Alkoholin vaikutus painoon

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

THL:n mukaan vuonna 2017 lähes kolme neljäsosaa 30-vuotiaista ja sitä vanhemmista miehistä ja kaksi kolmasosaa naisista oli ylipainoisia. Alkoholilla on todettu olevan vahva yhteys ylipainoon. Runsaasti alkoholia nauttivilla erityisesti vyötärölihavuus on yleisempää kuin kohtuukäyttäjillä. Alkoholin laadulla ei näyttäisi olevan merkitystä vyötärölihavuuden kehittymiselle. Tutkimusten mukaan hoikimpia ovat naiset, jotka käyttävät alkoholia vähiten, kun taas lihavampia ovat he, jotka käyttivät yli kolme annosta alkoholia päivässä. Miehillä erot ovat tutkimuksissa olleet pienempiä, mutta heilläkin muutokset ovat samansuuntaisia.

Tutkimustulokset eivät ole mullistavia, vaan tukevat aiempia tutkimuksia ja käytännön kokemuksia. Alkoholissa on paljon energiaa, lähes yhtä paljon kuin rasvassa ja sen runsas käyttö näkyy luonnollisesti myös painossa ja vyötärönympäryksessä. Lisäksi alkoholi vaikuttaa sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan. Kun alkoholia on veressä, maksa keskittyy vain alkoholin polttamiseen ja sekä sokeri- että rasvanaineenvaihdunta ei toimi normaalisti. Elimistö käyttää silloin energiaksi pääasiassa alkoholia. Tästä ei yleensä ole mitään näkyvää haittaa terveille henkilöille, mutta jos sairastaa diabetesta tai sokeriaineenvaihdunnan häiriötä, alkoholin käyttö näkyy veren sokereissa. Osassa alkoholijuomia on myös runsaasti sokeria, joka osaltaan lisää energian saantia. Voi tulla yllätyksenä, että kevyt siiderissäkin on energiaa yhden voileivän verran.

Alkoholin välilliset vaikutukset painoon

Alkoholin kulutus ei yksin selitä vaikutusta kansan painoon, vaan alkoholin käyttö vaikuttaa muihinkin elämäntapoihin. Moni myös syö enemmän kun on nauttinut alkoholia, eikä silloin yleensä valita kanasalaattia, vaan yleensä jotain rasvaisempaa ja suolaisempaa ja usein vielä yhdistettynä johonkin valkoiseen hiilihydraattiin. Alkoholi vähentää tunnetusti myös kontrollia ja pienessä hiprakassa ei tunnu niin tärkeältä miettiä syömistottumuksiaan. Tässä on varmasti yksilöllisiä eroja. Toisille lasillinen viiniä korvaa herkuttelun eikä lisää syömistä, mutta toiselle jo yksi olut herättää mieliteon makkaraperunoihin.

Alkoholin tiedetään vaikuttavan myös heikentävästi unen laatuun. Ja tutkimukset ovat puolestaan todenneet, että liian vähäinen tai huonolaatuinen uni vaikuttaa terveyteen ja painoon. Henkilöt, jotka nukkuvat vähän, ovat lihavampia kuin riittävästi nukkuvat. Voidaan olettaa, että runsaasti alkoholia käyttävät myös nukkuvat huonommin.

Jos alkoholia menee paljon tai usein, on säännöllisiä liikuntaharrastuksia vaikeaa pitää yllä ja aktiivisuus saattaa vähentyä. Kun liikettä on vähemmän, myös energiakulutus pienenee ja jos tähän lisätään vielä lisääntynyt energian saanti alkoholista ja ruuasta, voi se näkyä vaakalukemassa.

Niin ja krapulassa ei tietenkään liikuta, vaan maataan sohvalla ja tilataan pizzaa. Se on oiva keino selättää kankkunen, mutta samalla tulee kyllä mukavasti lisäenergiaa, joka voi varastoitua vyötärölle. Lienee selvää, että jos tämä toistuu usein, ei painonhallinta ainakaan helpotu.

Alkoholin vaikutukset painoon ovat siis suoria ja välillisiä. Joidenkin tutkimusten mukaa yksi annos alkoholia päivässä voi olla jopa terveydelle hyväksi, mutta tässäkin kannattaa varmasti hakeutua kohtuuteen. Painoon vaikuttavat monet asiat, joista alkoholi on vain yksi, mutta se voi olla merkittävä tekijä.

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

  • Ensimmäinen askel kohti hyvinvointia

    Kysyn usein asiakkailta, miksi he eivät ole onnistuneet painonhallinnassa. Useimmat sanovat perimmäiseksi syyksi itsekurin puutteen ja sen, että laihduttaminen on aina ollut jossain määrin kuuri, joka alkaa ja päättyy. Tarvitaanko hyvinvointiin itsekuria? Painonhallinnassa onnistuneet eivät...
  • Proteiinista potkua liikuntaan

    Lihakset ja luusto on ihmisen tukiranka, jota kannattaa pitää hyvässä kunnossa. Erityisen tärkeää on muistaa tämä laihtuessa. Riittävällä liikunnalla ja oikeanlaisella proteiinipitoisella ruokavaliolla varmistetaan, että paino lähtee oikeasta paikasta eli rasvasta ei lihaksista eikä myöskään...
  • Onko kalori aina kalori?

    Laihdutuksen kultainen lause lienee "laihdut, kun syöt vähemmän kuin kulutat". Periaatteessa totta, mutta ongelmana on kuitenkin ihmiskehon nerokas systeemi, joka on luotu turvaamaan eloonjääminen myös silloin kun ruokaa on niukasti tarjolla. On monia esimerkkejä, miten...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest