Keho toimii sisäisten kellojen tahtiin
Useat fysiologiset toimintomme on säädelty erilaisten sisäisten kellojen mukaan, jotka toimivat tietyissä rytmeissä. Aivoissa toimii pääkello, mutta nyt puhutaan myös pienistä kelloista, jotka toimivat muualla elimistössämme kuten rasvakudoksessa, maksassa, sydämessä, haimassa ja suolistossa. Valo säätelee pääosin aivojemme pääkelloa, kun taas ruokailut ohjaavat pikkukelloja. Terveysongelmia on havaittu esiintyvän, kun pikkukellot toimivat eriaikaa pääkellomme kanssa.
Aamulla pääkellomme lähtee käyntiin. Samalla on hyvä saada myös pikkukellot käyntiin, jotta ne toimisivat samaan tahtiin pääkellon kanssa. Käynnistys tapahtuu ruokailun avulla, jonka vuoksi aamupalaa ei kannata jättää väliin. Hormonitoiminnot ontuvat, kun aamiainen jää syömättä. Kun elimistön pikkukellot toimivat samaan tahtiin pääkellon kanssa, toimivat hormonitoiminnot, sokeri- sekä rasva-aineenvaihdunnat tehokkaimmalla tavallaan.
Aamupalalla on huomattu olevan vaikutusta etenkin kolesteroliin ja verensokeritasapainoon. Vuorokausirytmistä poikkeava syöminen voi aiheuttaa verensokerin liiallisen nousun sekä heikentää glukoosinsietokykyä. Tällä on merkitystä etenkin diabetesriskissä olevilla. Tutkimuksissa on myös huomattu, että aamupäiväpainotteiseen syömiseen siirtyminen laskee kolesteroliarvoja. Aamupainotteisesti syöneet ovat laihtuneet eräässä tutkimuksessa jopa viisi kiloa enemmän kuin iltapainotteisesti syöneet, vaikka ruokamäärä oli tutkittavilla sama. Lisätutkimusta tähän tosin kaivataan.
Aamupala käynnistää elimistön parhaalla tavalla. Aamupalan laatua ei saa kuitenkaan unohtaa, kun aamulla avaa jääkaapin. Hyvä aamiainen sisältää kuitupitoisia hiilihydraatteja, jotka toimivat aivoje energialähteenä sekä proteiinia, joka pitää kylläisenä lounaaseen asti. Kun aamupala sisältää kasviksia, marjoja tai hedelmiä saa elimistö jo aamiaisella tarvitsemiaan vitamiineja päivän toimintoihin. Kunnon aamiainen pitää päivän vireystilaa hyvin yllä, eikä nälkä pääse heti vaivaamaan töihin saavuttua. Itselleen sopivan aamiaisen löytämiseen voi mennä hetki, mutta se todella kannattaa!
Hanna Partanen, laillistettu ravitsemusterapeutti
Hanna Partanen on terveystieteiden maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti joka toimii Keventäjien ravitsemusasiantuntijana. Hän tuli suurelle yleisölle tutuksi MTV3-televisiokanavan Olet mitä syöt -ohjelmasta, jossa hän ohjasi ylipainoisia uusien terveellisten ruokailutottumusten pariin räväkällä tyylillään. Energinen Hanna työskentelee yrittäjänä, pitää ravitsemusterapian yksityisvastaanottoa, vetää yrityksissä elämäntaparemonttiryhmiä, kirjoittaa kirjoja sekä kouluttaa ja luennoi ravitsemuksesta.
Millainen on järkevä tavoite?
Tavoite on hyvä asettaa: silloin tietää mitä kohti on menossa. Mutta millainen on hyvä tavoite? Hyvä tavoite on realistinen, mutta innostava. Tavoitteen tulisi olla myös sellainen, josta saat onnistumisen kokemuksia. Jos tavoitteenasi on pudottaa vaikka...Ruokakello toimimaan aamupalalla
Aamupala unohtuu helposti ja syöminen painottuu arjen kiireessä iltaan. Päivän aikana syötyjen kalorien määrällä puhutaan usein olevan ainostaan merkitystä painonhallinnan kannalta, mutta uusimmat tutkimukset laittavat kyseenalaistamaan väitteen. Aamun kalori ei olekaan ehkä täysin sama asia...