heikkoutesi

Liiallinen mehujen juominen, päivittäiset ”herkut” ja moni muu tekijä voi toimia pullonkaulana painonhallinnassa. Ongelmallista on, että yksilöiden voi olla joskus vaikeaa tunnistaa omia heikkouksiaan painonhallinnassa: Syön nyt tasaisemmin, mutta onko se tarpeeksi tasaista? Olen lisännyt öljypohjaisten tuotteiden käyttöä, mutta tuleeko niitä jo liikaakin? Tällaisia kysymyksiä ei ole helppo arvioida itse.

Patrik Borg

Patrik Borg, ravitsemusasiantuntija

Patrik Borg on Suomen tunnetuimpia ravitsemusasiantuntijoita. Hän on puhunut väsymättä jo yli vuosikymmenen ajan terveysajattelun, rennon syömisen ja suhteellisuudentajun puolesta ravitsemuksessa ja erityisesti laihduttamisessa. Asiantuntijatehtävien ja tutkimuksen ohella Patrik tekee vastaottotyötä ja pitää luentoja ravitsemuksesta.

  • Nälkä ja jano sekaisin

    Nestevaje heikentää vireystilaa - ärsyttää, masentaa ja väsyttää. Laihduttajalle vielä ongelmallisempaa on, että nestevaje tuntuu nälkänä. Syömme janoomme. Vireystila alkaa tutkitusti heikentyä jo varsin pienen nestehukan seurauksena. Jano on jo merkki pienestä nestevajeesta. 70-kiloisella henkilöllä...
  • Rasvaa ja proteiinia tarvitaan

    Laihduttajat, kuten kaikki muutkin, tarvitsevat rasvaa terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoon. Keventäjien energiapallo kertoo, onko ruokavaliossasi rasvaa tarpeeksi ja onko se hyvälaatuista. Lisäksi pallo mittaa proteiinin osuutta ruokavaliossa. Keventäjien energiapallo ilmaisee rasvan ja proteiinin määrää ruokavaliossa....
  • Kuitu kielii terveellisyydestä

    Yksi Keventäjien laatukriteereistä liittyy riittävään kuidun saantiin, tarkemmin: riittävän kuitupitoisten viljatuotteiden valitsemiseen. Kuitupallo on monille keventäjille ollut haaste, joillekin jopa kompastuskivi. Pohjimmiltaan kuitupallo toimii yleisten suositusten mukaisesti. Lisäksi Keventäjissä yleistä suositusta on täydennetty tavoitteella, että riittävän...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest