Alkoholin vaikutus painoon

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Viimeaikoina on jälleen nostettu esille alkoholin vaikutus suomalaisten ylipainoon. Syy uutisoinnille olivat tutkimustulokset osana Suomen Akatemian Ravitsemus, elintarvikkeet ja terveys (ELVIRA) -tutkimusohjelmaa toteutetussa DILGOM-hankkeesta. Tulokset kertovat, että työikäisistä miehistä 70 % on ylipainoisia ja naisistakin puolet. Tässä tutkimuksessa huomattiin, että alkoholilla näyttää olevan vahva yhteys ylipainoon. Hoikimpia olivat naiset, jotka käyttivät alkoholia vähiten, kun taas lihavampia olivat he jotka käyttivät yli kolme annosta alkoholia päivässä. Miehillä erot olivat pienempiä, mutta heilläkin muutokset olivat samansuuntaisia. En ole tutustunut tutkimukseen syvemmin, mutta pohdin omalta kannaltani, miksi alkoholin kulutus nostaa usein myös painoa.

Tutkimustulokset eivät ole mullistavia, vaan tukevat aiempia tutkimuksia ja käytännön kokemuksia. Alkoholissa on paljon energiaa, lähes yhtä paljon kuin rasvassa ja sen runsas käyttö näkyy luonnollisesti myös painossa ja vyötärönympäryksessä. Lisäksi alkoholi vaikuttaa sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan. Kun alkoholia on veressä, maksa keskittyy vain alkoholin polttamiseen ja sekä sokeri- että rasvanaineenvaihdunta ei toimi normaalisti. Elimistö käyttää silloin energiaksi pääasiassa alkoholia. Tästä ei yleensä ole mitään näkyvää haittaa terveille henkilöille, mutta jos sairastaa diabetesta tai sokeriaineenvaihdunnan häiriötä, alkoholin käyttö näkyy veren sokereissa. Osassa alkoholijuomia on myös runsaasti sokeria, joka osaltaan lisää energian saantia. Voi tulla yllätyksenä, että kevyt siiderissäkin on energiaa yhden voileivän verran.

Alkoholin kulutus ei yksin selitä vaikutusta kansan painoon, vaan viinan käyttö vaikuttaa muihinkin elämäntapoihin. Moni myös syö enemmän kun on nauttinut alkoholia, eikä silloin yleensä valita kanasalaattia, vaan yleensä jotain rasvaisempaa ja suolaisempaa ja usein vielä yhdistettynä johonkin valkoiseen hiilihydraattiin. Alkoholi vähentää tunnetusti myös kontrollia ja pienessä hiprakassa ei tunnu niin tärkeältä miettiä syömistottumuksiaan. Mutta tässä on varmasti yksilöllisiä eroja, toisille lasillinen viiniä korvaa herkuttelun, eikä lisää syömistä. Mutta toiselle jo yksi olut, herättää mieliteon makkaraperunoihin.

Alkoholin tiedetään vaikuttavan myös heikentävästi unen laatuun. Ja tutkimukset ovat puolestaan todenneet että liian vähäinen tai huonolaatuinen uni vaikuttaa terveyteen ja painoon. Henkilöt jotka nukkuvat vähän ovat lihavampia kuin riittävästi nukkuvat. Voidaan olettaa että runsaasti alkoholia käyttävät myös nukkuvat huonommin.

Jos alkoholia menee paljon tai usein, on säännöllisiä liikuntaharrastuksia vaikeaa pitää yllä ja aktiivisuus saattaa vähentyä. Kun liikettä on vähemmän, myös energiakulutus pienenee ja jos tähän lisätään vielä lisääntynyt energian saanti alkoholista ja ruuasta, voi se näkyä vaakalukemassa.

Niin ja krapulassa ei tietenkään liikuta, vaan maataan sohvalla ja tilataan pizzaa. Se on oiva keino selättää kankkunen, mutta samalla tulee kyllä mukavasti lisäenergiaa, joka voi varastoitua vyötärölle. Lienee selvää, että jos tämä toistuu usein, ei painonhallinta ainakaan helpotu.

Alkoholin vaikutukset painoon ovat siis suoria ja välillisiä. Tiedetään myös, että yksi annos alkoholia päivässä voi olla jopa terveydelle hyväksi, joten tässäkin Keventäjän kannattaa varmasti hakeutua kohtuuteen. Painoon vaikuttavat monet asiat, alkoholi on vain yksi, mutta se voi olla ihan merkittävä tekijä.

 

Alkoholissa on paljon energiaa, lähes yhtä paljon kuin rasvassa.

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

  • Kasvissyöjä keventää

    Kasvisruokaa pidetään yleensä terveellisenä ja kevyenä. Näin ei kuitenkaan aina ole. Myös kasvissyöjä voi valita epäterveellisesti ja hänelläkin kertyy ylimääräisiä kiloja. Monen kasvisyöjän ruokavalioon saattaa kuulua paljonkin suklaata, sipsejä, karkkeja ja eikä se kasvispitsa ole...
  • Vatsan hyvinvointi

    Muutokset elintavoissa ja -ympäristössä voivat tuntua ja näkyä vatsassa. Jokaisella on luonnollisesti joskus vatsavaivoja, mutta jos oireet jatkuvat pitkään ja vaikuttavat merkittävästi elämänlaatuun, kannattaa niiden syy selvittää. Kohtaan vastaanotollani yhä useammin ihmisiä, joilla on pitkään...
  • Imettävän äidin kevennys

    Yleisesti suositellaan, ettei pienen vauvan imettävä äiti laihduttaisi nopeasti tai paljon. Suositus perustuu siihen, että voimakas laihdutus voi vähentää maidon tuotantoa ja toisaalta laihduttaessa rasvakudokseen kertyneet ympäristömyrkyt voivat erittyä maitoon. Toisia imetys laihduttaa ja kilot...

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest