Laihduttaa voi tietenkin monesta syystä. Vaikka lääkärit ajattelevat laihdutuksen olevan tarpeellista terveyssyistä, potilaalle usein tärkeää on olon paraneminen, jaksaminen, liikkumisen helpottuminen, ulkonäkökin. Näitä syitä motivaation luojana ei pidä aliarvioida.
Ennaltaehkäisy kannattaa
Nykykäsityksen mukaan laihduttaminen ei ole välttämätöntä, mikäli mitään poikkeavaa terveydentilassa ei ole todettu. Pienen huomautuksen tarkka tutkija voi kyllä antaa; tavanomaisilla vastaanotolla tehdyillä perusmittauksilla alkavat häiriöt eivät tule esiin. Eli jos painoa on paljon, ennaltaehkäisymielessä painonpudotus on varmasti hyödyksi. Vain vähän ylipainoisten taas kannattaa olla maltillinen liiallisen laihdutusintoilun kanssa.
Minullako diabetes?
Sokerinsiedon häiriö, diabeteksen esiaste, on yleensä ensimmäinen lihavuuteen liittyvä aineenvaihduntahäiriö. Se selviää sokerirasitustestillä, jossa juodaan sokerilientä ja verensokeria mitataan kahden tunnin ajan. Pelkkä paastoarvon mittaus antaa virheellisen hyvä kuvan – se kun säilyy vuosikausia normaalina, vaikka sokerinsietohäiriö onkin jo alkanut. Sokerinsiedon heikkouden voi havaita esim. siten, että ruokailun jälkeen on uupunut ja väsähtänyt olo. Tällöin kannattaisi hakeutua sokerirasitustestiin. Useimmiten häiriö jää kuitenkin huomaamatta, sillä tilaan tottuu vuosien varrella, eikä olo tunnu mitenkään erikoiselta.
Suomessa Kansanterveyslaitoksella toteutettiin vuosituhannen vaihteessa maailmallakin mainetta niittänyt diabeteksen ehkäisytutkimus, jossa alkavasta sokerinsiedon häiriöstä kärsivät ihmiset jaettiin kahteen ryhmään. Toinen ryhmä sai intensiivistä elämäntapaohjausta ja toinen ”vain” asianmukaista tiedotusta ja ohjelehtisiä. Intensiiviryhmäläisiä neuvottiin
- Pudottamaan painoa 5%
- Lisäämään kasviksia, täysjyväviljaa, hedelmiä ja näin lisäämään kuitujen saantia
- Vähentämään rasvan saantia
- Vähentämään erityisesti kovan, eläinperäisen tyydyttyneen rasvan saantia
- Lisämään liikuntaa (tavoite yli 4 h /vk)
Jos tutkimukseen osallistuja onnistui neljässä tai viidessä näistä tavoitteista, hän vältti käytännössä neljän vuoden seurannan aikana diabetekseen sairastumisen lähes kokonaan. Mikäli tutkittava ei onnistunut missään noista viidestä edellä mainitusta tavoitteesta, diabetekseen sairastumisriski oli suuri. Tutkimukseen osallistujista melkein puolet sairastui diabetekseen neljän vuoden seuranta-ajan kuluessa, jos mitään muutosta elämäntapaan ei tullut. Jos paino nousi niinkin vähän kuin kolme kiloa, diabetesriski kaksinkertaistui.
Merkittävin diabeteksen riskiä vähentävä tekijä on painonpudotus. Painon ei tarvitse laskea paljon, 5 % todistetusti riittää. Mutta pudotuksen pitää olla pysyvä! Ja jos paino ei putoa, mutta onnistuu valitsemaan terveellisempää ruokaa ja liikkumaan enemmän, muutoksista on silti valtavasti hyötyä!
Kirsi Pietiläinen, lääkäri
Kirsi Pietiläinen on lääkäri, lihavuustutkija ja apulaisprofessori Helsingin Yliopiston lihavuustutkimusyksikössä. Kirsillä on pitkä ja monipuolinen käytännön kokemus ylipainon ja lihavuuden hoidosta. Kirsi toimi Keventäjien asiantuntijana vuosina 2006-2015.
Syömisen hallinta = painonhallinta?
Syömiseen liittyvien kysymysten kanssa mennään usein viettien ja tapojen vallassa: syödään kun ehditään, syödään kun on ruoka-aika, syödään kun syöminen nyt sattui tulemaan mieleen (ja se tulee mieleen usein) jne. Näyttää kuitenkin siltä, että varsinkin...Miksi 1500 kcal on Keventäjissä ravintoaineiden näkökulmasta alin suositeltu energiansaanti ?
Keventäjissä 1500 kalorin rajaa pidetään määränä, joka on ravintoaineiden suhteen turvallinen jos syö täysipainoisesti ja harrastaa liikuntaa suosituksen mukaisen vähimmäismäärän. Tavallista ruokaa syöden alle 1500 kilokalorin energiansaanti on näillä reunaehdoilla todella vähän, sillä ilman erityistä...Kannattaako ikääntyvän keventää?
Väestötasolla painoindeksi suurenee miehillä noin 65-vuoteen saakka, naisilla hieman myöhempään ikään. Vyötärön ympärysmitta suurenee myös iän mukana ja suureneminen jatkuu painoindeksiin verrattuna vanhempaan ikään. Tämä selittynee sillä, että painoindeksiin vaikuttaa rasvan lisäksi lihaskudoksen määrä, joka...