Vastaanotollani vatsavaivat tulevat usein esille, vaikka käynnin syy olisikin jokin muu. Tosin yhä useammin luokseni hakeudutaan vain epämääräisten ja pitkäänkin jatkuneiden oireiden vuoksi (turvotus, ilmavaivat, ummetus, ripuli tai näiden sekoitus). Vatsan vointi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti hyvinvointiin ja siksi vatsavaivat kannattaa selvittää ja etsiä aktiivisesti ratkaisua ongelmaan. Mitään täsmälääkettä ei ole, mutta usein oireita saadaan helpotettua ja jopa kokonaan poistettua.

Aikuisillakin voi olla vatsaoireinen ruoka-aineallergia

Vatsavaivojen syynä voi olla suolisto-oireinen ruoka-aineallergia. Tämä ei ole yleistä, mutta vastaanotollani on ollut asiakkaita, joiden vatsaoireisen syyksi on löytynyt välitön tai viivästynyt allergiareaktio. Oireet ovat helpottaneet eliminaatio ruokavaliolla (allergiaa aiheuttaja poistetaan ruokavaliosta). Allergisoivien ruoka-aineiden selvittelyssä voidaan käyttää apuna IgE ja IgG vasta-ainemäärityksiä, mutta voidaan lähteä liikkeelle myös asiakkaan kertominen oireiden perusteella. Parin viikon eliminaatioruokavalion jälkeen lähdetään kokeilemaan mahdollisesti allergiaa aiheuttavia ruoka-aineita. Siitepölyallergioihin liittyy myös ristiallergioita, jossa oireita aiheuttavat mm. raa’at kasvikset, hedelmät, pähkinät ja palkokasvit, mausteet. Näistä löydät lisää www.allergia.fi.

Minulla on monta potilastapausta, joissa olemme lääkärin kanssa yhteistyössä saaneet vuosia jatkuneet, elämänlaatua heikentäneet allergiaperäiset vatsaoireet poistumaan kunnollisella tutkimuksella ja asiallisella ruokavaliolla. On hyvä muistaa, että suolisto-oireinen ruoka-aineallergia voi puhjeta minkä ikäisenä vain. Minun vanhin asiakkaani on ollut yli 60 -vuotias.

Onko se keliakiaa vai laktoosi-intoleranssia?

Jos vatsavaivat ovat jatkuneet pitkään ja eivätkä helpota, on ensin syytä kääntyä lääkärin puoleen ja tutkia, onko kyseessä jokin elimellinen vaiva. Esimerkiksi keliakia, Crohnin tauti, Colittis ulserosa tai syöpä ovat sairauksia, jotka voidaan todeta melko helposti. Laktoosi-intoleranssista kärsii arviolta 17 % väestöstä ja laktoosin sietoa voi itse testata. Jos on pois suljettu vakavat sairaudet, jäljelle jää toiminnalliset vatsavaivat. Usein puhutaan myös ärtyvästä paksusuolesta. Silloin oireiden syynä ei ole mikään vakava sairaus, mutta edelleen oireet ovat kiusallisia, heikentävät elämänlaatua ja aiheuttavat turhaa tuskaa. Tällöin hoito-ohjeeksi saatetaan antaa, että kaikkea saa syödä oman sietokyvyn mukaan ja yritän välttää oireiden aiheuttajaa. Näin ympäripyöreä vastaus on usein potilaan kannalta melko turha. Hän saattaakin kokea, ettei häntä oteta tosissaan ja on melko yksin vaivojensa kanssa.

Monet asiat vaikuttavat vatsan hyvinvointiin

Yleensä vatsaoireiden syynä ei ole allergia eikä muukaan sairaus. Syy löytyy ruokavaliosta. Usein syytetyn maidon sijaan kannattaa epäillä sokeria, valkoista vehnää (vaalea leipä, pasta, leivonnaiset), raakoja kasviksia ja hedelmiä, keinotekoisia makeutusaineita sekä hiilihapollisia juomia. Monet saavat oireita tuoreesta (ruis)leivästä ja valmisruuissa usein käytetystä natriumglutamaatista eli aromivahventeesta (E620-633). Vatsaoireita pahentavat myös liian pitkät ateriavälit, jolloin nälässä tulee ahmittua ja syötyä kerralla suuri annos. Huonosti pureskeltu ruoka sulaa huonosti ja nopeasti hotkitun ruuan mukana suolistoon tulee myös ilmaa. Vatsavaivojen selvittelyssä on hyvä muistaa, että oireita aiheuttavat myös stressi, lääkkeet ja muut elämäntavat.

Vatsaystävällinen ruokavalio

Mikään jogurtti tai täsmälääke ei yksin auta vatsaoireisiin. On tärkeää, että perusruokavalio on kunnossa. Oireet ja niiden aiheuttajat ovat yksilöllisiä, mutta usein yhteisiä tekijöitä löytyy. Olen tähän koonnut ns. vatsaystävällisen ruokavalion. Jos haluat selvittää oireiden syytä, aloita karsimalla selvästi oireita aiheuttavat ruoka-aineet pariksi viikoksi pois ja sitten kokeilet niiden sopivuutta. Jos tuntuu, että kaikki aiheuttavat oireita, voit kokeilla ruokavaliota, jossa on mahdollisimman vähän tyypillisesti vatsaoireita aiheuttavia ruoka-aineita. Pari viikon jälkeen voit kokeilla mitä ja miten paljon siedät pois jätettyjä ruoka-aineita.

Ohjeita vatsaystävälliseen ruokavalioon

 • Viljatuotteista syö vain kauraa ja riisiä. Jos oireet ovat todella pahat, käytä ensin vain vaaleaa riisiä. Puurot sopivat paremmin kuin leipä, näkkileipä taas paremmin kuin tuore. Jotkut sietävät ruisnäkkileipää, mutta herkimmät valitsevat gluteenittoman näkkärin. Kaurapuuron lisäksi saatavilla on vain kauraa sisältävää leipää.
 • Kasvikset ja juurekset vain kypsänä (keitettynä, höyrytettynä). Vältä kokonaan lanttua, keräkaalia, papuja, linssejä, maissia.
 • Marjoja voit syödä vapaasti. Hedelmistä melonit, ananas ja banaani yleensä sopivat, vältä muita hedelmiä raakana. Voit käyttää säilykehedelmiä (ei lisättyä sokeria) ja lasten hedelmäsoseita. Kuivatut hedelmät aiheuttavat useimmille oireita.
 • Suosi hapatettuja ja makeuttamattomia maitotaloustuotteita (jogurtti, viili, piimä, rahka, raejuusto).
 • Kala ja vaalea liha sopivat parhaiten, myös riista on hyvä vaihtoehto. Pidä annoskoko kohtuullisena n. 50-100 g per ateria.
 • Vältä natriumglutamaattia (E620-633), keinotekoisia makeutusaineita, hiilihapollisia juomia, sokeria, runsasta kahvin tai alkoholin käyttöä.
 • Syö säännöllisesti 3-4 h välein rauhallisesti sekä pureskele kunnolla.
 • Juo vettä 1,5-2 litraa. Osan vedestä voit korvata vihreällä tai valkoisella teellä.
 • Kävele rauhallisesti joka päivä puoli tuntia.
 • Parissa viikossa pitäisi näkyä tuloksia ja sitten voit kokeilla mitkä ruoka-aineet sinulle sopivat. Tee kokeilut yksi ruoka-aine kerrallaan.

Käänny asiantuntijan puoleen, jos tuntuu, ettet yksin osaa selvittää vatsaoireiden syytä. Jo muutama vastaanottokerta yleensä riittää.

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

 • Alkoholi - juhlakauden salakavala lihottaja

  Alkoholi kerryttää kiloja usein salakavalasti ja vaikuttaa terveyteen monella tavalla. Keventäjän kannattaa pitäytyä kohtuukäytössä ja tiedostaa juomien sisältämät energiamäärät. Monen vapaa-aikaan ja juhlaan kuuluu alkoholi. Niin uuttavuotta, vappua kuin uutta työpaikkaa juhlistetaan usein lasillisella kuohuvaa....
 • Terveellinen ruokavalio on vastustuskyvyn perusta – näin syömällä taistelet flunssaa vastaan

  Tavallisen flunssan lisäksi myös influenssat kaatavat tällä hetkellä porukkaa petiin. Ravitsemusterapeutti Anette Palssan vinkeillä voit välttää sairastumisen. Käsien pesu lienee se yleisin ja helpoin keino, mutta useimmat miettivät myös, millaisella ruokavaliolla voisi vastustaa taudin aiheuttajaa....
 • Rasvaa vähän, mutta laadukkaasti

  Rasva puhuttaa paljon ja monet meistä tietävätkin jo, millaista rasvaa elimistö tarvitsee ja millainen rasva on terveellistä. Aika usein kuitenkin levite jätetään pois leivän päältä, kun halutaan keventää ruokavaliota. Tarvitsemme rasvaa energiantuotantoon, rasvaliukoisten vitamiinien turvaamiseksi...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest