Testissä paasto – Via Dolorosa vai verraton laihdutuskeino?

Osa paastoa kokeilleista ylistää sen tuomaa hyvää oloa, mutta monet asiantuntijat suhtautuvat paaston etuihin epäilevästi. Aktiiviliikkujalle syömättömyys ei sovi, ja syömähäiriöille alttiin paasto voi sysätä syvemmälle nälkäkuuriin tai päinvastoin: ahmimiseen. Paaston aloittamiseen tarvitaankin ravitsemusterapeutti Anette Palssan mielestä aina hyvä motiivi. Painonpudotus ei ole motiiveista parhain, sillä luvassa on lyhyt ilo, jos vanhoihin ”syntisiin” elämäntapoihin palataan heti paaston jälkeen. Moni paastoaakin puhdistaakseen kehoaan ja virkistääkseen mieltään. Anette toteaa, ettei terveellä aikuisella ole paastoon mitään estettä. Paaston sivuoireina voi esiintyä palelua ja pääkipua, jotka johtuvat vähäisestä energiansaannista. Myös iho saattaa hieman kuivua ja vatsa mennä ummelle. Järkevästi toteutetusta noin viikon mehupaastosta ei kuitenkaan kuukahda. Anette kehottaa kuitenkin pitämään mielessä, että paasto on usein paljon rankempi kokemus henkisesti kuin fyysisesti.

Paaston perusaskeleet

Suurin osa ihmisen nopeasta energiantarpeesta tyydytetään hiilihydraateilla. Rasvaa elimistö käyttää sitten, kun hiilihydraattivarastot ovat huvenneet. Paastossa kaikki elimistön hiilihydraattivarastot käytetään energiaksi parin päivän aikana ja sen jälkeen elimistö alkaa käyttää rasvakudosta. Myös lihaksia käytetään osin energianlähteenä, sillä aivomme tarvitsevat glukoosia energiaksi. Glukoosin aivot nappaavat nimenomaan lihaksista.

Suositeltava pituus mehupaastolle on 5-7 vuorokautta, koska ketoosiin pääsy vie muutaman päivän. Energiaa sisältäviksi paastojuomiksi sopivat hedelmistä, vihanneksista ja marjoista valmistetut, sokeroimattomat ja lisäaineettomat tuoremehut sekä yrttiteet. Luontaistuotekaupoista saa ostaa valmiita paastopaketteja.

Paastolle ryhtyivät kaksi testaajaa; 34-vuotias nainen sekä 40-vuotias mies. Molemmilla oli sama BMI (31) sekä liikunnallinen elämäntapa. Testaajien käytössä oli Vogelin 5 päivän paastopaketti.  Sallitut ”ateriat” olivat seuraavanlaiset:

Aamiainen

 • 2 dl Biotta Rypälemehua vedellä laimennettuna (1dl + 1 dl)
 • 2 dl haaleaa lähde- tai suodatettua vettä, johon on lisätty 1 rkl Molkosania
 • 1-2 dl Pure&Happy yrttiteetä
 • 5-10 tippaa Cynara-uutetta

Välipala

 • Pure&Happy yrttiteetä

Lounas

 • 1 ½ – 2 dl Biotta Porkkanamehua tai Tomaattimehua
 • 2 dl Herbamare kasvislientä (vähäsuolaista)
 • 5-10 tippaa Cynara-uutetta

Välipala

 • Pure&Happy yrttiteetä

Päivällinen

 • 2 dl Herbamare-kasvislientä (vähäsuolasta)
 • 1 ½ – 2 dl Biotta Ananasmehua tai Vihannesmehua
 • 5-10 tippaa Cynara-uutetta

Iltapala

 • 1-2 dl Pure&Happy yrttiteetä

Koska juomilla ei saanut lotrata vapaasti, päivittäinen kalorimäärä ei yltänyt moneenkaan sataan kaloriin, riippuen hieman mehujen valinnasta.

Kumpikaan testaajista ei suostunut puhdistamaan suoltaan pakettiin kuuluvalla suolenhuuhtelupussilla, vaikka ohjeissa näin suositeltiin.

Naistestaajan kokemukset

Naistestaaja koki paaston henkisesti todella raskaaksi kokemukseksi. Nälkä ei kadonnut koko aikana, vaikka paha haju hengityksessä kieli ketoosista. Viiteen paastopäivään mahtui vatsakramppeja, surisevaa, lepattavaa ääntä korvissa, totaalista kyvyttömyyttä selviytyä tavallisista arkisista askareista sekä syvää masennusta ja ilottomuutta. Erityisen vaikeaa oli kokata pienelle pojalle samalla, kun itse paastosi. Koko paasto oli vähällä kaatua alun vatsakipuun, jota säesti oksennuksen tunne. Koska vatsa pian rauhottui, paasto sai jatkua. Tupakanhimo otti ylivallan 2 paastopäivän jälkeen, joten testaaja salli sauhuttelun mukaan paastoon. Voimattomasta olosta huolimatta naistestaaja harrasti pyöräilyä läpi paaston, sillä vaikka lihakset olivat heikot, liikunta toi psyykkisesti pientä helpotusta onnettomaan oloon. Tyytyväisyys lopputulokseen (ainakin välittömästi paaston jälkeen) sai kaikesta huolimatta harkitsemaan paaston toteuttamista joskus toistekin. Itsensä voittamisen tunne sai jopa ”uskonnollisviritteisiä” sävyjä, ja omista negatiivisista kokemuksistaan huolimatta testaaja ymmärsi hyvin, mitä monet paastosta hakevat.

Naistestaajan tunnelmat kuultuani olin peloissani lähettää miestestaajaa kärsimyksen tielle. Käytäntö kuitenkin osoitti, että paasto oli hänelle monessa mielessä helpompi kuin naiselle.

Miestestaajan kokemukset

Miestestaajaa paasto palellutti ensimmäisen paastopäivän ehtoopuolella, vaikka lämminverisenä hän ei juuri koskaan palele. Päässä myös hieman huippasi, ja paaston aloitus ahdisti. Pitkä uintilenkki auttoi alkukankeuksiin. Toinen paastopäivä käynnistyikin yllättävän hyvissä merkeissä. Näläntunnetta ei esiintynyt, ja ketoosi kolkutteli jo ovella. (Paha maku (ja haju) suussa jatkuivat koko paaston ajan) Pirteä olo ajoi pitkälle kävelylenkille, mikä hieman kostautui kolmantena paastopäivänä lihasheikkouden muodossa. Myös vatsa kurisi, vaikka varsinaista nälkää ei ollutkaan. Remonttityöt onnistuivat lihasten löysyydestä huolimatta. Neljäntenä päivänä vatsan pulputus jatkui, mutta vointi oli hyvä. Salitreeni tms. ei kuitenkaan maistunut, kunto oli siihen liian heikko. Viides paastopäivä osoittautui kaikkein helpoimmaksi, sillä olo on koko päivän energinen, jopa euforinen. Ruoka pyöri mielessä edellisiä päivä enemmän, mutta testaaja epäili syyksi sen, että hän antoi paaston loppumetreillä itselleen luvan pyöritellä päässään ruokafantasioita. Jälkitunnelmia paastosta miestestaaja kuvaili ristiriitaisiksi. Ensimmäisen paaston jälkeisen ruoan jälkeen tuntui kuin olisi ollut humalassa, ja kahvi meni päähän kuin ”piri konsanaan”. Nämä olivat mukavia tunteita. Toisaalta vatsan toiminta heikkeni hieman paaston aikana, samoin lihasten. Erityisesti lihasten palautuminen oli todella hidasta, lähes olematonta. Liikunnan puute vaivasi aktiivista miestä, hän olisi halunnut tehdä enemmän, mutta ei jaksanut. Työt olivat kuitenkin hoidettavissa koko paaston ajan. Keskittymiskyky tarkkuutta vaativiin tehtäviin kärsi hieman, muttei tuhoutunut.

Lopputulokset

Naistestaajalta putosi paastossa 6 % painostaan, miestestaajalla 5,2 %. Kahden viikon aikana naistestaajalle on kiloista palannut 2/3, miestestaajan paasto loppui niin vastikää, ettei lopputulos ole vielä vertailukelpoinen. ”Lopullisista” tuloksista ei voida muutenkaan vetää aukottomia johtopäätöksiä, sillä testaajat eivät enää paaston jälkeen syö identtisesti, vaan ovat omillaan. Syy siihen, miksi kilot toisella joko palaavat tai eivät palaa jää kysymysmerkiksi.

Päätin, etten jää yksin tulkitsemaan ristiriitaisia tuloksia, vaan otan jälleen puhelun Anetelle. Ja kappas, Anette ei hämmästynytkään tuloksia, sillä on kuullut ne moneen kertaan aiemminkin. Aneten mukaan miehet kokevat usein paaston helpommaksi kuin naiset. Tarkkaa syytä tähän Anette ei osannut sanoa, mutta esitti oman ”luolamiesteoriansa”, jonka mukaan miehet sietävät luonnostaan pidempiä ateriavälejä kuin naiset. Tämä saattaa johtua muun muassa eroavaisuuksista hormonitoiminnassamme. Monesti naiset myös valittavat, ettei nälkä katoa, vaikka elimistö on todistettavasti ketoosissa. Tämä on osoitus ”psykologisesta” nälästä.

Anette ei silti automaattisesti suosittelisi paastoa pelkästään miehille, sillä on muitakin syitä, miksi paasto on toisille taivas, toisille helvetti. Yksi syy löytyy paastoon valmistautumisesta, toinen sen toteuttamisesta.

Paastoon valmistautujia kehotetaan usein jättämään viikkoa aikaisemmin pois liha, ylimääräiset rasvat sekä lopettamaan kahvin ja alkoholin juonti sekä tupakointi. Anette kuitenkin täsmensi, että vielä tärkeämpää on jättää enimmät hiilarit pois ennen paastoa, jotta shokki ei ole niin suuri. Tämän miestestaaja oli tehnytkin, sillä hänen paastoaan edelsi pitkä ”hyväkarppausta” sisältänyt jakso. Maltillisuus hiilareiden suhteen on erityisen tärkeää myös paaston jälkeen. Elimistön on annettava rauhassa totutella kiinteään ravintoon, joten parasta onkin nauttia pehmeitä proteiineja, kuten maitorahkaa tai viiliä sekä helposti sulavia keittoja.  Paastonjälkeiset hiilariöverit tuovat kilot nopeasti takaisin.

Mitä tulee paaston oikeaoppiseen toteuttamiseen, paaston tulisi olla eräänlainen elimistön huiliviikko sekä fyysisesti että psyykkisesti. Anette kertoi, että Venäjällä paastotaan ohjatusti jopa muutama viikko kerrallaan, useamman kerran vuodessa. Tämä tapahtuu kuitenkin valvotuissa, ”kylpylämäisissä” laitoksissa, jossa paastoamisen lisäksi otetaan hoitoja ja hierontoja ja annetaan kehon levätä maksimaalisesti. Molemmat testaajat olisivatkin voineet välttää osan oireista jättämällä suosiolla kaiken liikunnan pois sekä ajoittamalla paaston loma-aikaan.

Entäpä inhalta kuulostava suolihuuhtelu? Molemmat testaajat kapinoivat sitä vastaan, mutta olisiko suolta huuhtomalla voinut helpottaa oloaan? Anette ei ollut vakuuttunut suolihuuhtelun mielekkyydestä. Suoliston bakteerikanta muuttuu pelkän ruokavalion avulla muutamassa päivässä. Toki suolihuuhtelu saattaa nopeuttaa huonojen bakteerien poistumista, mutta samalla myös hyvät bakteerit uhkaavat huuhtoutua elimistöstä. Suolihuuhtelu saattaa lisätä tunnetta kehon kokonaisvaltaisesta puhdistautumisesta, mutta sen hyöty on enemmän uskon asia kuin tieteellinen fakta.

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

 • Kevään juhlien makeat herkut

  Kevät on iloisten juhlien aikaa. Niissä keventäjänkin on lupa nauttia, elämäntaparemontti ei romutu juhlissa herkutteluun. Ihannetilanteessa emäntä on kuitenkin varannut noutopöytään myös kevyempiä vaihtoehtoja. Perinteisiä kaloripommeja ovat voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset, paksut keksi-rasvaseospohjaiset juustokakut sekä erilaiset...
 • Kulhollinen keveyttä

  Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...
 • Keventäjä kermojen viidakossa

  Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest